REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėnesį poilsiavęs, nekomercinio kino festivalis „Gala“ grįžta savo pabūklą užtaisęs naujais, dar galingesniais sviediniais – nuo šio penktadienio trijų šalies miestų kino sales bombarduos karštas gurmaniškų filmų penketukas, kuriame virs itin plataus spektro emocijos: nuo drastiško seksualumo iki tyros vaikiškos fantazijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Stiprūs jausmai ir stiprus kinas – ko daugiau reikia, norint gerai praleisti pavasario vakarą. Neabejodami tuo, šiam mėnesiui parūpinome išties gardžią ir kiek pikantišką kino porciją, kurioje spindi net visko mačiusias Kanų ir Venecijos kino festivalių komisijas nustebinę darbai“, – sako „Gala“ festivalio direktorius Vaidas Stackevičius.

REKLAMA

Anot jo, gegužės filmuose nagrinėjamos temos nušviečiamos įdomiais rakursais, neįprastoje šviesoje, tarsi po padidinamuoju stiklu, tad turėtų įtikti išlavintam „Gala“ festivalio žiūrovų skoniui. Sau artimų temų bei herojų savaitės kino programoje ras ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, o visų kino gerbėjų įspūdžius vėl stiprins firminiai prizai ir staigmenos.

Bene ryškiausiu repertuaro kūriniu festivalio organizatoriai vadina vieną prieštaringiausiai įvertintų praėjusių metų juostų – filipiniečių dramą „Serbis“, pretendavusią prestižiniam „Auksinės palmės“ apdovanojimui Kanuose. Filme vaizduojama vienos Filipinų šeimos kasdienybė – purvina estetika, buities skurdas, nenutrūkstamas miesto klegesys ir nežabotas seksualumas. Šeima dirba ir gyvena sename kino teatre, čia ne tik rodo pornografinius filmus, tačiau ir laiko populiarų viešnamį, kuriame išnaudojami jauni vaikinai.

REKLAMA
REKLAMA



Serbis

Juostoje išryškinta žemiausių žmonijos instinktų persmelkta triukšminga buitis bei drastiškos scenos persipina su vidine šeimos tragedija – daugpatyste, nepageidaujamu nėštumu bei kraujomaiša. „Serbis“ šokiruoja savo tamsia ir kartu gyvybės kupina  urbanistine atmosfera, perteikta natūralistine dokumentine maniera. Juosta buvo pripažinta ne tik Kanuose, tačiau ir gimtojoje Azijoje.

Savo titulais ir originalumu „Serbiui“ ne ką tenusileidžia istorija apie mafiją, kurioje nėra jokių Holivudo klišių, būdingų filmams apie gangsterius. Italų dramoje „Saldu ir kartu“ legendinė „Cosa Nostra“ vaizduojama kiek kitaip nei įprasta – be nuolatinių susišaudymų, gaudynių, brangių specialiųjų efektų ir banalių pokalbių. Žiaurus ir disciplinuotas mafijos pasaulis filme atskleidžiamas per pagrindinio herojaus portretą, jo vidinius išgyvenimus ir patyrimus. „Saldu ir kartu“ susilaukė triumfo Venecijos kino festivalyje, kuriame buvo nominuotas „Auksiniam liūtui“, o festivalio direktorius šią juostą pavadino geriausiu pastarųjų metų filmu apie mafiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Saldu ir kartu

„Gala“ festivalis taip pat pristato vieną įdomiausių praėjusių metų bendrą Rusijos ir Kazachstano filmą, kuris panardina į intriguojančią kovą tarp žmonijos priešaušrį menančių antgamtinių galių bei šiuolaikiško pinigų ir jėgos kulto. Pagal žymaus rašytojo, prodiuserio ir aktoriaus Sergejaus Bodrovo vyresniojo scenarijų pastatyta juosta „Šamanė“ išsiskiria caharizmatiškais charakteriais, šamaniškų stebuklų nuojauta bei netikėtais siužeto vingiais. Pernai „Šamanei“ buvo sutekta garbė atidaryti tarptautinį Sočio kino festivalį. Juosta Azijos kino apdovanojimuose buvo nominuota geriausio montažo kategorijoje.

REKLAMA

Spalvingumu, išmone ir vizualiniu patrauklumu spinduliuoja ketvirtoji festivalio juosta – prancūzų fantastinė nuotykių pasaka „Padūkėliai iš Timpelbacho“. Joje žiūrovai pamatys, kas nutinka, kai vaikai lieka vieni ir jų nevaržo suaugusieji. Tai gyva ir padūkusi istorija visai šeimai, kurioje kunkuliuoja tikros žmogiškos aistros. Tačiau kartu juosta nėra pernelyg rimta, atvirkščiai – ji visų pirma patraukia vaikišku tyrumu ir fantazija. Už savo apipavidalinimą ir dailininko darbą juosta Prancūzijoje buvo nominuota Cezario apdovanojimui.

REKLAMA



Padūkėliai iš Timpelbacho

Sugundytiems pavasario „Gala“ festivalis pateiks žavia retro maniera pateiktą jautrų, melancholišką ir poetišką pasakojimą apie svajones, vienatvę ir meilę, pražystančią aštunto dešimtmečio Stokholme. Švedų drama „Jei Dievas nori... fantazija tampa realybe“ nepasižymi siužeto įmantrumu, bet tai su kaupu kompensuoja psichologinis skrupulingumas, puikiai atkurta laikmečio atmosfera, subtiliai užčiuopti menkiausi herojų jausmų tvinktelėjimai, juodai balta juosta bei meistriškas operatoriaus darbas, už kurį filmas buvo nominuotas Švedijos Guldbagge kino apdovanojimuose. Filmas neabejotinai patiks ir muzikos gurmanams, kurie pagrindiniuose vaidmenyse išvys du puikius atlikėjus – grupės „The Cardigans“ vokalistę Niną Persson bei hiphopo grupės „Infinite Mass“ narį Amirą Chamdiną, kuris yra ir vienas juostos režisierių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Jei Dievas nori... fantazija tampa realybe

Šiuos penkis festivalio filmus vilniečiai bei sostinės svečiai galės pamatyti gegužės 1-7 dienomis kino centre „Forum Cinemas Vingis“. Gegužės 1-2 dienomis dvi repertuaro juostos bus demonstruojamos kino centre „Forum Cinemas“ Kaune bei kino teatre „Garsas“ Panevėžyje.

„Gala“ festivalio žiūrovai ir toliau galės vykdyti natūrinius mainus su organizatoriais – už bilietus į kiną gauti prizų. Organizatoriai pasiruošę, kad firminių festivalio apyrankių, rankinių ir pledų nepritrūktų niekam. Tiems, kurie po seanso vakarą norės pratęsti kavinėje ar bare, festivalio bilietas atvers galimybę pasinaudoti ženkliomis nuolaidomis.

Antrą sezoną skaičiuojantį kino festivalį „Gala“ kiekvieno mėnesio pirmąją savaitę nuo lapkričio iki birželio organizuoja M.P.3 vadybos agentūros šiam projektui suformuota kompanija „ShowNet Entertainment“. Festivalio mecenatas - bendrovė TEO LT, AB, kurios teikiamos paslaugos – skaitmeninės televizijos „Gala“ – vardas naudojamas šiame projekte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų