REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didėjant įtampai darbo rinkoje ir augant bedarbystės mastams, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pranešė ieškanti būdų, kad kuo daugiau sunkmetį išgyvenančių įmonių ir iš jų atleidžiamų darbuotojų galėtų pasinaudoti Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo (EGF) lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač sudėtinga situacija yra susiklosčiusi Alytuje. Šio fondo lėšomis pirmoji pasinaudojo „Alytaus tekstilė“. Antrieji galbūt galėsiantys pretenduoti gauti tokią ES paramą – iš Alytaus akcinės bendrovės „Snaigė“ atleidžiami darbuotojai. Būtent tokią išvadą pateikė Lietuvos darbo birža, paprašyta įvertinti galimybes kreiptis į Europos Komisiją dėl finansinės paramos iš EGF skyrimo.  

REKLAMA

„Iš šio fondo lėšų galima remti ieškančių darbo asmenų profesinį mokymą, subsidijuoti labiausiai pažeidžiamų asmenų, kuriems sunkiausia įsidarbinti, užimtumą ir teikti įvairias paslaugas ieškant darbo“, – aiškino Globalizacijos fondo svarbą socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Būtent tokią galimybę „Snaigei“ sudaro kaip tik šiuo metu keičiamas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, kuriuo įsteigtas EGF.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma šio fondo lėšomis remti ir tuos darbuotojus, kurie neteko darbo dėl pasaulinės finansų ir ekonomikos krizės. Paramos teikimo laikotarpį – pratęsti iki 24 mėnesių, t.y. iki 2011 metų pabaigos, o paties fondo finansavimo normą didinti iki 65 procentų. Numatoma ir tai, kad šio fondo parama galėtų pasinaudoti ir mažesnėse bankrutuojančiose kompanijose dirbę asmenys, kuriose kolektyvą sudarė per 500 darbuotojų, dirbusių ne tik pagrindinėse, bet ir dukterinėse įmonėse. Pagal dabar galiojančią tvarką, ES paramos tikėtis gali virš 1000 darbuotojų atleidžiančios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad nauja paramos skirstymo tvarka įsigaliotų vasaros pradžioje.  

Susiklosčius tokiai įtemptai padėčiai Alytaus darbo rinkoje, SADM kreipiasi ir į Ūkio ministeriją. Jos prašoma įvertinti planuojamų atleidimų iš „Snaigės“ ryšį su pokyčiais pasaulio rinkoje, sąsajas su pasaulio finansų ar ekonomikos krize. Ir tai padaryti nelaukiant kol įsigalios naujasis EGF reglamentas.

„Labai prašytume panagrinėti ir kokį poveikį atleidimai iš šios bendrovės gali turėti kitoms su ja susijusioms įmonėms – žaliavų tiekėjams ir produkcijos vartotojams. Visa ši informacija yra būtina rengiant paraišką finansinei paramai iš EGF gauti“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras R.J.Dagys.  

SADM atkreipia dėmesį, kad šiuo metu taip pat yra stebimi atleidimai atskirų pramonės šakų sektoriuose. Todėl įvertinant tokių atleidimų mastą ir poveikį šalies darbo rinkai, siūloma kreiptis į EGF dėl finansinės paramos ne tik iš stambių įmonių atleidžiamos darbuotojus, bet ir dirbančius labiausiai sunkmečio paliestuose pramonės sektoriuose. Kitaip tariant interesantais gali būti ne tik iš vienos įmonės atleidžiami žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų