REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rekordines aukštumas pasiekusi šilumos kaina ne tik varo į neviltį, bet ir skatina mąstyti apie desperatiškus veiksmus - internete jau klaidžioja patarimai, kaip necivilizuotai atsijungti nuo centralizuoto šildymo.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos "tautosakos" atsiradimui įtakos galėjo turėti ir tai, kad laikantis taisyklių daugiabutyje atsisakyti centralizuoto šildymo praktiškai neįmanoma. Specialistai internetines instrukcijas vadina nerealiomis, o šilumininkai tvirtina, kad jų siūlomas šildymosi būdas - efektyviausias ir pigiausias.

REKLAMA

Planelis

Internete platinamas vieno vilniečio parašytas detalus planas, kaip neva lengvai galima atsikratyti centrinio šildymo:

"1. Praneši namo administratoriui, kad keisi radiatorius. Tada išleidžiamas skystis iš namo radiatorių sistemos.

2. Nupjauni visus radiatorius, stovus apšiltini ir tvarkingai uždengi gipso kartonu.

3. Jei reikia, pasididini bute elektrinį galingumą iki 7 kW ir pasidarai elektrinį šildymą, pasistatai kaitintuvą karštam vandeniui ruošti.

REKLAMA
REKLAMA

4. Registruotu laišku praneši "Vilniaus energijai" ir namo administratoriui, kad vamzdžiai nupjauti ir bute nėra radiatorių, ir pareikalauji, kad atvyktų namo administratorius surašyti aktą. Kartu atvyksta ir "Vilniaus energijos" atstovas.

5. Surašius aktą butas yra oficialiai atjungiamas nuo šildymo. "Vilniaus energija" neskaičiuos už šildymą, nes jau pralošė nemažai bylų, kai bandė skaičiuoti už šilumą atsijungusiems butams, tačiau teismas pasakė, kad negalima reikalauti mokėti už nepatiektą energiją. O patiekti neįmanoma, nes nėra radiatorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Po to gausite iš "Vilniaus energijos" grasinantį laišką, kad esate atsakingas už visas pasekmes ir t.t. Šio laiško gale bus parašyta, kad nuo akto surašymo butui nebus skaičiuojami mokesčiai už šildymą. Gali likti simbolinis mokestis už laiptinės šildymą.

7. Galite sulaukti skambučio iš Energetikos inspekcijos, tačiau jie neturi teisės patekti į patalpas, tiesiog siųskite juos po velnių. Blogiausiu atveju galite gauti apie 200 litų baudą už Šilumos vartojimo taisyklių pažeidimą, tačiau jei protokolo inspekcija nesurašys per 6 mėnesius, sueis senatis.

REKLAMA

8. Nereikia šiltinti jokių sienų iš buto vidaus, nes tvirtinsite, kad jūsų bute yra šilčiau nei kaimynų butuose, todėl realiai jie vagia iš jūsų šilumą, nes ji visada eina į šaltesnes patalpas."

Anot instrukcijos autoriaus, šią atsijungimo schemą galima įgyvendinti bet kuriame aukšte, jei vamzdžiai yra nutiesti per visą buto aukštį. Jais toliau cirkuliuoja šiluma į kaimynų butus, tačiau atsijungęs butas šilumos nebegauna. Patariama darbus atlikti pasibaigus šildymo sezonui, tačiau esą galima ir žiemą, nes santechnikai neva turi įrangą, leidžiančią nuimti radiatorius neatjungus šildymo.

REKLAMA

"Paistalų kratinys"

Valstybinės energetikos inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Viktoras Alekna internetu klaidžiojančią instrukciją vadina paistalų kratiniu.

"Bandyti taip elgtis buvo galima prieš keliolika metų, kai nebuvo aiškaus reglamentavimo. Būta atvejų, kai tada kai kas atsijungė nuo centralizuoto šildymo ir kažkokiu būdu sugebėjo tai įsiteisinti, tačiau dabar taip pasielgti nėra jokių šansų. Tiksliau padaryti galima, bet įteisinti tikrai ne", - sako V. Alekna.

Anot jo, tokią "rekonstrukciją" atlikęs asmuo pažeistų ne tik Šilumos tiekimo taisykles, bet ir aibę kitų statybinių teisės aktų, todėl užsitrauktų ne tik Energetikos inspekcijos, bet ir kitų institucijų nemalonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Teisybė, kad mes negalime patekti į butą, tačiau jei žmogus kviestųsi namo administratorių arba šilumos įmonės atstovą, jie informuotų mus apie pažeidimą, o tada mes jau galėtume taikyti baudas", - sakė vedėjas.

Pasak Energetikos inspekcijos atstovo, oficialiai atjungtu nuo šildymo sistemos butas laikomas tik tada, kai yra įvykdytos atjungimo nuo šildymo sistemos ir prijungimo prie alternatyvaus šildymo šaltinio techninės sąlygos ir visi šie pakeitimai registruoti Registrų centre. Oficialiai neįteisinus atsijungimo mokesčiai už šilumą nesikeis.

REKLAMA

"Atjungtas butas gauna šilumą per neizoliuotas pertvaras. Taip apvagiami kaimynai. Jei jie pateiktų pretenzijas dėl šilumos nuostolių, tam, kad ką nors tvirtintų, reikės pateikti įrodymus - projektinius skaičiavimus, kurių tokios savavališkos rekonstrukcijos autorius neturėtų", - akcentavo pokalbininkas.

Nerimta rašliava jis vadina ir teiginius apie elektros galingumo padidinimą. Anot pokalbininko, tai įrodo paprasti skaičiavimai. Bandant šildytis elektra reikės tokios pačios kaip ir šildymo radiatorių galios (10 kv. metrų šildymui reikia 1 kW, tad 60 kv. m buto šildymui reikėtų papildomo 6 kW elektros galingumo ir dar 1,5-2 kW šilto vandens paruošimui).

REKLAMA

"Nusprendus pasididinti galingumą reikėtų gauti technines sąlygas iš VST, atlikti laiptinės elektros tinklo rekonstrukciją, bute sumontuoti naują elektros instaliaciją. Be to, elektra pagaminta šiluma yra brangesnė už gauną centralizuotu būdu. Elektra dėl uždaromos Ignalinos atominės elektrinės kitąmet tikrai brangs, o centralizuotai tiekiama šiluma nuo antros metų dėl atpigusių dujų tikrai kainuos mažiau", - teigė V. Alekna.

Apibendrindamas jis akcentavo, kad kiekvienas daugiabučio gyventojas yra namo ir jo įrenginių bendrasavininkis, tad jo santykius su kaimynais, bendro turto valdymą reglamentuoja Civilinis kodeksas ir kiti teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Įsivaizduokit valtį su 10 irkluotojų, kai staiga vienas sumano "išsipjauti" savo laivo dalį ir plaukti atskirai. Gaila laivo...", - sakė V. Alekna.

"Kenktų kitiems"

Didžiosios dalies uostamiesčio namų savininkės - bendrovės "City Service" - atstovas spaudai Vilius Mackonis teigia, kad daugiabučio administratorius yra atsakingas už bendrų konstrukcijų priežiūrą. Butas yra privati valda, tačiau joje gyventojas gali elgtis nevaržomai iki tos ribos, kai nekenkiama kaimynams.

"Jei internetinėje instrukcijoje aprašomi savavaliavimai būtų padaryti ir sutrikdytų likusio namo šildymą, tokiam gyventojui tektų atsakyti", - teigė pokalbininkas.

REKLAMA

"City Servise" pernai vasarą buvo inicijavusi akciją, kuria siekta gyventojus šviesti apie savavališkų radiatorių rekonstrukcijų žalą.

"Mūsų akcija buvo skirta tiems butų savininkams, kurie ruošėsi radiatorius pasididinti ar perkelti. Visi tokie nesuderinti darbai gali liūdnai baigtis kaimynams - kitą žiemą jie gali tiesiog sušalti. Akcija buvo švietėjiško pobūdžio, o rezultatais labai džiaugiamės - tikrai daug žmonių susipažino su šilumos sistemų eksploatacijos ypatumais. Buvo ir praktinių pasiekimų - skambino žmonės, kurie norėjo pasitikrinti, ar pasikeisdami radiatorius nepažeidė namo sistemos. Keliolikoje butų padaryti pakeitimai buvo atstatyti. Šiuo metu žmonės daug drąsiau skambina administratoriams ir teiraujasi, ką jiems daryti, norint pasistatyti naujus radiatorius", - tvirtino V. Mackonis

REKLAMA

Nupjausi - vis tiek mokėsi

Uostamiesčiui ir Gargždams centralizuotai šilumą tiekiančios bendrovės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktoriaus Virginijaus Zutkio teigimu, šilumos tiekėjų atsakomybės riba - namo įvadinis skaitiklis.

"Jeigu kažkas nesilaikydamas įstatymais nustatytos tvarkos sugalvotų name persitvarkyti radiatorius ir atsijungti šildymą, mes nesužinotume. Namo šildymo sistema, kaip ir vandentiekio vamzdžiai, elektros bei dujų įvadai, priklauso visiems namo gyventojams. Ką su jais daryti - jų pačių reikalas. Mūsų bendrovė su klientais turi sudariusi šilumos vartojimo sutartis, todėl kol ji nenutraukta, sąskaita būtų išrašoma kaip ir anksčiau - pagal namo administratoriaus ar bendrijos pateiktus šilumos suvartojimo duomenis", - sakė V. Zutkis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pagal Šilumos tiekimo vartojimo taisyklių 263 punktą, buto ar kitų patalpų savininkas, kuris savo šilumos įrenginius nuo pastato šildymo ir karšto vandens sistemų atjungia pažeisdamas nustatytą tvarką, išlieka vartotoju tol, kol šilumos vartojimo įrenginiai nustatyta tvarka pripažįstami atjungti.

Pasak V. Zutkio, atsijungimo nuo centralizuoto šildymo tvarka yra detaliai aprašyta Šilumos tiekimo vartojimo taisyklių XI skyriuje.

"Pirmiausia reiktų kreiptis į administratorių, gauti daugiau negu pusės namo gyventojų sutikimą, technines sąlygas atsijungimui, pasidaryti projektą, atlikti atsijungimo ir vamzdynų sandarinimo darbus. Tačiau ir tada už bendro naudojimo patalpų šildymą daugiabučio gyventojui tektų mokėti", - sako "Klaipėdos energijos" atstovas.

Pasak pokalbininko, gyventojų, kurie nustatyta tvarka atsijungė nuo daugiabučio namo šildymo sistemos ir pakeitė buto šildymo būdą, Klaipėdos mieste ir Gargžduose per kelis pastaruosius metus nėra. Esą kasmet daugėja norinčiųjų prisijungti prie centralizuoto šildymo.

"Nauji gyvenamieji namai, prekybos centrai, komercinės paskirties statiniai jungiasi prie centralizuoto šildymo, nes tai ekonomiškai naudingiausias šildymosi būdas", - tikina V. Zutkis.

Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų