REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento posto siekęs, tačiau reikiamo piliečių parašų skaičiaus nesurinkęs Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila Liustracijos komisijos prašo pateikti jos turimus duomenis apie visus kandidatus į prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio pradžioje Liustracijos komisijos pirmininkui Algimantui Urmonui išsiųstame laiške ypatingas dėmesys atkreipiamas į populiariausią kandidatę į valstybės vadovo postą Dalią Grybauskaitę.

REKLAMA

„Daugiausiai neaiškumų yra dėl Kazimiros Prunskienės ir Dalios Grybauskaitės, viešai nepateikiančios didelės savo ir savo tėvų biografijos“, - tvirtina Z. Vaišvila.

Jis prašo patvirtinti arba paneigti informaciją apie šios kandidatės, jos tėvų tariamai galimą darbą KGB, taip pat apie jų tapatybę pagal kilmę. „Jeigu informacija, kad D. Grybauskaitės motina yra Raissa Gapanova yra teisinga, tai kelia pagrįstų abejonių, ar ši kandidatė yra pagal kilmę lietuvė“, - rašo signataras. Jis nenurodo minėtos informacijos šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

Liustracijos komisijos pirmininkas A. Urmonas pareiškė, jog komisija neturi duomenų apie D. Grybauskaitės ar jos tėvų galimas buvusias sąsajas su sovietų saugumo tarnybomis.

„Kadangi tokių duomenų neturime, o ten dar klausta dėl jos kilmės, raštą persiuntėme Vyriausiajai rinkimų komisijai“, - BNS sakė A. Urmonas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas savo ruožtu sakė nematąs jokių galimų rinkimų įstatymo tvarkos pažeidimų, todėl signataro raštą ketina atiduoti pačiai kandidatei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tegu ji (D.Grybauskaitė - BNS) pagal galimybes kaip nors atsako“, - gūžčiojo pečiais rinkimų organizatorius.

Pati D. Grybauskaitė kategoriškai atmetė Z. Vaišvilos keliamas abejones.

„Manau, kad tai yra Liustracijos komisijos prerogatyva svarstyti tokius paklausimus. Aš daug kartų esu pareiškusi, kad nei aš, nei mano tėvai nėra susiję su tokiomis struktūromis (sovietų specialiosiomis tarnybomis - BNS). Džiaugčiausi, kad kuo greičiau baigtųsi šmeižto kampanija prieš mane ir įvairios spekuliacijos. Manau, kad viešumas ir skaidrumas bus visiems į naudą“, - BNS ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Kandidatė taip pat patikino, kad jos tėvai pagal kilmę abu lietuviai: „Mano mama lietuvė, kilusi iš Korsakų giminės, tėvelis taip pat lietuvis, abu yra aukštaičiai, esu gimusi ir užaugusi Vilniuje“.

Z. Vaišvila pats siekė dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau nesurinko būtinų 20 tūkst. jo kandidatūrą remiančių piliečių parašų.

BNS jis paaiškino laišką Liustracijos komisijos pirmininkui parašęs, nes jo vadovaujamas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas esą svarstys visus kandidatus. „Paprašėme visų pateikti programas ir faktus, galinčius juos sukompromituoti“, - sakė Z. Vaišvila.

REKLAMA

Anot jo, visi kandidatai privalo pateikti duomenis apie kilmę, o D. Grybauskaitė esą to nepadarė. „Turi būti išsklaidytos visos žmonių abejonės ir neaiškumai“, - sakė signataras.

Penktadienį VRK kandidatų į prezidentus pažymėjimus įteiks septyniems politikams.

Dėl valstybės vadovo posto rungsis savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti eurokomisarė D.Grybauskaitė, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, savarankiškai rinkimuose dalyvaujantys atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas bei buvusi Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų