REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokuroras neatsispyrė dėvėtiems rūbams

Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama buvusio Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Gintaro Malčiausko byla. Aukštas prokuratūros pareigūnas įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba ir trukdęs tirti kolegoms narkotikų ir kontrabandos bylas.

REKLAMA
REKLAMA

Kolegą nori pasiųsti už grotų

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius buvusiam savo kolegai, o dabar bendrovės "Constructus" generaliniam direktoriui pasiūlė skirti 4 su puse metų nelaisvės ir 11 300 litų baudą.

REKLAMA

Prokuroro teigimu, G.Malčiauskas padarė didelės žalos Lietuvos valstybei, o dėl jo veiksmų buvo "iškraipyta prokuroro sąvokos esmė ir turinys, apsunkintas patraukimas baudžiamojon atsakomybėn ir pažemintas prokuratūros autoritetas".

Kitą kaltinamąjį verslininką Darių Kuzmicką, kuris, pasak kaltintojo, sukurstė G. Malčiauską nusikalsti, J.Laucius pasiūlė nubausti švelnesne bausme - 26 000 litų siekiančia bauda. Pasak prokuroro, D. Kuzmickas 2005 metų vasario pabaigoje darė įtaką G. Malčiauskui, kad šis padėtų dėl narkotikų į teisėsaugininkų rankas patekusiam D. Kuzmicko broliui Andriui. Šiam buvo pateikti kaltinimai dėl narkotikų platinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Anot J.Lauciaus, G. Malčiauskas verslininko prašymą vykdė: spaudė pavaldų prokurorą Donatą Jatužį neskirti A.Kuzmickui suėmimo.

Apsipirkinėjo su nuolaida

Už pagalbą brolio byloje, prokuroro nuomone, D. Kuzmickas teisėsaugininkui atsilygino: vežė į žvejybą, paskolino apie 50 000 litų, G. Malčiauskas galėjo su 20 procentų nuolaida apsipirkti jo dėvėtų prekių parduotuvėje ar nemokamai ilsėtis verslininko namuose Nidoje.

Taip pat, pasak kaltintojo, G. Malčiauskas D. Kuzmickui perdavė informaciją ir dėl verslininkui priklausančios įmonės "Umika" atžvilgiu vykdomo tyrimo. Tuomet D. Kuzmickui grėsė baudžiamoji atsakomybė dėl neteisingų duomenų apie bendrovės pajamas ir pelną. Anot prokuroro, G.Malčiauskas siekė, kad tyrimas dėl verslininko būtų nutrauktas. Už tai prokurorui, kaltintojo teigimu, vėl buvo atlyginta - jis su nuolaida apsipirkinėjo D. Kuzmicko parduotuvėje, verslininkas jam paskolino 24 000 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, 2008 metų kovo mėnesį dėl neteisėtų veiksmų D.Kuzmickas buvo nuteistas ir privalėjo grąžinti valstybei dalį nuslėptų pajamų.

Gynėjai prašo išteisinti

Kaltinamųjų gynėjai su prokuroro kaltinimais nesutinka ir prašo savo ginamuosius išteisinti.

Pasak D. Kuzmicko advokato Valentino Staugaičio, kaltinamasis tik prašė prokuroro jam padėti.

G. Malčiausko gynėjai Saulius Žentelis ir Valentinas Baltrūnas taip pat sako, kad kaltinimai paremti prielaidomis, o ne įrodymais.

Demaskavo "blakės"

G. Malčiauskas iš prokuroro pareigų atsistatydino 2007-ųjų rugsėjo mėnesį - po to, kai kolegos iš Generalinės prokuratūros Panevėžyje atliko patikrinimą. Tuo metu dar ir Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vadovo pareigas ėjęs prokuroras iš darbo buvo atleistas savo noru ir jau tą pačią dieną į Vilnių buvo išvežtas su antrankiais, tačiau netrukus buvo išleistas. Yra žinoma, kad G. Malčiauskas buvo kurį laiką sekamas STT pareigūnų, o jo kabinete buvo sumontuota pasiklausymo aparatūra. Kalbama, kad iššifravus "blakės" užfiksuotus pokalbius, vykusius kabinete, Generalinės prokuratūros vadovybę ištiko šokas.

REKLAMA

G. Malčiauskas Panevėžio apygardos ONKT skyriui vadovavo maždaug 4 metus su pertraukomis (kuriam laikui buvo išėjęs advokatauti). Skyriaus vadovo postas jam atiteko, kai 1999 metų sausio 25 dieną prie savo namų buvo nušautas tuometinis skyriaus vadovas Gintautas Sereika. G. Malčiauskas yra dirbęs ir tardytoju policijoje.

Aurelija Žutautienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų