REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaulių gripas Meksikoje sėja visuotinę baimę

Meksikos valdžia ėmėsi drastiškų priemonių tam, kad užkirstų kelią naujai kiaulių gripo, nuo kurio jau mirė 81 žmogus, bangai.

REKLAMA
REKLAMA

Meksika, susilaukusi aršios kritikos už uždelstą reakciją į šalį sukrėtusį kiaulių virusą, ėmėsi griežto atkirčio epidemijai. Buvo uždarytos visos viešosios įstaigos ir atidėti viešieji renginiai. Taip pat užsidarė mokyklos ir apie 70% barų bei restoranų.

REKLAMA

Žmonės yra raginami pasilikti namuose ir laikytis asmeninės higienos. Jiems patariama susilaikyti nuo rankų spaudimo, o JAV ambasada savo piliečiams, lankantiems Meksiką, rekomendavo išlaikyti bent 1.8 m. atstumą nuo kitų žmonių.

Meksikos prezidentas Felipė Kalderonas leido imtis specialiųjų priemonių kovoti su kiaulių gripu: visi įtariamieji užsikrėtusieji gali būti teisėtai sulaikyti.

Kiaulių gripas – kvėpavimo sutrikimas randamas kiaulėse. Žmonės gali juo užsikrėsti tik per tiesioginį sąlytį su gyvuliais. Žmogus žmogui šį virusą perduoti gali retais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar mokslininkai tiria naują jo atmainą, vadinamąjį „H1N1“ virusą. Tai - paprastas žmonių virusas, kuris sukelia sezoninius gripo protrūkius, tačiau jame rasta genetinės medžiagos iš virusų, kurie veikia kiaules ir paukščius. „H1N1” plinta oru – per čiaudėjimą ir kosėjimą..

Šeštadienį surengtame specialiajame susitikime Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) spėjo išreikšti susirūpinimą, kad ši viruso atmaina gali tapti pandeminė, tačiau teigė, jog dar per anksti sakyti, ar taip įvyks.

PSO generalinė direktorė Margaret Chan apibūdino pastaruosius įvykius kaip „kritinius, į kuriuos pasaulinė bendruomenė turėtų atkreipti dėmesį“. Be to, ji paragino valstybes kooperuotis griežtinant gripo stebėseną.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizacija taip pat atkreipė dėmesį, jog virusas Meksikoje daugiausia pakirto ne mažus vaikus ir senelius, bet suaugusiuosius.

Naujajam virusui vakcina dar nėra sukurta, tačiau užsikrėtimo atvejai gali būti išgydomi antivirusiniais vaistais.

Nors visos kiaulių gripo mirtys užfiksuotos Meksikoje, „BBC“ praneša, kad virusas jau spėjo peržengti valstybių sienas. JAV buvo patvirtinta vienuolika asmenų, užsikrėtusių šiuo virusu.

Kai kurios Lotynų Amerikos ir Azijos šalys jau pradėjo keleivių, atvykstančių iš Meksikos, patikrinimus oro uostuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų