REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje antradienį viešintis Gruzijos užsienio reikalų ministras Grigolas Vašadzė su Lietuvos diplomatijos vadovu Vygaudu Ušacku pasirašė dvišalę chartiją dėl europinės ir euroatlantinės integracijos.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis šia chartija bus įkurta komisija, kuri rengs kasmetines konsultacijas ir veiksmų planus. Komisijai vadovaus Lietuvos ir Gruzijos užsienio reikalų ministrai.

REKLAMA

"Lietuva ir Gruzija dirbs išvien padedant Gruzijos Vyriausybei, regioninei administracijai stiprinti savo administracinius sugebėjimus. Mes taip pat skatinsime ir parengsime ryšius tarp Lietuvos ir Gruzijos verslo struktūrų ir mes džiaugiamės pirmomis Lietuvos investicijomis Gruzijoje", - spaudos konferencijoje sakė V.Ušackas.

"Mes taip pat padėsime Gruzijai dalyvaujant ir ruošiant NATO kasmetinę nacionalinę programą, šiam tikslui pasiųsime savo ekspertą į Tbilisį. Mes taip pat jau gegužės pabaigoje priimsime Gruzijos užsienio reikalų ministerijos ir kitų tarnybų delegaciją susipažinti su mūsų narystės ES patirtimi. Dar svarbu yra tai, kad mes esame pasiruošę atsakyti š Gruzijos prašymą padėti jiems ruoštis deryboms dėl gilios ir visapusiškos laisvos prekybos tarp Gruzijos ir ES", - bendradarbiavimo perspektyvą antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo V.Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

G.Vašadzė savo ruožtu dėkojo Lietuvai už paramą teigdamas, kad be Lietuvos paramos "nebūtų Gruzijos nepriklausomybės ir laisvės".

"Svarbiausia yra tai, kad mes iš Lietuvoje esančių draugų gausime ekspertizę ir patarimus tose srityse, kuriose dėl visiems žinomų priežasčių Lietuva turi daugiau patirties (...) Gruzijos žmonės šito nepamirš", - sakė Gruzijos UR ministras.

Jis pabrėžė, kad, kalbant apie NATO, tikimasi pagalbos rengiant kasmetinę nacionalinę programą, o ES integracijos srityje tikimasi pagalbos dėl Vizų ir readmisijos (nelegalių migrantų grąžinimo-BNS) sutarties, Visapusiškai laisvos prekybos sutarties ir Asociacijos sutarties su ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G.Vašadzės, panašų dvišalį susitarimą dėl ekspertinės pagalbos Gruzija anksčiau yra pasirašiusi su JAV.

Per vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programą 2009 metais Lietuva numato projektams Gruzijoje skirti apie 435 tūkst. litų.

"Jie kaip tik bus skirti administracinių gebėjimų stiprinimui", - kalbėjo V.Ušackas.

Ministrai taip pat sutarė peržiūrėti dvišalę teisinę bazę ekonomikos srityje, kad paskatintų tarpusavio investicijas ir prekybinių santykių plėtrą.

Lietuvos ir Gruzijos užsienio reikalų ministrai susitikime aptarė Rytų partnerystės iniciatyvą ir sutarė, kad artimiausiu metu bus pradėtos konsultacijos dėl konkrečių projektų.

REKLAMA

"Lietuva yra įsitikinusi, kad Gruzija gali būti viena iš lyderių įgyvendinant Europos Sąjungos Rytų Partnerystės iniciatyvą", - po susitikimo teigė V.Ušackas.

V.Ušackas taip pat pabrėžė svarbų Gruzijos vaidmenį įgyvendinant Europos Sąjungos ir Pietų Kaukazo bei Centrinės Azijos šalių bendradarbiavimo projektus energetikos ir transporto srityse.

Kalbėdamas su Gruzijos užsienio reikalų ministru G. Vašadze, V.Ušackas pabrėžė Gruzijos teritorinio vientisumo išsaugojimo ir šalies saugumo užtikrinimo būtinybę bei dialogo su opozicija svarbą.

Antradienį Gruzijos užsienio reikalų ministrą priėmė prezidentas Valdas Adamkus, svečias taip pat susitiks su Seimo pirmininku Arūnu Valinsku ir ministru pirmininku Andriumi Kubiliumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų