REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos pateiktais duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) jau kelerius metus iš eilės mažėja pieno gamintojų skaičius. Tačiau duomenys liudija, kad didėja ūkyje pagaminamo pieno kiekis. Lietuva pagal viename ūkyje pagaminamo pieno kiekį Europos valstybių sąraše yra trečia nuo galo. Mūsų šalyje vidutiniškai per metus ūkis pagamina apie 20 tūkst. litrų pieno, mažiau pagamina tik Bulgarija ir Rumunija.

REKLAMA
REKLAMA

Efektyviausi pieno ūkiai veikia Slovakijoje, Čekijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Olandijoje. Artimiausi kaimynai – estai, lenkai – Lietuvos pieno gamintojus pagal produkcijos kiekius lenkia apie 20 kartų (žr. lentelę viršuje).

REKLAMA

„Lietuvoje vyrauja maži pieno ūkiai, kurie pagamina mažai produkcijos, tačiau sąnaudos tokiam pieno kiekiui pagaminti yra gana didelės. Todėl mūsų ūkininkų ekonominė padėtis yra daug prastesnė negu kaimynų lenkų ar estų. Mūsų šalies ūkininkai neišvengiamai turėtų arba stambinti ūkius, arba burtis į kooperatyvus, nes priešingu atveju jie neišgalės pragyventi iš savo veiklos. Lietuvos ūkininkai šiandien yra tapę savo neorganizuotumo ir susiskaldymo įkaitais ir neturi derybinės galios prieš neefektyviai dirbančius pieno perdirbėjus“, – mano „Agrowill Group“ generalinis direktorius Mindaugas Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, jeigu padėtis Lietuvoje nesikeis, o valstybė ir toliau skatins smulkius ūkius, maži pieno ūkiai neišvengiamai bankrutuos po kelerių metų, jeigu tik baigsis ES išmokos.

Dėl krizės drastiškai sumažėjus pieno kainoms maži Lietuvos pieno ūkiai nesugeba išgyventi iš savo produkcijos, juolab – užsidirbti pelno. Kai tuo tarpu stambūs Europos pieno gamintojai, kritus pieno supirkimo kainoms, turi galimybių išlikti. Mat stambūs ūkiai efektyviau derasi dėl pieno supirkimo kainų, be to, jų pieno savikaina yra daug mažesnė nei smulkiųjų ūkininkų. Todėl, net kritus pieno supirkimo kainoms, stambūs ES ūkiai gali dirbti pelningai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų