REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistano moterys sukilo prieš vedybinę vergiją

Grupė Afganistano moterų išdrįso mesti iššūkį šalies valdžiai, kuri priėmė įstatymą, faktiškai įteisinantį vedybinę seksualinę prievartą ir vaikų vedybas. Moterys surengė protesto akciją. Tiesa, netrukus turėjo įsikišti ir policija, nes moterys susilaukė gausybės įžeidinėjimų ir buvo apmėtytos akmenimis.

REKLAMA
REKLAMA

Protesto akciją rengė daugiausiai jaunos moterys, kurios neslepė savo veidų po dangalais. O tai yra laikoma didžiule nepagarba tokioje konservatyvioje valstybėje kaip Afganistanas. Moterims judant Afganistano parlamento link, grupė įsiutusių vyrų ėmė grasinti susidorojimu bei griebėsi smurto.

REKLAMA

„Eikite namo, jei jūsų motinos ir tėvai yra musulmonai. Žmonės sumuš jus, jei pasiliksite“ - šaukė vienas musulmonų šiitų dvasininkas.

Nemaža dalis moterų išsigando galimo susidorojimo, tačiau viena jų drįso atšauti dvasininkui: „Jei jūs būtumėte musulmonai, tai nebūtumėte priėmę tokio įstatymo“.

„Aš nebijai. Per istoriją moterys nuolatos turėjo kęsti priespaudą“ - „The Times“ teigė aštuoniolikametė studentė Zara. Ji pridūrė, kad valdžios priimtas įstatymas pažeidžia moterų orumą ir jam priešinasi visa tarptautinė bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA

Įsiutusi minia vyrų spjaudė ant moterų, jas įžeidinėjo bei apmėtė akmenimis. Juos sutramdyti sugebėjo tik policija.

Naujasis įstatymas, kuris taikomas 15 proc. gyventojų sudarantiems musulmonams šiitams, susilaukė tarptautinio pasmerkimo. Įstatymas sugrąžina tokią moterų priespaudą, kokia buvo įsigalėjusi Talibano režimo laikais.

Nors Afganistano Konstitucijoje yra įtvirtinta lyčių lygybė ir šalis yra pasirašiusi Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją, konservatoriai aiškina, kad svarbiausiu turi būti laikomas 3 Konstitucijos straipsnis, įtvirtinantis, kad negali egzistuoti jokie Islamo tikėjimui ir įsakams prieštaraujantys įstatymai.

Moterys Afganistane dažnai yra laikomos antrarūšėmis pilietėmis. 57 proc. visų ištekėjusių merginų yra jaunesnės nei 16 metų. Net 87 proc. moterų yra neraštingos ir vos 5 proc. mergaičių lanko pagrindinę mokyklą. Kas trečia moteris turi kęsti prievartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų