REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medžiagą Konstituciniam Teismui (KT) dėl prezidento Valdo Adamkaus kreipimosi rengs ir byloje pranešėja bus buvusi šalies vadovo patarėja teisės klausimais Toma Birmontienė, kurios kandidatūrą Seimui skirti ją KT teisėja pasiūlė pats V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai trečiadienį BNS patvirtino KT Bendrojo skyriaus vedėja Elvyra Jarmalavičienė.

Teisėja šioje byloje atliko ir išankstinį tyrimą, kurio metu sprendė, ar Teismas turėtų priimti nagrinėti prezidento prašymą.

REKLAMA

Šias funkcijas, remiantis įstatymais, jai pavedė atlikti KT pirmininkas Kęstutis Lapinskas.

Pati KT teisėja BNS sakė galimo interesų konflikto nematanti.

„Bylas sprendžia devyni teisėjai, o ne vienas teisėjas. Teisėjas pranešėjas tik medžiagą renka, negalima tapatinti KT sprendimo ar nutarimo su vienu teisėju (...) Visada gali būti spekuliuojama bet kuo. KT sudėtyje yra buvusių Lietuvos

Aukščiausiojo Teismo teisėjų. Norint galima spekuliuoti bet kuo“, - sakė T. Birmontiemė.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi nagrinėti prezidento prašymą, kurio šis siekia išsiaiškinti, ar Seimo nariai gali balsuoti taip, kad kadenciją baigę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas ir LAT skyrių pirmininkai, nebūtų atleidžiami iš pareigų.

T.Birmontienė V.Adamkaus patarėja teisės klausimais buvo 2004 metais, tačiau jau po pusmečio paliko šį postą. 2004-ųjų gruodį prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui jos kandidatūrą į KT teisėjas. Tai buvo ir vienas pirmųjų prezidento konfrontacijos su parlamentu teisėjų kadrų klausimais ženklų - KT teisėja T. Birmontienė paskirta tik iš antro karto, šešių balsų persvara, kai pirmo balsavimo metu jos kandidatūrai nepritarta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų