REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per keturis šių metų mėnesius nelegalaus alkoholio gamyba padidėjo 100 procentų, o su narkotikų prekyba susijusių nusikaltimų padaugėjo 45 procentais. Taip ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot teisėsaugininko, lyginant 2009 metų keturis mėnesius su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, bendras nusikaltimų skaičius išliko toks pat, tačiau atskirų nusikalstamų veikų padaroma daugiau.

REKLAMA

Pasak V.Račkausko, didėja vagysčių iš parduotuvių ir prekybos įstaigų, gyvulių vagysčių, po kurių jie dažnai yra išdorojami, senyvų žmonių ir vaikų plėšimų, įvairaus pobūdžio sukčiavimų, kurių aukomis tampa pagyvenę žmonės, nusikaltimų elektroninėje erdvėje.

Dvigubai, anot generalinio komisaro pavaduotojo, išaugo prekyba nelegalaus stipraus alkoholio gamyba, o su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, jų tranzitu, išvežimu ir įvežimu susijusių veikų padaugėjo 45 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Kriminalinės policijos biuro narkotikų kontrolės valdybos 2 skyriaus viršininkės Rūtos Jašinskienės teigimu, 2008 metų duomenys atskleidžia, kad per praėjusius metus išsaugo narkotikų apyvarta, pasirodė naujos psichoaktyvios medžiagos, didėjo sulaikomų narkotikų kiekiai.

Praėjusiais metais buvo užfiksuotos 1838 nusikalstamos veikos, susijusios su narkotikų apyvarta, 2007 metais jų buvo užregistruota apie 200 mažiau.

Dažniausiai, anot R.Jašinskienės, į pareigūnų rankas patenka iki 30 metų amžiaus asmenys, nedirbantys ir nesimokantys, su viduriniu ar aukštesniuoju išsilavinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausiais narkotikais praėjusiais metais buvo marihuana, amfetaminas, metamfetaminas ir ekstazis.

Pasak pareigūnės, jei prieš 10 metų didžiąją dalį sulaikytų narkotikų sudarė aguonų dalys, praėjusiais metais daugiausiai buvo sulaikomas heroinas, kanapės ir sintetiniai narkotikai.

Per 2006-2008 metus dvigubai padažnėjo sulaikymų dėl heroino, padidėjo kokaino pasiūla. Anot R.Jašinskienės kokainas nebėra prabangos narkotikas, jį gali įsigyti bet kas, turintis pinigų, o sulaikymų dėl kokaino pasitaikydavo ne tik didžiuosiuose miestuose, tačiau ir miesteliuose.

REKLAMA

Teisėsaugininkės teigimu, ateities prognozės nėra džiuginančios: didės narkotikų apyvarta, tuo pačiu didės ir nusikalstamų veikų, susijusių su šia veikla, skaičius.

Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Vitalijus Gailius spaudos konferencijoje tvirtino, kad praėjusiais metais pareigūnai dalyvavo 28 tarptautinėse operacijose.

"Jau baigtos devynios rezultatyvios operacijos, kuriose sėkmingai sulaikyti dideli narkotikų kiekiai (...) Praėjusieji metai buvo rezultatyvūs narkotikų kiekio prasme, pavyko realizuoti tarptautinę operaciją, suderinus su partneriais užsienyje, sulaikyta didžiausias (kiekis - BNS) - per 40 kilogramų kokaino", - tvirtino V.Gailius.

Anot pareigūno, šios operacijos metu, narkotikai buvo rasti trijuose konteineriuose, kurie esą turėjo būti skirtos laidojimo biurui. Nelegalios medžiagos buvo aptiktos plastikinėse paletėse, ant kurių buvo sukrauta 16 tonų padėvėtų rūbų, tariamai skirtų laidojimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų