REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį apsvarstė šių metų biudžeto pataisų projektą ir jį atidavė dar kartą taisyti Vyriausybei. Ministrų kabinetas į posėdį rinkosi ketvirtadienį vakare.

REKLAMA
REKLAMA


Vyriausybė, atsižvelgusi į Seimo narių pasiūlymus, pritarė pakoreguoto 2009 m. valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui, kuriuo siekiama įveikti artimiausio laikotarpio ekonomikos sunkumus, išlaikant valstybės finansinį stabilumą, praneša Vyriausybės spaudos tarnyba.

REKLAMA

Patobulintame biudžeto projekte siūloma padidinti asignavimus būtiniausioms reikmėms iš viso 84,4 mln. litų, tačiau bendras visų biudžetų (valstybės, savivaldybių, Sodros ir PSDF) išlaidų mažinimas vis tiek sudarys apie 3 milijardus litų. Biudžeto išlaidos mažinamos daugiausia investicinių projektų, valstybės įstaigų ir institucijų išlaikymo išlaidų bei aukštų pareigūnų darbo užmokesčio mažinimo dėka.

Patobulintame 2009 m. biudžeto projekte prognozuojama, kad į valstybės biudžetą, įskaitant ES paramos lėšas, įplauks 22 879,9 mln. litų pajamų, t. y. 537,6 mln. litų daugiau nei buvo patikslintame biudžeto projekte, kuris buvo pateiktas Seimui balandžio pradžioje. Valstybės biudžeto pajamų padidėjimas suplanuotas dėl numatyto intensyvesnio ES lėšų įsisavinimo, t.y. ketinama papildomai panaudoti 540,6 mln. litų ES paramos lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas sakė, kad biudžetas taip anksti tikslinamas pirmą kartą, nes Lietuva pirmą kartą "su pasauliu yra įpuolusi į ekonominę recesiją - krizę", o dėl to smunka ūkio plėtra, žmonių perkamoji galia, surenkama mažiau mokesčių.

Pasak jo, patikslinto biudžeto projekte numatyta, kad prognozuojamos valstybės pajamos (be Europos Sąjungos lėšų) mažėtų 3,517 mlrd. litų, arba 17,6 proc., o valstybės išlaidos - 2,116 mlrd. litų, arba 9,9 proc.

Socialdemokratas Zigmantas Balčytis prognozavo, kad valdžiai mažinant išlaidas ir išleidžiant kai kuriuos valstybės tarnautojus nemokamų atostogų sutriks viešųjų paslaugų teikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Numatytas išlaidų karpymas - ne taupymas, o pablogins ekonomikos būklę. Toks išlaidų taupymas sukurs dar didesnį poreikį jas didinti", - kalbėjo socialdemokratas.

Premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad Lietuva negali didinti biudžeto deficito: "Tokie vaistai būtų užmušantis nuodas čia pat ir vietoje".

Pasak jo, "kitais keliais sukant kapanotis" iš krizės neleidžia ir valiutos valdybos modelis.

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rimas Baškienė piktinosi, kad tikslindama biudžetą valdžia gerina sąlygas kaliniams, o mokykloms finansavimą mažina, "darbietis" Vytautas Gapšys priekaištavo, kad Vyriausybė netesi pažadų - neišleidžia taupymo lakštų.

REKLAMA

"Tvarkietis" Julius Veselka pasiūlė 419 mln. litų nemažinti valstybės investicijų, numatytų 2009 metams, o skolintis iš Lietuvos banko, nes šalies nacionalinė valiuta užsienio atsargomis yra padengta 130 proc.

"Tos investicijos "patrauktų" ekonomikos augimą", - kalbėjo parlamentaras.

Valstybės biudžeto pajamas siūloma numatyti 22,342 mlrd. litų, o išlaidas - 25,336 mlrd. litų, deficitą - 2,993 mlrd. litų.

Biudžeto projekte numatyta, kad šiais metais bendrasis vidaus produktas smuks 10,5 procento.

Mažinamas valstybės išlaidas parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas Seimui siūlo "apkarpyti" šiek tiek mažiau nei nori Vyriausybė - 143 mln. litų.

REKLAMA

100 mln. litų, kurie atitektų keliams, siūloma mažinti, didinant valstybės biudžeto deficitą 0,01 proc. - iki 2,91 proc., o dar 43,238 mln. litų - sumažinus Finansų ministerijos vykdomų programų finansavimą.

Iš viso pasiūlymus iš biudžeto skirti lėšų įvairių sričių finansavimui pateikė 113 narių, kurie prašė skirti 1,038 mlrd. litų.

Savo pasiūlymus taip pat teikė parlamentiniai komitetai, asignavimų valdytojai - iš viso tikslinant biudžetą papildomai jame numatyti buvo paprašyta 1,367 mlrd. litų

Antrasis tikslinamo biudžeto svarstymas ir priėmimas Seime numatytas kitą savaitę.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų