REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nušokti nuo viaduko pasiryžusią merginą išgelbėjo atsitiktiniai praeiviai. Buvusią globos namų auklėtinę atvykę pareigūnai turėjo vežti į nakvynės namus, nes ši buvo įkaušusi.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje, Ozo ir Ukmergės gatvių sankryžoje, įrengtu viaduku einantys žmonės kraupų reginį išvydo ketvirtadienio vakarą. Ant žibinto stulpo užlipusi mergina plūdosi ir grasino nušokti žemyn. Praeiviai apie galimą savižudybę pranešė policijai.

REKLAMA

„Kai atvažiavome, jau buvo subėgę nemažai žmonių. Keli iš jų laikė merginą, kad ši nenušoktų. Perkėlėme ją per turėklus“, - LŽ pasakojo įvykio vietoje buvęs patrulis. Mergina buvo išgėrusi, vėliau jai nustatytas 1,5 promilės girtumas. Tokios būklės asmens pareigūnai negalėjo vežti į ligoninę, tad pristatė į Vilniaus nakvynės namus „Sala“. Vakar ryte mergina perduota Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninės medikams.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad tai buvusi Ozo gatvėje įsikūrusių vaikų globos namų „SOS kaimas“ auklėtinė devyniolikmetė Jolita Kavaliauskaitė. Šių namų socialinė darbuotoja Rita Padervinskienė teigė, kad anksčiau mergina nebuvo bandžiusi žudytis. „Tačiau ji tikrai turi problemų“, - pripažino R.Padervinskienė.

Našlaite po mamos mirties likusi mergaitė ilgą laiką gyveno „SOS kaime“. Ji dažnai bėgdavo iš globos namų, vartodavo alkoholį.

J.Kavaliauskaitė net sulaukusi 18 metų galėjo likti gyventi prie globos įstaigos įsteigtuose jaunimo namuose. Čia auklėtiniams leidžiama gyventi iki 24 metų, jei jie kur nors mokosi ar dirba. Merginai nepatiko jaunimo namuose nustatytos elgesio taisyklės. Ji parašė pareiškimą, kad būdama pilnametė nori gyventi savarankiškai. Savo būsto J.Kavaliauskaitė neturėjo, kurį laiką gyveno pas draugą. Jau būdama nėščia su juo susipyko. Glaudėsi Vilniuje esančiame moterų krizių centre, Elektrėnuose įsikūrusiame reabilitacijos centre. Tačiau ir šių įstaigų taisyklės jai pasirodė nepriimtinos. Galiausiai J.Kavaliauskaitė paliko dar nė metukų neturinčią dukrelę ir dingo iš akiračio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auginti mažylę apsiėmė seneliai - J.Kavaliauskaitės buvusio draugo tėvai. Prieš tai jie atliko DNR tyrimus ir įsitikino, kad tai tikrai jų anūkė. Šiuo metu Elektrėnuose gyvenantys seneliai yra oficialūs mergytės globėjai.

Elektrėnų savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Lilija Alimienė tik iš LŽ išgirdo, kad J.Kavaliauskaitė bandė žudytis. „Mergina visada buvo mūsų akiratyje. Gal dar galima jai padėti. Tik bijau, kad ji pati tos pagalbos nenorės“, - sakė L.Alimienė. Jos teigimu, vaikų globos namus paliekančiais auklėtiniais stengiamasi pasirūpinti. Jaunimo namuose jie gali gyventi, nuo pilnametystės kas mėnesį gauna 520 litų pašalpą ir studento stipendiją. Atsisveikinant su jaunimo namais skiriama beveik 10 tūkst. litų pašalpa. „Kurie nori ir stengiasi, tikrai gali įgyti išsilavinimą, vėliau ieškotis darbo, imti būsto paskolą. Juk ne kiekvienam vaikui ir šeimose tėvai išgali skirti beveik 600 litų per mėnesį. Tik ne visi nori stengtis“, - apgailestavo L.Alimienė. Ji minėjo, kad J.Kavaliauskaitė turėjo elgesio sutrikimų, ne kartą buvo pažeidusi įstatymus, be to, nesirūpina dukra.

„Gal tas noras žudytis, kad ir kaip keistai skambėtų, yra ženklas, jog ji suprato, kur ritasi“, - svarstė globos namų pedagogai.

Lina VYŠNIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų