REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius netrukus sudarys darbo grupę, kuri parengs įstatymų ir kitų teisės aktų pataisas, būtinas įgyvendinti Konstitucinio Teismo sprendimą dėl nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ steigimo konstitucingumo.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį protokoliniu nutarimu pritarė, kad reikėtų sudaryti tokią darbo grupę.

REKLAMA

Grupė parengs teisės aktų projektus, būtinus KT šių metų kovo 2 dienos nutarimui įgyvendinti.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Atominės elektrinės įstatymo 10 str. 1 dalies ir 11 str. 1 dalies 1 punkto nuostatos pažeidžia Konstituciją.

KT nutarime teigiama, jog „Leo LT“ vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė ir abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas kol kas teigia negalintis atsakyti, koks bus specialiai naujos atominės elektrinės statybai bei kitiems milijardinės vertės energetikos projektams įgyvendinti pernai sukurtos „Leo LT“ likimas.

Seimas po pateikimo jau yra pritaręs šešių konservatorių siūlymams teikti ieškinį teismui dėl bendrovės „Leo LT“ pripažinimo neteisėtai įsteigta. Jie siūlo siekti, kad neteisėta būtų pripažinta 2008 metų gegužės 20 dienos „Leo LT“ registracija Juridinių asmenų registre.

Taip pat Vyriausybei siūloma imtis visų būtinų teisinių veiksmų dėl turtinių bei kitų teisinių santykių, buvusių iki sutarties dėl „Leo LT“ pasirašymo, restitucijos, įskaitant ir susitarimą dėl VST privatizavimo sutarties pripažinimo pasibaigusia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas jau yra pradėjęs svarstyti ir „tvarkiečių“ siūlymus dėl bendrovės „Leo LT“ likimo - siūloma pripažinti negaliojančiu pernai priimtą bendrovės įkūrimo įstatymą.

Tuo tarpu VP dešimtuko valdomos „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius neseniai perspėjo: jei valstybė inicijuos „Leo LT“ naikinimą, tai gali padaryti žalos „NDX energijai“, ir ją atlyginti bendrovė reikalautų Stokholmo arbitraže.

Premjeras Andrius Kubilius neseniai teigė beveik neabejojantis, kad nutarus išformuoti „Leo LT“, „NDX energija“ tokį sprendimą ginčytų teisme, ir tai valstybei galėtų kainuoti kelis milijardus litų. Todėl, anot jo, tokie veiksmai turi būti daromi labai atsakingai ir gerai paskaičiavus.

Valstybė turi 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų, „NDX energija“ - 38,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų