REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj tūkstančiai gyventojų laisvins Lietuvą nuo šiukšlynų

Rytoj, balandžio 18 d., 10 val. ryto visoje Lietuvoje prasidės svarbiausias visuotinis gamtos tvarkymo įvykis „Darom 2009“, kurio metu aplinkai neabejingi šalies gyventojai apie keturias valandas švarins labiausiai prišiukšlintas vietas bei rūšiuos atliekas. Analogiškos akcijos šeštadienį startuoja ir Estijoje bei Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Organizatorių teigimu, Lietuvoje internetu jau užsiregistravo daugiau nei 20 tūkst. akcijos dalyvių, vienu metu šturmuosiančių daugiau nei 300 šalies vietų, kurios neretai panašios į viešus šiukšlynus. Šiemet Estijoje akcijai „Darom” nebus organizuojama logistika, gyventojai bus kviečiami balandžio 18 d. savarankiškai tvarkyti savo šalį, Sankt Peterburgas ir Lenkija vykdys pavienes švarinimo akcijas, į kurias žmonės turės patys turės atsinešti pirštines ir šiukšlių maišus, o Latvijos akcijos dalyvių skaičius kol kas žymiai kuklesnis nei Lietuvoje.

REKLAMA

„Šiemet esame geriau organizuoti ir Lietuvoje tikimės beveik 6 kartus daugiau dalyvių nei pernai, taigi ir surinktų šiukšlių kiekiu stengsimės nenusileisti estams ir latviams“, - sako vienas iš akcijos organizatorių Gediminas Vaičiūnas.

„Darom 2009“ sulaukė ir šalies aukščiausių politikų, ir diplomatų dėmesio.

Jungtinių Amerikos Valstijų darbuotojai valys Vilniaus Vingio parką. Pasak ambasados, toks renginys - akivaizdus visų rūpesčio ir atsakomybės už planetos išsaugojimą bei klestėjimą įrodymas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos ambasados darbuotojai taip pat ketina dalyvauti renginyje. Jie dalyvaus talkoje penktadienio popietę ir tvarkys Neries pakrantę Antakalnyje.

Prie akcijos ketina prisidėti ir aukščiausi šalies politikai: Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, premjeras Andrius Kubilius, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

A.Valinskas su aplinkos ministru, Tautos prisikėlimo partijos atstovais tvarkys Neries krantinę.

A.Kubilius pranešė taip pat valysiąs Neries pakrantes. Premjeras ketina prisidėti prie Antakalnio mikrorajono aplinkos švarinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcijos iniciatoriai pabrėžia, jog norintys prisijungti prie bendraminčių registruotis interneto svetainėje www.darom09.lt gali iki pat akcijos pradžios. Registruojantis iš karto galima pasirinkti patogiausią tvarkymo vietą ir šeštadienį atvykti tiesiai tenai.

„Darom09“ dalyviams nereikia patiems rūpintis tvarkymosi priemonėmis – nuo pat savo veiklos pradžios Lietuvoje aplinkosauga besirūpinantis prekybos tinklas „Iki“ akcijai suteikė 270 tūkst. šiukšlių maišų, 50 tūkst. pirštinių, taip pat kelis šimtus kilogramų maisto produktų „Darom 09” lauko virtuvėms bei apmokės organizatorių telefoninius pokalbius.

REKLAMA

„Iki“ per savo tinklo vidines komunikacijos priemones padėjusi mobilizuoti dalyvius, žada, jog prie akcijos įvairiuose miestuose prisijungs ir apie 1000 tinklo darbuotojų.

Akcijos metu organizatoriai ir dalyviai pildys su telekomunikacijų bendrove „Bitė“ sukurtą „Žaliąjį žemėlapį“ - WAP svetainėje arba internete žymės tvarkytinas ir jau sutvarkytas vietas.

„Darom09“ akcija šiemet ne tik apšvarins apleistas vietas bet ir pasodins keliasdešimt tūkstančių medelių – po vieną kiekvienam užsiregistravusiam akcijos dalyviui.

Pernai metų akcijoje „Darom08” Lietuvoje dalyvavo apie 5000 žmonių, kurie surinko virš 500 tonų šiukšlių, tuo tarpu Estijoje atėję 50 tūkst. dalyvių surinko net 10 tūkst. tonų šiukšlių, t.y. net 200 kilogramų vienam akcijos dalyviui!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų