REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę pasirodžiusiame „Balsas.lt savaitės“ numeryje - niekas neprisipažįsta ir neketina prisiimti atsakomybės dėl užmačių sekti darželiuose vaikams pasakas apie du besituokiančius vienos lyties princus.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalinga istorija apie ketinimus propaguoti homoseksualumą vaikų darželiuose išryškino keistą dalyką – fondų ir visuomeninių organizacijų lyderiai tik tada pasidomi, kas slypi jų projektuose, kai kyla skandalai. Grupė Seimo narių Etikos ir procedūrų komisijai apskundė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narę Vincę Vaidevutę Margevičienę.

REKLAMA

Metamas juodas šešėlis

Socialinių inovacijų fondo (SIF), finansavusio programos „Gender Loops“ rengimą, interneto svetainė ir šiandien nurodo, kad organizacijos prezidentė yra V. V. Margevičienė.

Vienas iš kreipimosi iniciatorių Petras Gražulis savaitraščiui „Balsas.lt savaitė“ teigė, kad problema yra dviguba. „Dirbti naudojant šią metodiką, mano žiniomis, jau parengti šimtai mokytojų, o tam reikėjo lėšų. Žinau, kad kai kuriose mokyklose lankėsi gėjai ir vaikai buvo rengiami atitinkamomis uniformomis“, − kažkodėl apie mokyklas vietoj vaikų darželių ėmė pasakoti Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak P. Gražulio, Konstitucinis Teismas yra aiškiai nustatęs, kad parlamentarai negali dirbti fondų vadovais. „Kas, kad dabar atsistatydino, jei ilgai vadovavo. Aš pasižiūriu į internetą ir matau, kad ten ji vis dar yra prezidentė“, − sakė Seimo narys.

Seimo narė nesijaučia kalta

Neseniai apie atsistatydinimą iš fondo prezidentės posto viešai paskelbusi V. V. Margevičienė neatsiribojo nuo SIF ir savo ankstesnės veiklos, bet atmetė teiginius, kad kaip nors prisidėjo prie užmačių sekti homoseksualumą propaguojančias pasakas darželinukams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė tik dabar išsiaiškinusi, kad pačiame programos projekte, kurio turinys skubiai pašalintas iš fondo tinklalapio, pasakų apie du besituokiančius ir laimingai gyvenančius princus nėra.

„Kalbant apie tas nelemtas pasakas, reikia pasakyti, kad jos buvo tik metodikų, kurias dar turėjo patvirtinti Švietimo ir mokslo ministerija, projektuose. Jei ne šis triukšmas, nei vaikai, nei seneliai turbūt nebūtų išgirdę apie tokios pasakos egzistavimą“, − sakė ji.

Seimo narė pabrėžia, kad apie du princus pasakojama tik metodikose, kurios taip ir nebuvo patvirtintos. Anot jos, visuomenine veikla politikus užsiimti skatina net ir Prezidento metinis pranešimas, kuriame kalbama apie pilietinės visuomenės kūrimą. Tokia visuomenė, pasak Seimo narės, gali atsirasti tik per nevyriausybines organizacijas.

REKLAMA

V. V. Margevičienė sakė užjaučianti fonde dirbančias moteris. „Mačiau, kaip jos verkė, kai po langais buvo piketuojama, įžeidinėjama ir pan. Visuomenei fonas yra padaręs daug gero, įgyvendinęs naudingų projektų. O ta programa apie kurią kalbama buvo įgyvendinama keliose Europos šalyse ir Lietuva čia tik prisidėjo. Buvo puikiai suprasta, kad ne viskas mums tinka, ne viskas tinka jau dabar. Visas triukšmas sukeltas nepagrįstai,“ – tvirtino politikė.

 V. V. Margevičienė patvirtino, kad jaučia nuoskaudą ir dėl partijos kolegų, kurie, pasak jos, sukėlė skandalą neįsigilinę. Politikė leido suprasti laukianti jų atsiprašymo.

REKLAMA

Kilus skandalui dėl galimai vaikų psichologijai žalingo programų turinio, Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryta darbo grupė vos per savaitę nustatė, kad nė vienoje švietimo įstaigoje programa diegiama nebuvo. Lieka neaišku – ar minėtas fondas ir panašios organizacijos nefinansuoja kitų panašių projektų, net nežinant ir nesidomint formaliems vadovams.

TIK FAKTAI

Apie ketinimus darželinukams sekti pasakas apie gėjus pagal programą „Gender Loops“ žiniasklaida pranešė kovą.

Projekto ataskaitose buvo minima, kad dirbti pagal šią metodiką vien Vilniuje esą apmokyta 320 vaikų darželių auklėtojų.

Tarpžinybinė darbo grupė nustatė, kad Švietimo ir mokslo ministerija nėra patvirtinusi minėtos metodikos ir „Gender Loops“ priemonės nėra įtrauktos į Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtros 2007−2012 metais programą.

Vidmantas Babrauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų