REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negalima skųsti KT dėl „Leo LT“ steigimo

Vilniaus apygardos administraciniam teismui ketinama skųsti Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą dėl nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT" steigimo aplinkybių, nors Lietuvos teisė tokios galimybės nenumato.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tokios iniciatyvos autoriaus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidato į Europos Parlamentą Stanslovo Tomo, KT sprendimas neatsižvelgia į ES antimonopolinę ir sąžiningos konkurencijos teisę.

REKLAMA

„Leo LT“ įsteigta vienareikšmiškai neteisėtai, kadangi, pirma, buvo sukurta monopolija; antra, Lietuvos Vyriausybė be konkurso vienašališkai nutarė pasirašyti Leo LT steigimo sutartį su AB „NDX Energija". Konstitucinis Teismas šiems veiksmams pritarė ir, tokiu būdu, pažeidė ES teisę, kuri yra aukštesnė už Lietuvos Konstituciją", - teigia S.Tomas žiniasklaidai išplatintame pranešime. 

KT sprendimai - neskundžiami

Teisės ekspertas Dainius Žalimas portalui „Balsas.lt“ sakė, kad KT negalima niekam apskųsti dėl jo sprendimo, priimto vykdant konstitucinės priežiūros funkciją. „KT sprendimai yra aukščiausi ir neskundžiami. Jo neįmanoma apskųsti jokiam administraciniam teismui“, - tvirtino D. Žalimas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot teisės specialisto, KT galima būtų apskųsti tik dėl jo administracinių veiksmų, o ne dėl teisingumo vykdymo. „Pavyzdžiui, jei iš KT tariamai neteisėtai atleistų kokį nors darbuotoją“, - portalui aiškino D. Žalimas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, kad teismas per 7 dienas priims sprendimą, ar priimti skundą. Tačiau, anot jos, paprastai Konstitucinio Teismo sprendimai yra galutiniai ir neskundžiami.

***

Seimas praėjusią savaitę nusprendė svarstyti, ar įpareigoti Vyriausybę pateikti oficialią valstybės poziciją dėl nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT" steigimo aplinkybių atitikimo Europos Sąjungos (ES) teisei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kurį parengė opozicijai priklausantys „tvarkiečiai", toliau Seimas jį svarstys gegužę.

Projekto autoriai siūlo Vyriausybei iki šių metų birželio 1-osios peržiūrėti ir patikslinti oficialią valstybės poziciją dėl "Leo LT" steigimo aplinkybių neprieštaravimo ES teisei bei ją pateikti Seimui.

KT yra paskelbęs, kad „Leo LT", kuriai turėjo būti patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiant Konstituciją: jos vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė ir abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

Vyriausybė valdo 61,7 proc. pernai gegužę įkurtos „Leo LT" akcijų, „NDX energija" - 38,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų