REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji šių metų statistiniai duomenys patvirtina prognozes, kad ūkio recesija Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje bus itin gili: vidaus vartojimas slops, eksporto apimtys sumažės, o nedarbas išaugs iki rekordinio lygio, sako DnB NORD banko analitikai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausioje lyginamojoje šešių Baltijos regiono šalių ekonominės raidos apžvalgoje „Baltic Rim Economies: by Country“ DnB NORD banko analitikai pastebi, kad 2009-aisiais nuosmukis taip pat gresia Danijos bei Suomijos ekonomikai ir tik Lenkijos ūkis atsispirs regioną apėmusiam recesijos procesui.

REKLAMA

DnB NORD analitikai prognozuoja, kad:

- Dėl nepalankios konjunktūros eksporto rinkose realusis Suomijos ir Danijos bendrasis vidaus produktas šiemet sumažės 5,0 ir 2,5 proc., o numatomų finansinių priemonių ekonomikos augimui skatinti nepakaks kompensuoti žymiai sumažėjusį vidaus vartojimą. Ekonominio augimo šiose šalyse galima tikėtis ne anksčiau kaip 2010 metais kai pradės atsigauti tarptautinės rinkos.

- Estijos realusis bendras vidaus produktas 2009 m. sumažės 8 proc., o Lietuvos ir Latvijos ūkių metinis nuosmukis bus vienas giliausių Europos Sąjungoje - 12 ir 15 proc. Prognozuojama, kad metų pabaigoje suderintas nedarbo lygis visose trijose Baltijos šalyse gerokai viršys 10 proc., o dėl smunkančios vidaus paklausos žymiai sumažės infliacija. Mažesnis vidaus vartojimas ir pasunkėjusios skolinimosi sąlygos darys teigiamą įtaką išoriniams šalių disbalansams.

REKLAMA
REKLAMA

- Nežiūrint ūkio nuosmukio, įtemptos fiskalinės situacijos ir susilpnėjusių valiutų kaimyninėse šalyse, visos trys Baltijos šalys išlaikys esamą valiutų kursą. Tam Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybės imsis radikaliai mažinti valstybės išlaidas, socialines išmokas ir atlyginimus. „Tai sumažins ankstesniais metais susiformavusį atotrūkį tarp darbo užmokesčio ir našumo augimo, padės išvengti išorinės devalvacijos, leis ilgainiui atkurti ūkio konkurencingumą ir pritraukti užsienio investicijas,“ – sako DnB NORD banko vyriausiasis analitikas prof. Rimantas Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Nors Lenkija tikriausiai taps vienintele iš šešių Baltijos regiono šalių šiemet išvengsiančių techninės recesijos, jos ekonomikos augimas sulėtės iki 1.0 proc. Ūkio atsparumą padidins teigiama susilpnėjusio zloto euro atžvilgiu įtaka vidaus paklausai ir eksportui.

Pagrindinių ekonominių rodiklių prognozė 2009 m.















































































Danija

Suomija

Estija

Latvija

Lietuva

Lenkija

Realusis BVP, metinis pokytis, proc.


-2,5

-5,0

-8,0

-15,0

-12,0

1,0


SVKI laikotarpio pabaigoje, metinis pokytis, proc.


0,5

0,5

-2,0

3,0

3,0

3,0

Darbo sąnaudos laikotarpio pabaigoje, metinis pokytis, proc.


2,0

3,0

-10,0

-15,0

-10,0

5,0

Suderintas (sezoniškai išlygintas) nedarbo lygis laikotarpio pabaigoje, proc.


6,0

8,5

12,0

16,0

15,0

10,0

Einamosios sąskaitos balansas, dalis BVP, proc.


0,0

1,0

-6,0

-6,0

-6,0

-5,0

Šalies fiskalinis balansas, dalis BVP, proc.

-1,5

-3,0

-3,0

-7,0

-3,0

-2,5



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų