REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidento posto siekianti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė baigusi darbą Europos Komisijoje kas mėnesį atskaičius mokesčius gautų 7,9 tūkst. eurų (apie 27 tūkst. litų) išmoką.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys BNS pirmadienį sakė, jog darbą baigusiems eurokomisarams iki trejų metų gali būti mokamos išmokos, kurios neturi viršyti pusės anksčiau gauto atlyginimo.

REKLAMA

„Išmokos mokamos, jei naujame darbe buvęs EK narys gauna mažesnį atlyginimą. Tačiau ši išmoka ir naujasis atlyginimas negali būti didesnis už eukomisaro atlyginimą. Kaip žinoma, Lietuvos prezidento atlyginimas (atskaičius mokesčius apie 21 tūkst. litų - BNS) yra mažesnis nei pusė eurokomisaro algos, todėl D. Grybauskaitei galėtų būti mokama apie 8 tūkst. eurų iš EK“, - sakė L. Balsys.

Jo teigimu, tokios išmokos naštos Lietuvos biudžetui nepadidintų ir net ją sumažintų. Komisijos narių į ES biudžetą sumokamų mokesčių dydžiu mažinamos šalių narių įmokos į ES biudžetą. Gaudama išmokas, D. Grybauskaitė ES kas mėnesį sumokėtų apie 2,5 tūkst eurų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Kandidatė į prezidento postą Kazimira Prunskienė pirmadienį populizmu pavadino D. Grybauskaitės kalbas apie galimybę tapus prezidente atsisakyti viso ar dalies atlyginimo.

„Vieši šaltiniai rodo, kad D. Grybauskaitė įvairiomis formomis iš Europos Komisijos gaus apie 1,3 milijono litų išeitinės kompensacijos. Kol kas negirdėjau, kad ji kalbėtų apie išeitinių mažinimą eurokomisarams, o juk jos mokamos ir iš Lietuvos žmonių sumokėtų mokesčių,“ - išplatintame pranešime cituojama K.Prunskienė.

Kandidatės manymu, D. Grybauskaitei nutylint „dalį tiesos“ apie išeitines EK nariams, vieši pareiškimai apie prezidento atlyginimo atsisakymą esą tėra manipuliacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu D. Grybauskaitės atstovas spaudai L. Balsys aiškino, jog apie galimybę susimažinti perpus arba apskritai atsisakyti prezidento atlyginimo eurokomisarė, be kita ko, užsiminė ir etikos sumetimais.

„D.Grybauskaitė taip pat svarsto neimti prezidento algos arba imti pusę jos, kad neatrodytų, jog Lietuvos prezidentą išlaiko Europos Komisija. Tai yra etikos dalykas“, - kalbėjo L. Balsys.

Minėta EK išmoka buvusiam eurokomisarui gali būti mokama iki trejų metų, ji mokama iš bendro ES biudžeto.

Jei 7,9 tūkst. eurų D.Grybauskaitei būtų mokama trejus metus ji iš viso gautų apie 285 tūkst. eurų (maždaug 982 tūkst. litų) ir sumokėtų 90 tūkst. eurų (maždaug 310 tūkst. litų) mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų