REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius lyg ir apgailestauja, kad kultūros žmonės, antradienį prie Seimo rengiantys protesto akciją, nesupranta, kokia yra sudėtinga šalies finansinė padėtis ir protestuoja dėl mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovo teigimu, šiuo metu yra daug visuomenės grupių, kurioms nėra lengva.

"Man šiek tiek gaila, kad to solidarumo iš menininkų ir kultūros lyderių šiek tiek lyg ir nesimato. Kultūros ir meno žmonės turėtų būti tarp tų, kurie geriausiai supranta, kokioje sudėtingoje finansinėje situacijoje yra šalis", - interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

REKLAMA

"Dėl menininkų kritikos, kad mes pakeitėm kultūros ir meno žmonių apmokestinimo sąlygas, tai mes manom, kad visi, kurie gyvena Lietuvoje ir gauna vienokias ar kitokias pajamas, turėtų mokėti tokius pačius proporcingus mokesčius", - sakė A. Kubilius.

Antradienį Lietuvos meno kūrėjų asociacija rengiamoje protesto akcijoje "Sudie, kultūra?" prie Seimo rūmų laukiama kelių šimtų protestuotojų iš daugiau negu 4 tūkstančių turinčiųjų meno kūrėjo statusą.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos kultūros žmonės, jei esate dar gyvi ir norite apie tai pranešti kitiems, jeigu jaučiatės neišgirsti, nepastebėti ir neįvertinti, jeigu matote pavojus, kultūrai ir menams kylančius sunkmečiu, ateikite prie Lietuvos Respublikos Seimo gegužės 5 d., antradienį, 13 val. į protesto akciją "Sudie, kultūra?" ir tai pasakykite!" - kviečia rengėjai.

Dabartinę kultūros padėtį Lietuvoje kūrybinių organizacijų vadovai vadina paskutiniuoju smūgiu dešimtmečius smaugtai kultūrai. Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas rašytojas Kornelijus Platelis sako, kad kultūros sritis sunkmečiu nukenčia neproporcingai daugiau negu kitos gyvenimo sritys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dabar kultūrai yra iškilęs realus pavojus - kultūra dabar nukenčia daugiau negu kiti sektoriai, pirmiausia dėl drastiškai padidintų mokesčių nuo autorinių sutarčių. Vien šiemet mokesčiai padidėjo nuo 15 iki 31 procento, t. y. dvigubai, o 2011 metais numatoma juos padidinti daugiau negu trigubai", - sakė K. Platelis.

Pasak jo, Lietuvoje meno kūrėjas iš autorinių sutarčių per mėnesį vidutiniškai prasimano maždaug minimalų mėnesinį atlyginimą - 800 litų.

Per protesto akciją-koncertą grupė nepriklausomų kūrėjų ketina surengti radikaliojo meno akciją "Nukryžiuotasis menininkas". Akcija turėtų simbolizuoti beviltišką šiandienės Lietuvos menininko padėtį, iš kurios jam nėra jokios išeities, išskyrus vienintelę - leisti, kad jį viešai nukryžiuotų.

REKLAMA

Viešą menininko nukryžiavimo aktą atliks budeliai, simbolizuojantys paskutinius pinigus atimančią valdžią, suktus kultūros funkcionierius, agresyvius menininkus konkurentus ir tingią spektaklio visuomenę. Akcijos pabaigoje menininkai bus pakviesti išeiti į gatves bendram kūrybos aktui, kol į gatves neišėjo pikti, jiems rodomu spektakliu nusivylę žmonės.

Akcijos metu bus dalijami atsišaukimai, kuriuose sakoma, kad šiandienos menininkas yra pasmerktas beviltiškai kovai prieš visus - prieš valdžią, žlugdančią jį nepakeliamais mokesčiais, prieš kultūros institucijas, nuo kurių jis priklausomas idėjiškai ir finansiškai, prieš kitus menininkus, kurie su juo agresyviai konkuruoja ir nori pavogti iš jo paskutinį duonos kąsnį.

"Šiandien menininkas yra užspeistas į kampą iš visų pusių - valdžios, kultūros funkcionierių ir pačios visuomenės. Todėl jam liko vienintelis įmanomas meninis veiksmas - leisti, kad jį viešai nukryžiuotų", - sakoma kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų