REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos turtingiausiųjų piniginės tuštėja ne lėčiau nei paprastų mirtingųjų. Skirtumas tas, kad finansų krizė jiems atsiėjo ne šimtą ar tūkstantį, o milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo "Vilniaus diena", ilgą laiką turtingiausių šalies žmonių trejetuke buvęs koncerno "MG Baltic" vadovas Darius Mockus šiemet tikriausiai atsidurs daug žemesnėje sąrašo vietoje. Bent toks įspūdis susidaro iš jam priklausančių įmonių akcijų kurso, nuo kurio didžiąja dalimi priklauso ir bendrovių vertė.

REKLAMA

Dvi Vilniaus vertybinių popierių biržoje (VVPB) kotiruojamos "MG Baltic" bendrovės - "Apranga" ir "Stumbras" - dabar vertos kelissyk mažiau nei prieš metus. Per 12 mėnesių "Aprangos" akcijos nuvertėjo net 83 proc., "Stumbro" vertybiniai popieriai prarado kiek daugiau nei pusę vertės.

Pats milijardierius (prieš maždaug metus jo turtas vertintas apie 2,3 mlrd. litų) atvirai kalba apie sparčiai tuštėjančią piniginę.

"Tai man dabar eiti iš proto, ar ne? Tarkim, kapitalo rinkoje prieš metus mūsų bendrovių vertė buvo, tarkim, per milijardą litų, o dabar jos, manau, tikrai nevertinamos daugiau 100 mln.", - savo valdomos LNK televizijos vienai laidų neseniai sakė D.Mockus.

REKLAMA
REKLAMA

Prasti popieriai ir kito alkoholio magnato - Vytauto Junevičiaus, didžiausio "Alitos" akcininko. Jo įmonės rinkos vertė per 12 mėnesių krito dešimteriopai - nuo daugiau kaip 166 mln. litų iki mažiau nei 16 mln. litų.

Silpna finansine sveikata veikiausiai skundžiasi ir Gediminas Žiemelis bei "ŽIA valda", kontroliuojanti didžiausią "Agrowill group" akcijų paketą. Šios įmonės rinkos vertė per metus krito bene daugiausia - nuo beveik 131 mln. litų iki varganų 8 mln. litų. Jei "ŽIA valda" sumanytų dabar parduoti savo akcijų 26 proc. paketą, ji teuždirbtų vos apie 2,1 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors kalbama, kad bankininkai bene vieninteliai sugeba uždirbti per krizę, akcijų kursai rodo ką kita. Bene geriausias pavyzdys - nesėkmingai į prezidento postą kandidatuoti mėginusio Vladimiro Romanovo valdomas Ūkio bankas. Šis bankas dar prieš metus akcijų rinkoje buvo vertas apie 767 mln. litų, dabar - tik apie 162 mln. litų.

Bene šešis kartus atpigo ir bankas "Snoras". Prieš metus jo vertė siekė apie 1,17 mlrd. litų, dabar - tik apie 200 mln. litų.

Statybų versle veikiančių įmonių krachą iliustruoja vienintelė stambi statybų sektoriaus įmonė VVPB - Panevėžio statybos trestas. Per 12 mėnesių šios įmonės vertė smuko daugiau kaip šešis kartus - nuo 155,5 mln. litų iki 24,5 mln. litų.

REKLAMA

Vadinamajam VP dešimtukui priklausanti bendrovė VST, regis, buvo pačiu laiku atiduota į valstybės rankas, suformuojant "Leo LT". Prieš metus VST buvo viena brangiausiai vertinamų biržos bendrovių - jos rinkos kaina siekė apie 2,6 mlrd. litų, o iki buvo įvykdytas "Leo LT" sandoris, dar kiek pakilo. Dabar VST rinkos kaina svyruoja apie 890 mln. litų, rekordinės įmonės vertės teliko trečdalis.

"Prarandame ne mažiau, nei rodo tie skaičiai, o gal ir daugiau. Galima rasti verslo sričių, kurių vertė sunkmečio sąlygomis nekrenta arba krenta mažiau. Dabar padėtis iš tiesų liūdna. O dėl mūsų dalyvavimo energetikoje - galbūt buvo galima kitur investuoti ir daugiau uždirbti. Ir skaičiais tą būtų visai nesunku įrodyti", - sakė Ignas Staškevičius, "VP dešimtuko" narys ir "Leo LT" akcininkės "NDX energijos" vadovas.

Žiniasklaida ne kartą skelbė apie siūlymus "Invaldos", vienos aktyviausių VVPB bendrovių, akcininkams parduoti šią įmonę. Tačiau "Invalda" parduota nebuvo. Prieš metus rinkoje apie 560 mln. litų kainavusi bendrovė dabar verta jau tik maždaug 71,5 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų