REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 7–9 d. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto leidybos studentai akademinę bendruomenę ir visus miestiečius pakvies į savo specialybės dienas LeiDi’09.

REKLAMA
REKLAMA

Gimusios kūrybingų ir akademinėje erdvėje neišsitenkančių studentų iniciatyva, Leidybos dienos iš kitų studentiškų renginių išsiskiria kultūriniu - meniniu pobūdžiu, teigiama atmosfera ir originaliais projektais. Nors pirmieji leidybos specialybės absolventai universiteto suolus paliko tik prieš metus, tačiau bakalauro kepurėlę šiemet galima dėti ir ketvirtąjį kartą organizuojamoms LeiDi. Jų šūkis – „Tekstas virsta vaizdu“, tad būsimi leidėjai bandys įrodyti, kad leidyba – tai ne vien knygos, popierius ir spaudos dažai. Leidybos pagrindas – tekstas. O net ir elementariausias tekstas gali būti vizualiai išraiškingas, įdomiai pateiktas ir itin skirtingai interpretuojamas.

REKLAMA

Pirmąją LeiDi dieną, gegužės 7-ąją, ketvirtadienį, kuri kartu yra ir Spaudos atgavimo diena, Komunikacijos fakultete vyks oficialus renginio atidarymas su garbingais svečiais ir studentų programa. Po jo visi norintys galės patys „paversti tekstą vaizdu“, t.y. sudalyvauti dvi dienas Jungiamuosiuose rūmuose veiksiančiose kūrybinėse dirbtuvėse. Čia bus galima iš degtukų dežutės pasigaminti fotoaparatą, klausytis improvizacijų šiuolaikiniais tekstais, kurti miniatiūras, išbandyti studentų siūlomus konkursėlius ar tiesiog atsipalaiduoti neformalioje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybinių dirbtuvių erdvėje taip pat bus surengtas susitikimas su Sigute Ach. Dailininkės ir pasakų vaikams rašytojos pieštų veikėjų nesupainiosi su niekuo kitu, o jais papuoštos įvairių autorių knygelės džiugina tiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdis.

Gegužės 7 d. Komunikacijos fakulteto auditorijose bus galima išklausyti ir dvi atviras paskaitas, skaitomas kviestinių lektorių. Pirmojoje grafikos dizaineris Jurgis Griškevičius, dirbantis su meno, kultūros institucijomis bei pavieniais kūrėjais Lietuvoje ir pasaulyje, kalbės tema „Mažiau dizaino“. Antrąją paskaitą, pavadinimu „Animacija ir knyga“, skaitys animacinių filmų režisierius, dailininkas, karikatūristas, knygų iliustratorius ir Vilniaus dailės akademijos dėstytojas Ilja Bereznickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną 19 val. Kinematografininkų sąjungoje (Vasario 16-osios g. 13/Šermukšnių g. 1) vyks nemokamas kino seansas, kurio metu bus rodomas 1992 m. sukurtas lietuviškas filmas „Džiazas“. Kartu su kino kritiku Skirmantu Valiuliu žiūrovai galės padiskutuoti apie literatūros kūrinių ekranizacijų privalumus ir trūkumus.

Penktadienį, gegužės 8 d., Komunikacijos fakultete ir toliau veiks kūrybinės dirbtuvės, per Vilniaus universiteto radiją „StartFM“ bus galima klausytis specialių, Leidybos dienoms skirtų laidų, o organizatoriai pakvies į dar dvi atviras paskaitas. Leidyklos „Obuolys“ reklamos projektų vadovas Mantvidas Žalėnas kalbės apie tai, „Kaip graužtuką paversti obuoliu“, o į grafikos dizainerės Linos Ozerkinos paskaitą kviečiame rinktis tuos, kurie minčių apie teksto virsmą vaizdu norės pasiklausyti anglų kalba.

REKLAMA

16.30 val. vaikučiai su tėveliais kviečiami pramogauti į Mokytojų namų kiemelį, kur vyks „Vaikų popietės“ renginiai. Mažieji galės padainuoti kartu su Vytautu V.Landsbergiu bei piešti padedami dailininkės Ievos Babilaitės, iliustravusios  

„Kiškį Pranciškų“. Aktyviausiųjų laukia smagūs prizai, o visų be išimties – nemokami užkandžiai ir gėrimai.

Gegužės 8 d. vakarą leidėjai kartu su alternative/indie/rock/britpop muzikos gerbėjų bendruomene LIVERPOOL surengs vakarėlį klube „Tarantino“, kurio metu bus galima gauti specialų, nemokamai dalinamą LIVERPOOL ir LeiDi‘09 laikraštuką.

REKLAMA

Gegužės 9 d., šeštadienį, 17 val. prie Užupio Meno Inkubatoriaus „Galera“ jaunieji leidėjai laukia visų norinčių atsipalaiduoti socialinėje erdvėje. Čia ketinama suteikti progą savo talentus parodyti muzikantams, šokėjams ir visiems, kurie atsineš gitarą ar kitą muzikos instrumentą bei norės prisidėti prie pavasariškos nuotaikos kūrimo abiejuose Vilnelės krantuose. 20 val. avangardiniu performansu čia taip pat prasidės trumpametražių operų festivalio NOA operų peržiūra. Užupio „Galeroje“ bus galima pasiklaustyti lietuvių menininkų minčių apie moderniąją operą ar net padiskutuoti apie tai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus Leidybos dienų akcentas – specialus  leidinukas. Jį nuo pat pirmųjų LeiDi ruošia ir leidžia patys studentai, tad ir šiemet jame skaitykite apie teksto virsmą vaizdu. Temą ypač atitinka ypatingos Benedikto Januševičiaus iliustracijos, sukurtos iš raidžių ir kitokių tekstinių ženklų. Leidinukas bus nemokamai platinamas visų renginių metu.

Taigi per šių metų LeiDi tikrai nebus kada nuobodžiauti, o kažką įdomaus sau ras tiek jaunas, tiek senas – Leidybos dienų organizatoriai laukia visų! Detalesnę informaciją apie Leidybos dienas rasite puslapyje internete www.leidi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų