REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penki Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai paskelbė atskirąją nuomonę, kuria komisijos sprendimą dėl rinkimų komisijų finansų atskaitomybės sako neužtikrinsiant skaidrumo.

REKLAMA
REKLAMA

"Manome, kad VRK priimtas sprendimas nenumato skaidraus biudžeto lėšų panaudojimo, reiškiame atskirąją nuomonę ir nepritariame sprendimui dėl savivaldybių rinkimų komisijų finansinės atskaitomybės formų patvirtinimo, kadangi nenumatyta reikalingų procedūrų, kurios leistų efektyviai kontroliuoti biudžeto lėšų naudojimo rinkimų metu", - rašoma atskirojoje nuomonėje.

REKLAMA

Ją pasirašė VRK pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujalis, nariai Gintaras Kalinauskas, Andrius Burba, Jonas Udris, Edita Žiobienė.

VRK narys G.Kalinauskas siūlė reglamentuojant komisijų atsiskaitymo formas numatyti tarpinį atsiskaitymą - po pirmojo turo. Šiam siūlymui nepritarus, VRK narys inicijavo atskirąją nuomonę, tvirtindamas, jog patvirtinus tokią tvarką neatsižvelgta į Valstybės kontrolės po Seimo rinkimų pateiktas pastabas.

REKLAMA
REKLAMA

"Patvirtintas sprendimas tik iš dalies atitinka Valstybės kontrolės iškeltus reikalavimus, nes rinkimų komisijų lėšų panaudojimas ir ataskaitos teikiamos tik po rinkimų, kai jau panaudotos visos rinkimams skirtos lėšos ir nenumatyta kitų kontrolės priemonių, kurios užtikrintų teisėtą lėšų panaudojimą", - rašoma atskirojoje nuomonėje.

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, nėra prasmės įvesti tarpinio atsiskaitymo už lėšas - jis esą būtų perteklinis.

"Tai būtų tik buhalteriams darbas papildomas, nes jie ir taip ataskaitas teikia kiekvieną mėnesį, čia atsirastų dar vienas papildomas atsiskaitymas po pirmojo turo", - BNS sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskirojoje nuomonėje taip pat pabrėžiama, kad VRK priimtas sprendimas dėl lėšų savivaldybių ir apylinkių rinkimų komisijose nepublikuotas "Valstybės žiniose" bei komisijos interneto svetainėje.

"Tai tikrai ne išskirtinis atvejis, mes daugelio sprendimų neskelbiam, tik norminius aktus, taip pat ir tuos sprendimus, kuriuos skelbti mus įpareigoja įstatymas", - sakė Z.Vaigauskas.

Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų komisijoms VRK yra skyrusi virš 15 mln. litų.

Valstybės kontrolė, įvertinusi rinkimų komisijų finansų paskirstymą yra nustačiusi, kad dalis komisijų negali visų išlaidų pagrįsti buhalterinės apskaitos dokumentais, buvo išmokėti didesni atlyginimai, nei priklausytų pagal faktiškai darbo laiko apskaitos žiniaraštyje nurodytas valandas, buvo atvejų, kai viršytos vienkartinės išmokos.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų