REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pirmą kartą startuoja aplinkosaugos projektas „Aš – žalias“. Aplinkos ministerijos inicijuotu projektu siekiama skatinti žmones tapti aktyviais atliekų tvarkytojais ir užkirsti kelią antrinių žaliavų švaistymui. Žaliąją iniciatyvą palaiko ir Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda, kurios kapitonas Paulius Jankūnas tapo projekto ambasadoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

Rūšiuoti paskatino treneris

Projekto „Aš – žalias“ ambasadoriaus P.Jankūno nuomone, atliekų tvarkymo ir rūšiavimo problema turėtų būti aktuali kiekvienam. „Labai nesmagu, jei nuvažiavęs į gamtą ten randi netvarką – kažkas prieš tai buvęs paliko visas savo šiukšles. Daug smagiau atvažiuoti į švarią vietą, tai netgi skatina pačiam viską susitvarkyti, susirinkti. Manau, kiekvienas žmogus to nori“, – teigė „Žalgirio“ kapitonas.

REKLAMA

Krepšininkas prisipažino, kad pats atliekas rūšiuoti pradėjo neseniai: „Kai daiktai, kuriuos galima perdirbti, patenka į jiems skirtą vietą, ir perdirbėjams lengviau, ir gamtai sveikiau. Tačiau rimčiau susimąstyti apie rūšiavimą paskatino trenerio pasakojimas apie atliekų perdirbimą Vokietijoje. Sukilo sveika ambicija – kuo mes prastesni?“.

P.Jankūnas supranta, kad per dieną stebuklas neįvyks. „Gyvenu 25 metus, niekas nerūšiavo, o dabar per vieną dieną visi pradės? Taip nebus. Reikia kuo daugiau tokių akcijų, aiškinti per televiziją, per spaudą“, – savo motyvus prisijungti prie projekto „Aš – žalias“ aiškino krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje tebėra naujovė

Tankus atliekų rūšiavimo konteinerių tinklas Lietuvoje įrengtas jau prieš keletą metų, tačiau lyginant su gilias tradicijas turinčiomis Vakarų Europos valstybėmis, mūsų šalyje tai vis dar yra naujovė. Tai akcentavo ir „Žalgirio“ treneris Gintaras Krapikas: „Reikia daugiau informacijos, rašyti, aiškinti, kodėl reikia rūšiuoti, kokia to nauda. Kaip ir apie kiekvieną naujovę reikia daug pasakoti, rodyti, o galiausiai ir reikalauti“.

Dešimt metų Vokietijoje gyvenusiam „Žalgirio“ treneriui atliekų rūšiavimas – jokia naujovė. G. Krapikas teigė, jog vokiečiams nereikia jokių susitvarkyti aplinką ar rūšiuoti atliekas skatinančių socialinių akcijų. „Vokiečiai – sąmoninga tauta, jie labai rūpinasi savo aplinka, o atliekų rūšiavimas jau seniai tapo savaime suprantamu įpročiu“, – sakė treneris. Jo manymu, viskas turi prasidėti šeimoje: „Jei tėvai paragins vaikus, o šie atkreips senelių dėmesį – judėsime į priekį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Krapikas žvelgia optimistiškai

Atliekų nerūšiuojantys lietuvaičiai neretai teisinasi tuo, jog rūšiavimas apsunkina buitį – namuose apsikraunama šiukšlėmis. Tačiau G. Krapiko manymu, viskas priklauso nuo įpročių. „Vokietijoje mūsų šeima turėjo dvi šiukšlių dėžes: į vieną metėme maisto ir kitas organines atliekas, į kitą –maišelius, jogurtų indelius ir kitas perdirbti tinkančias plastiko atliekas. Be abejo, stiklą ir popierių dėdavome atskirai. Rūšiavimas nesukeldavo jokių problemų“, – teigė treneris.

„Žalgirio“ vedlys pasakojo, kad Vokietijoje stiklas rūšiuojamas net pagal spalvą – yra atskiri konteineriai žaliam, rudam ir baltam stiklui. Treneris tiki, kad kada nors tai bus įprasta ir mūsų šalyje. „Lietuvių mentalitetui atliekų rūšiavimas vis dar svetimas, tačiau manau, kad esam pakankamai sąmoningi ir jeigu pradėsim eiti tuo keliu, galime pasiekti puikių rezultatų“, – įsitikinęs G. Krapikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų