REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą su prašymu atkreipti dėmesį į susiklosčiusią situaciją viešuosiuose pirkimuose dėl nepagrįstai retų siūlymų juose dalyvauti socialinėms įmonėms, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų įstatyme nurodyta, jog perkančiosios organizacijos, atlikdamos supaprastintus pirkimus valstybės ar savivaldybės biudžetų lėšomis, turi skirti ne mažiau kaip 10 proc. asignavimų pirkimams iš socialinių įmonių. Pasak R. J. Dagio, ši Viešųjų pirkimų įstatymo nuostata dažnai yra nevykdoma.

REKLAMA

„Tai visada buvo jautri sritis, o dabar ypač. Ekonomikos nuosmukio metu šioms įmonėms sunku išlaikyti sukurtas ir pritaikytas neįgaliesiems darbo vietas. Valstybės institucijos kaip niekas kitas turi nepamiršti savo pareigos sudaryti palankią terpę socialinei integracijai. Sužlugus socialinėms įmonėms, labai daug laiko, lėšų ir pastangų reiktų vėl joms įsikurti, o žmones – grąžinti į darbo rinką“, - įsitikinęs ministras R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl ministerija prašo Viešųjų pirkimų tarnybos imtis priemonių, kad būtų užtikrinamas minėtas reikalavimas perkančioms organizacijoms. Taip pat prašoma informuoti Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kaip yra laikomasi Viešųjų pirkimų įstatymo šioje srityje.

Įmonės, kurioms taikoma minėta Viešųjų pirkimų nuostata – tai pelno siekiančios įmonės, kurios įdarbina tam tikrų grupių asmenis, pvz., neįgaliuosius, ilgalaikius bedarbius. Jos vykdo socialinę integraciją, prisideda prie nedarbo mažinimo, ilgalaikių bedarbių perkvalifikavimo, didesnio pasitikėjimo savimi, socialinę paramą gaunančių gyventojų reintegracijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįgaliesiems su fizine ar psichine negalia, kurie dirba socialinėse įmonėse, darbas yra svarbiausia priemonė visaverčiam įsiliejimui į visuomenės gyvenimą, ne vien pajamų šaltinis, bet ir terapija.

Atkreipdama dėmesį į tai, kad tik dešimtadalis įstaigų perka prekes ir paslaugas iš socialinių įmonių, vykdydamos atitinkamą Viešųjų pirkimų nuostatą, į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją kreipėsi Lietuvos neįgaliųjų draugija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų