REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrus metus kompanija "Ernst&Young" už 270 tūkst. litų atlieka Klaipėdos miesto savivaldybės struktūros auditą, kurio kokybė politikams ėmė kelti vis daugiau abejonių.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar pristatant audito paskutiniojo etapo informaciją, rekomendacijomis piktinosi tiek Tarybos opozicijos atstovai, tiek patys valdantieji.

REKLAMA

Paradoksas, tačiau atlikti vidaus auditą pačios savivaldybės administracijos tarnyboms buvo neleista ir nutarta samdyti nepriklausomus ekspertus, o šiems ėmus rodyti darbo vaisius, politikai, valdininkai pradėjo kištis ir aiškinti, kad pinigai gali būti paleisti vėjais, nurodinėti, ką kitaip reikėtų daryti.

Klerkų nelies

Ekspertai išskyrė septynis esminius dalykus, kuriuos įgyvendinus, savivaldybės administracija ir jai pavaldžios įstaigos neva dirbtų efektyviau.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausiai nusitaikyta į biudžetinių įstaigų apskaitą: šiuo metu 122 įstaigų apskaitą vykdo 185 darbuotojai. Ekspertų vertinimu, šį procesą reikėtų centralizuoti, ir tuomet esą pakaktų ir apie 30 žmonių. Pavyzdžiui, nebereikėtų išlaikyti buhalterių kiekvienoje atskiroje mokykloje ir taip esą pavyktų sutaupyti apie 3 mln. litų. Žinia, mokyklų vadovai tam priešinasi.

Kai kuriuos Tarybos narius piktino tai, kad mažinant apskaitininkų visiškai neliečiami pačios savivaldybės administracijos etatai: ekspertai siūlo jų nemažinti ir palikti esamą 389 darbuotojų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos narė Jurgita Choromanskytė stebėjosi, kad iš pradžių ekspertai buvo nutarę savivaldybės darbuotojų skaičių siūlyti mažinti šimtu žmonių, o vėliau, po pokalbių su administracijos viršūnėle, šis skaičius išnyko.

"Nesuprantu, buvo pateikti visų skyrių siūlymai. Ten, kur reikia mažinti etatus, jie didinami, ir atvirkščiai", - stebėjosi Tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis.

Užsidarys nuo visuomenės?

Ekspertai nutarė visiškai "sujaukti" dabartinę savivaldybės administracijos struktūrą: vietoje 4 esančių departamentų reformuoti į 6. Politikai nesuprato, kur čia būtų taupoma - juk kuo daugiau aukštų pareigų, tuo didesnės algos turėtų būtų mokamos, be to,padaugėtų ir skyrių, poskyrių.

REKLAMA

Ekspertai aiškino, kad tokiu būdu būtų suteikiamos didesnės departamentų vadovų galios skirstant pinigus, įgyvendinant projektus.

"Kalbame apie investicinius projektus. Pavyzdžiui, kuris departamentas dabar atsakingas už universalios arenos statybą? Už tai atsakingi įvairiausi padaliniai. Tarp jų - per daug derinimo procedūrų. Siūlymas - suburti visus padalinius, kurie užsiima investiciniais projektais, ir koncentruoti veiklą viename departamente. Tačiau tai nereikštų, kad kiti skyriai negalėtų ką nors siūlyti", - teigė auditą atliekančios bendrovės atstovas.

REKLAMA

Dar vienas diskusijų sukėlęs klausimas - rekomendacija naikinti Melnragės ir Girulių seniūniją. Esą tokios seniūnijos, kokia yra dabar, išlaikymas neracionalus, nes dubliuojamos funkcijos su savivaldybės administracija.

Politikai piktinosi, kad nebuvo analizuojama, ką padaryti, kad seniūnijos gyventojams teikiamos paslaugos būtų kokybiškos ir efektyvios.

Tarybos narė Alina Velykienė tikino, kad patys administracijos darbuotojai surašė 64 darbo tobulinimo būdus. Ji išreiškė nepasitenkinimą esama situacija ir atliekamo audito siūlymais, tačiau į pastabas neva visiškai neatsižvelgta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtarta, kad struktūrinius pakeitimus sau palankia linkme nukreipė tik administracijos vadovybė, o žemesnių grandžių darbuotojų nuomonių nepaisyta.

Tai neva byloja ir faktas, kad ekspertai siūlo naikinti Ryšių su visuomene skyrių. Vietoje jo veiktų tik "viešųjų ryšių specialistai" ir "Vieno langelio vystymo ir el. paslaugų skyrius". Šis turėtų rūpintis gyventojų aptarnavimu, paslaugų inventorizavimu.

"Tai jei tas vienas specialistas susirgs ar išeis motinystės, tėvystės atostogų? Tuomet visa savivaldybė nebetektų kontakto su visuomene. Gal tai naudinga administracijos vadovybei, kad kuo mažiau žmonės žinotų, ką ji veikia?" - retoriškai klausė politikai.

REKLAMA

Audito medžiaga dar bus tobulinama, svarstoma Tarybos komitetuose, o pakeitimai turi būti įgyvendinti iki metų pabaigos.

270 tūkst. litų ekspertų kompanijai dar nėra sumokėti, tačiau šios lėšos numatytos ir taip nustekentame šių metų savivaldybės biudžete. Tikimasi, kad iš jo pinigų nereikės imti, jei savivaldybė gaus 1 mln. litų Europos Sąjungos paramą.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų