REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime užsimojus įpareigoti savivaldybių tarybų narius atsiskaityti už gaunamas išmokas kanceliarinėms ir kitokioms reikmėms, o merus - už reprezentacijai skirtas lėšas, savivaldos atstovai aiškina, kad parlamentarai iš jų tyčiojasi.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Seimo priimtos Vietos savivaldos įstatymo pataisos leido kiekvienoje savivaldybėje įsteigti mero fondą, kurio lėšos būtų skiriamos reprezentacinėms reikmėms. Fondo pinigais galima užmokėti ne tik už įvairias dovanas, vertėjų paslaugas, bet ir per priėmimus pilstomus alkoholinius gėrimus.

REKLAMA

Fondas - prabanga.

Tačiau savivaldybių tarybos neskuba steigti šių fondų. "Mes net nesame numatę tokio fondo steigti. Tam tiesiog neturime pinigų. Galbūt ateityje, kai pagerės finansinė padėtis, jį ir įsteigsime, bet tik ne šiemet", - LŽ tvirtino Molėtų rajono meras Algimantas Žiukas.

Kazlų Rūdos savivaldybė - kol kas vienintelė Marijampolės apskrityje yra įsteigusi mero fondą. Tai ji padarė kovo 31 dieną. Fonde šiems metams numatyta 15 tūkst. litų. Tačiau, kaip LŽ teigė laikinai mero pareigas einantis vicemeras Gintautas Paškauskas, neatmestina galimybė, kad fondas bus panaikintas. "Dabar toks sunkmetis, kad mums ne reprezentacija galvoje", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

"Tokio fondo steigti nesame numatę, nors aš, kaip meras, reprezentacijai neturiu nė cento. Viskas - savivaldybės administracijos rankose", - LŽ aiškino Vilkaviškio rajono meras Algirdas Bagušinskas. Tą patį tvirtino Marijampolės meras Vidmantas Brazys. Marijampoliečiai esant reikalui naudojasi savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo lėšomis. Jame šiemet 110 tūkst. litų, iš jų 2 proc. galima panaudoti reprezentacijai.

Išimčių neturi būti

Vietos politikams dar gerai nesuspėjus suvokti savivaldybių vadovams rankas atrišančių įstatymo pakeitimų, jį jau ruošiamasi taisyti. Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotos Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kuriomis būtų griežtinamas reprezentacijai ir tarybų narių darbui skiriamų lėšų naudojimas. Anot vieno pataisų iniciatoriaus, Seimo nario Audriaus Endzino, už reprezentacijai skiriamas lėšas turi atsiskaityti tiek parlamentarai, tiek ir Seimo vadovybė, tad neaišku, kodėl turi būti daroma išimtis merams. "Dabar mero fondo lėšų kontrolė neužtikrinama", - teigė A.Endzinas. Esą šio fondo lėšomis gali būti piktnaudžiaujama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vieną galimą spragą ragina užlopyti jaunoji Seimo konservatorė Agnė Bilotaitė. Jai abejonių kelia lėšų, kurios skiriamos tarybų nariams kaip kompensacijos už kanceliarines bei kitokias išlaidas, naudojimas. Mat šiuo metu pinigai skiriami nereikalaujant už juos atsiskaityti. Todėl, A.Bilotaitės teigimu, kai kurie savivaldybių politikai už tuos pinigus apsirūpindavo drabužiais ar kitomis, visiškai nekanceliarinėmis prekėmis.

Pasišaipymas iš merų

Seimo narių užmojus Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas vadina keistais. "Aš į rankas gaunu 3600 litų. Tai pasišaipymas iš mero institucijos. Net trijų Druskininkų mokyklų direktoriai už mane gauna daugiau, net ir kai kurių firmų vadybininkų atlyginimas didesnis nei mero. Todėl tas mero fondas yra savotiškas priedas prie jo atlyginimo. Juk meras negali į darbą ateiti su nudėvėtais batais, nušiurusiu kaklaraiščiu ar kostiumu. Juk tai irgi reprezentacija", - tvirtino jis.

REKLAMA

R.Malinauskas nepritaria ir siekiui griežtinti kompensacijoms išmokamų lėšų panaudojimą, nes kiekviena savivaldybė turi savo įvairias kontroliuojančias tarnybas. Jos ir turėtų tuo užsiimti. O tarybų narių gaunamos kompensacijos nėra tokios didelės kaip parlamentarų.

LŽ duomenimis, savivaldybių tarybų nariai kompensacijoms kas mėnesį gauna gana įvairias sumas. Pavyzdžiui, Kazlų Rūdos politikai nesulaukia nė cento, Klaipėdos tarybos nariams mokama kompensacija siekia 700-840 litų, nepriteklių kamuojamo Panevėžio miesto politikams - apie 1 tūkst., mažesnių savivaldybių tarybų nariai kas mėnesį atsiima po 400-500 litų.

REKLAMA

"Tai nedideli pinigai. Reikalaudami už juos atsiskaityti, tik apsunkintume tarybos narius. Jie į posėdžius atvažiuoja savo transportu, patys kopijuoja reikalingus dokumentus. Kaip reikėtų tokias išlaidas įforminti?" - retoriškai klausė Molėtų rajono meras A.Žiukas.

"Nemanau, kad tie 500 litų, kuriuos mokame tarybos nariams, yra dideli pinigai, kad už juos reikėtų atsiskaityti. Juk turėtume rinkti įvairius popieriukus. Vėliau kažkam reikėtų juos registruoti, skaičiuoti. Kažin ar taip pavyktų kiek nors sutaupyti", - antrino Marijampolės savivaldybės meras V.Brazys.

Kazys Kazakevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų