REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ privačios akcininkės atstovas Ignas Staškevičius pareiškė, kad elektra vartotojams šiemet galėtų kiek atpigti, tačiau nuo kitų metų ji neabejotinai vėl brangs. Anot jo, naujos atominės elektrinės gaminamos elektros savikaina sieks apie 20 centų - 3 kartus daugiau nei dabar.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbo grupė (energetikos viceministro Romos Švedo vadovaujama grupė - BNS) įpareigota iki metų vidurio baigti darbus taip, kad jau šiemet galėtų funkcionuoti elektros rinka, nes tai yra vienintelė galimybė dar nors kiek atpiginti elektrą šiemet, nelaukiant kitų metų sausio. Be abejo, kitais metais elektra brangs, bet laisva rinka labai padėtų amortizuoti tą procesą“, - sakė I.Staškevičius Piliečių santalkos organizuotoje apskritojo stalo diskusijoje apie „Leo LT“ ir Lietuvos energetikos ateitį.

REKLAMA

Kita vertus, jis teigė, kad „Leo LT“ dirba nuostolingai ir subsidijuoja vartotojus, nes jos įmonės perka elektrą brangiau nei ją parduoda.

Anot „NDX energijos“ valdybos pirmininko, „Leo LT“ yra paruošusi laisvos elektros rinkos modelį ir jos kūrimui yra visiškai pasirengta.

„Tas modelis parengtas „Leo LT“ jėgomis, ir Energetikos ministerijos atstovas pripažino, kad ji (ministerija - BNS) nepajėgi šiandien - jai trūksta darbuotojų ir intelekto parengti tokį modelį, -tai jie su mielu noru pasinaudos „Leo LT“ kompetencija“, - kalbėjo I.Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje elektra vartotojams pabrango 4 centais iki 37 centų už kilovatvalandę, nors „Leo LT“ prašė ją didinti 7 centais.

Toks, pasak I.Staškevičiaus, politinis sprendimas paliko „Leo LT“ be papildomų pajamų - energetikos įmonėms naujoje elektros kainoje neliko nė vieno cento.

Nuo kitų metų, uždarius Ignalinos atominę elektrinę, elektra gali brangti, įvairiais skaičiavimais, 5-10 centų už kWh, nes Lietuvos elektros gamintojai labai priklausys nuo Rusijos gamtinių dujų.

Pasak „NDX energijos“ vadovo ir „Leo LT“ stebėtojų tarybos nario, grubiais paskaičiavimais, naujos atominės elektrinės gaminamos elektros savikaina turėtų siekti apie 20 centų. Dabar ji yra apie 6 centai už kWh.

„Taip vertinama iš man žinomų šaltinių“, - tvirtino I. Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų