REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos atstovų pareiškimai dėl tariamų NATO provokacijų Gruzijoje yra visiškai nepagrįsti ir gali užtraukti dirbtinį šešėlį ant Aljanso ir Maskvos santykių, teigia Lietuvos ambasadorius NATO Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tai diplomatas sakė BNS komentuodamas Rusijos griežtą kritiką kitą mėnesį NATO planuojamoms karinėms pratyboms Gruzijoje, kuri pernai kariavo su Rusija.

REKLAMA

"Tai tikrai nėra provokacija, nes viskas suplanuota iš anksto, visiems žinoma. Be to, tai rodo ir pratybų pobūdis - pratybos apima ir krizių situacijas, civilių evakuaciją iš krizės regionų", - sakė L.Linkevičius.

Anot ambasadoriaus, prie situacijos nestabilumo regione prisideda ne NATO, bet pačios Rusijos veiksmai.

"Pati Rusija planavo nemažai pratybų, neseniai vyko keisti karo laivų manevravimai Juodojoje jūroje. Tai taip pat neprisidėjo prie situacijos stabilumo regione. Prisiminčiau net ir pratybas, kurios buvo organizuotos prieš rugpjūčio 8 dienos įvykius, kurių pasekoje įvyko krizė. Būtent tokios pratybos su agresyvaus pobūdžio scenarijumi, vykstančios regione, kai situacija įtempta ir sudėtinga, gali būti traktuojamos kaip įtampos skatinimas", - sakė ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas planuojamas NATO pratybas, Rusijos ambasadorius Aljanse Dmitrijus Rogozinas šią savaitę pareiškė, kad jos yra provokacija, ir paskelbė, kad Rusija nedalyvaus netrukus planuojamame gynybos vadų susitikime.

L.Linkevičiaus nuomone, tokie pareiškimai atspindi Maskvos požiūrį į Aljanso ir Rusijos santykius.

"Tokie pareiškimai užtraukia dirbtinį šešėlį ant santykių (...). Aljansas savo poziciją nuosekliai išsakė, kad yra nusiteikęs kalbėtis ir kelti klausimus ir kur sutariame, ir kur nesutariame. Darbotvarkė yra atvira, atviri esame bendradarbiavimui. Tuo tarpu nenorėjimas kalbėtis ir galbūt bandymas prisidengti kai kuriais dirbtinais argumentais galbūt nerodo požiūrio į dialogą su NATO rimtumo. Bet neskubėkime spręsti, nes pirmiasia reikėtų sulaukti galutinės Rusijos reakcijos", - sakė L.Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą mėnesį NATO pratybose turėtų dalyvauti keliolika Aljanso šalių. Lietuva pratybose nedalyvaus. Kaip BNS sakė krašto apsaugos ministrės atstovė spaudai Danguolė Bičkauskienė, Lietuva nuo pat pradžių nedalyvavo planuojant pratybas, nes tuo metu nuspręsta sutelkti resursus tarptautinių įsipareigojimų vykdymui.

"Tai buvo tiesiog racionalus sprendimas, kad neisiblaškytume ir sutelktume dėmesį tarptautinėms misijoms Afganistane ir, kas buvo aktualu tuo metu, Kosove. Gruzijai visokeriopą pagalbą Lietuva teikė politiškai", - sakė ministrės patarėja.

Prisijungti prie NATO siekianti Gruzija ir Rusija pernai rugpjūtį kariavo trumpą karą, po kurio Rusija pripažino separatistinių Gruzijos regionų - Abchazijos ir Pietų Osetijos - nepriklausomybę. NATO ir visas Vakarų pasaulis tokį Maskvos žingsnį pasmerkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų