REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skubėdama vykdyti užsakymus, Plungėje esanti "Vičiūnų" gamykla nusprendė praėjusį pirmadienį, kai visa Lietuva ilsėjosi, paversti darbo diena. Toks sumanymas patyrė nesėkmę: atėjo mažiau nei trečdalis darbuotojų. Bendrovė skelbia dėl to patyrusi 200 tūkst. litų nuostolių, skelbia "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu darbuotojų poelgiu stebėjosi "Vičiūnų" įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis, mat dirbantiems šventadienį buvo pažadėtas dvigubas atlyginimas.

REKLAMA

"Tikėjomės, kad darbuotojai, atsižvelgdami į aplinkybes, solidarizuosis ir sutiks dirbti ne tik įmonės, bet ir savo labui. Tačiau pasipriešino profsąjungos", - teigė V.Matijošaitis.

Pasak jo, įmonė dėl laiku nepagamintos produkcijos gali sulaukti baudų iš partnerių, todėl sunkmečiu toks profesinių sąjungų elgesys atrodo nesuprantamas.

Tuo tarpu "Vičiūnų" profesinės sąjungos vadovė Vilma Kurienė "Lietuvos rytui" aiškino, kad darbuotojai turėjo teisę rinktis - dirbti arba ne.

REKLAMA
REKLAMA

"Vadovai pasakė, kad reikėtų dirbti. Surengėme apklausą, didžioji dalis nenorėjo. Tačiau administracija vis vien vertė eiti į darbą, įmonėje buvo paskelbta darbo diena", - pasakojo V.Kurienė.

Pirmadienį gamykloje apsilankę Darbo inspekcijos atstovai užfiksavo pažeidimų, nes dirbo tie žmonės, kuriems pagal grafiką nepriklausė.

"Po šio įvykio žmonės kviečiami po vieną, tardomi, verčiami kažką pasirašyti. Visiems neatėjusiems į darbą žadama įskaityti pravaikštas. Niekas normaliai nesikalba, žmonės nepatenkinti, nes gauna tik minimalius atlyginimus", - liejo nuoskaudas profsąjungos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu "Vičiūnų" valdybos pirmininkas įsitikinęs, kad įstatymai turėtų būti palankesni darbdaviui. Mat dabar jis apie keičiamą darbo grafiką turi informuoti ne vėliau kaip prieš keturiolika darbo dienų.

"Tokiais įstatymo netobulumais ir naudojasi profesinės sąjungos, "gindamos" darbuotojų interesus ir atimdamos verslui galimybes išlikti sunkmečio laikotarpiu", - aiškino V.Matijošaitis.

Pasak jo, ateityje ketinama griežtinti darbuotojų atranką, o dalį gamybos iš Plungės perkelti į fabriką Kaliningrado srityje.

REKLAMA

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas situacija stebisi.

"Pasiūlė dvigubai ir atsisakė dirbti? Man tai - stulbinama naujiena. Kiek žinau, jei atmosfera kolektyve normali, darbuotojai sutinka ir už tą patį atlyginimą papildomai padirbėti. Juolab toks poelgis nesuprantamas dėl dabartinės padėties, kai visur didėja nedarbas. Nežinau, kokia atmosfera toje įmonėje, tačiau gali būti, kad prasti darbuotojų ir darbdavių santykiai. Tačiau jei iškyla kokių nors problemų, paprastai būna kalti pastarieji.Jei bendrovėje būtų normali atmosfera, kiekvienas darbuotojas suvoktų, kad ateina laikas, kai įmonei sunku ir reikia jai padėti. Tačiau jei stinga lojalumo, greičiausiai tai - su personalu dirbančių žmonių problema. Jiems nepakenktų pasitobulinti", - teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų