REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Depeche Mode“ − desperatiškai agresyvios elektroninės populiariosios muzikos lyderiai. Šįkart – įdomiausi ankstyvojo grupės kūrybos laikotarpio faktai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas blynas prisvilo

Mažame Bezildono miestelyje, esančiame Anglijos pietuose, 1980 metais susirinko Martinas Goreʼas, Andy Fletcheris bei Vinceʼas Clarkas ir įkūrė grupę „Composition Of  Sound“. Jei šio miestelio pavadinimas tuo metu ir patekdavo į pirmuosius laikraščių puslapius, tai ne dėl naujos grupės, o tik dėl vietos gyventojų ir atvykėlių iš Afrikos, Azijos bei Pietų Europos šalių konfliktų.

REKLAMA

„Gatvės mūšiuose dalyvavo 150 paauglių, šeši policininkai lengvai sužeisti“, − tada rašė Bezildono miestelio spauda.

Pirmieji du naujosios grupės koncertai buvo nuobodūs. Tačiau kai prie trijulės prisidėjo vokalistas Daveʼas Gahanas, reikalai pakrypo į gerąją pusę.

Pakeitę pavadinimą į „Depeche Mode“, jaunuoliai ryžosi koncertuoti mokykloje, kurioje mokėsi A. Fletcheris ir M. Goreʼas. Publika juos šiltai sutiko, tad, apkvaitusi nuo pirmosios sėkmės, grupė nubildėjo į artimiausią studiją ir įrašė gana varganą bandomąją kasetę.

REKLAMA
REKLAMA

Kuklus debiutas britų tope

„Tais laikais visos dainos skambėjo vienodai, − šypsodamasis prisiminė M. Goreʼas. – Kad įmanomos įvairios garso variacijos ir kad galima tiesiog žaisti skambesiu, supratau tik tada, kai nusipirkau sintezatorių ir mėnesį jį kankinau.“

Būtent tuo metu ketvertukas metė gitaras ir pradėjo įrašinėti muziką tik sintezatoriais.

1981-aisiais pasirodęs debiutinis „Depeche Mode“ singlas „Dreaming Of  You“ pakilo tik į 57 britų perkamiausių singlų sąrašo vietą. Rudenį trečiasis singlas „Just Can‘t Get Enough“ pasiekė 8-ąją poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu grupę paliko V. Clarkeʼas. Dauguma kritikų tikėjosi, kad be jo „Depeche Mode“ žlugs. Vienintelis M. Goreʼas parašė dvi dainas albumui „Speak And Spell“, o visa kita buvo sėkmingas V. Clarkeʼo kūrybos vaisius.

Kai jis su naująja partnere „Yazoo“ dainininke Allison Moyet kūrė diskotekų hitus, grupė „Depeche Mode“ išleido singlą „See You“ ir išgyveno pašiepiančios kritikos bangą.

Pirmasis koncertų turas

Poeto ir dainų kūrėjo M. Goreʼo tai nė kiek nejaudino. Naujasis grupės darbas „A Broken Frame“ – tai dešimt elektroninių dainų su romantiškais tekstais. Jis su žemėmis sumaišė visą kritiką.

REKLAMA

Trijulė atkakliai ieškojo naujo klavišininko. Iki tol tik retkarčiais koncertuose dalyvaudavęs Alanas Wailderis nuo 1983 metų tapo visateisiu „Depeche Mode“ nariu.

Galima teigti, kad jis atėjo pačiu laiku, nes dar spėjo parepetuoti prieš svarbias žiemos gastroles po JAV. Po turnė JAV, Kanadoje ir Japonijoje, grupė pradėjo įrašinėti trečiąjį albumą.

„Įrašinėdami mes nesugebėjome mikširuoti savo studijoje, kurioje yra tik 24 kanalų aparatūra“, − prisiminė D. Gahanas. M. Goreʼo kūrybinėms fantazijoms patenkinti reikėjo 56.

REKLAMA

Netrukus vaikinai patenkinti savo kūrybinių ambicijų išvyko į tuometinio Vakarų Berlyno studiją „Hansa studios“.

Pirmasis garsus hitas

Pamažu „Depeche Mode“ tapo populiariausia grupe. Daina „People Are People“ Anglijos topuose užėmė ketvirtą vietą (aukščiausią grupės istorijoje), o Vokietijoje – pirmą.

Ankstesniuose hituose grupė tik epizodiškai paliesdavo politikos ir socialines temas. „People Are People“ – rūstus kaltinimas rasizmui, su kuriuo M. Goreʼas susidūrė dar vaikystėje. „Šiuo keliu žmonija toli nenueis“, − pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažai „Depeche Mode“ dainų parašęs M. Goreʼas nevengė ir kitų aktualių temų – religinio fanatizmo, tautinių mažumų niekinimo, prievartos kulto ir pan.

Koncertuose gerbėjai pakvaišdavo – netgi toje pačioje Amerikoje, kur grupė gana ilgai buvo ignoruojama. „Laimė, mes visą laiką tobulėjome ir niekada nesustojome pusiaukelėje“, − yra prasitaręs A. Fletcheris.

KONCERTAS LIETUVOJE

2009 05 27 19.00 val.

„Žalgirio“ stadionas, Vilnius

ANONSAS

KITAME „BALSAS.LT SAVAITĖS“ NUMERYJE SKAITYKITE:

Kas paskatino grupės narius išsiskirstyti

Neįprasta vokietės gerbėjos dovana

Grupės gerbėjų mados kultūra

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų