REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saudo Arabijos musulmonų lyderiai pasisako prieš tai, kad moterų veidai būtų rodomi per televiziją. Jie nenori matyti jų nuotraukų laikraščiuose ir žurnaluose. Tačiau jie pritaria tam, kad vyrai turėtų privilegiją pardavinėti moterims apatinį trikotažą.

REKLAMA
REKLAMA

Musulmonų lyderiai suaktyvėjo dėl to, kad pirmą kartą šalies istorijoje į Saudo Arabijos ministrų kabineto sudėtį buvo įtraukta moteris, kuri vadovauja neseniai įkurtam moterų švietimo departamentui. Šios politikės veidas ėmė šmėžuoti žiniasklaidoje, tai ir papiktino islamo fundamentalistus. 35 įtakingiausių šalies dvasininkų atstovai kreipėsi į kultūros ir informacijos ministrą Abdelį Azizą Hoye jam primindami, kad pagal islamo normas moterys privalo slėpti veidą.

REKLAMA

Tarp pasirašiusiųjų yra ir keli universiteto, kuriame rengiami imamai, profesoriai. Jie aiškina, jog yra labai susirūpinę dėl to, kad žiniasklaidoje atsiranda moterų veidų, be to, išreikė viltį, kad kultūros bei informacijos ministras uždraus ir muzikinių programų transliaciją per šalies televiziją.

A.A.Hoye - naujasis ministras. Jį Saudo Arabijos karalius Abdullah paskyrė tik vasario 14 dieną. Valdovas taip pat pakeitė ir kitus ultrakonservatyviomis pažiūromis pasižymėjusius švietimo, sveikatos apsaugos bei teisingumo ministrus ir pirmą kartą šalies istorijoje į ministrų kabineto sudėtį įtraukė moterį. Tačiau islamo dvasiniai lyderiai tuoj pat sujudo reikšti susirūpinimą, kad šalyje nebepuoselėjamos musulmoniškos tradicijos.

REKLAMA
REKLAMA

Moterys boikotuos apatinių drabužių parduotuves

Tačiau toje pačioje Saudo Arabijoje, kur pardavėjais dirba tik vyrai, moteris jiems tenka aptarnauti ir apatinio trikotažo parduotuvėse. Pasipiktinusios arabės pareiškė, jog jos į tokias parduotuves nekels kojos tol, kol nebus pradėtas vykdyti dar 2006 metais priimtas įstatymas, kad tokiose parduotuvėse pardavėjais privalo dirbti tik moterys.

Saudo Arabijoje moterų teisės yra smarkiai apribotos, todėl pardavėjais gali dirbti tik vyrai. Ši sena tradicija turi apsaugoti moteris nuo nepageidaujamų kontaktų su kitos lyties atstovais. Tačiau šiuo atveju, kai moterys eina pirkti apatinių, tokia situacija darosi labai jau dviprasmiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arabės ėmė aiškinti, kad liemenėlės ar kelnaičių pirkimas joms virsta žeminančia procedūra, nes moterys yra priverstos tokius intymius dalykus aptarinėti su pašaliniais vyrais. Padėties nepagerina ir tai, kad įsigyjant prekę paprastai dalyvauja koks nors moters giminaitis. Todėl šios konservatyvios šalies gyventojos arba skuba kuo greičiau apsipirkti, bijodamos rinktis ir matuotis prekę, arba apskritai stengiasi pirkti apatinius drabužius užsienyje, tik bėda, kad ne visos gali taip daryti.

Vyrai neprisipažįsta, kur dirba

Vyrai pardavėjai pirkimo procedūrą taip pat laiko žeminančia. Pirmiausia, jie bijo kitiems prisipažinti, kur dirba, antra, yra priversti su visiškai nepažįstamomis moterimis aptarinėti tokius subtilius klausimus, dėl kurių gali kilti didelių nemalonumų.

REKLAMA

Mėgindama taisyti susiklosčiusią padėtį Saudo Arabijos valdžia priėmė įstatymą, kad pardavinėti moteriškus apatinius ir konsultuoti pirkėjas gali tik moterys. Tačiau tam ėmė priešintis dvasiniai šalies lyderiai ir senųjų tradicijų gynėjai, todėl įstatymas taip ir liko tik popieriuje.

Saudo Arabijoje vis dar yra labai mažai parduotuvių, prekiaujančių moterišku apatiniu trikotažu, kuriose dirbtų moterys. Be to, Saudo Arabijoje manoma, kad moterys atima darbą iš vyrų, o tai yra opi problema šalyje, kur nedarbas siekia 10 procentų.

Kaip rašo "Fox News", dar neaišku, ar toks moterų paskelbtas boikotas duos kokių nors rezultatų. Kol kas arabės džiaugiasi bent tuo, kad internete paskelbtą peticiją pasirašė 1700 Saudo Arabijos piliečių. Mat ne visos šalies moterys palaiko tas, kurios yra nepatenkintos esama padėtimi, ir paskelbė boikotą. Viena Saudo Arabijos dama savo šalies žurnalistui aiškino, kad ji įtariai žiūri į parduotuves, kuriose dirba moterys. Nors atskleisti tokio įtarumo priežastis atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų