REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės frakcijos "Tvarka ir teisingumas" atstovai siūlo skelbti moratoriumą genetiškai modifikuotiems organizmams (GMO).

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai Dailis Barakauskas ir Rimas Ručys Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo atitinkamą Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo pataisą.

REKLAMA

"Iki nebus visiškai ir pilnai ištirtas ir nustatytas genetiškai modifikuotų organizmų ilgalaikis poveikis žmonių ir gyvūnų sveikatai bei aplinkai, Lietuvoje skelbiamas moratoriumas genetiškai modifikuotų organizmų išleidimui į aplinką", - rašoma projekte.

Siūloma, kad iki moratoriumo panaikinimo į Lietuvą įvežti ir išleisti į aplinką genetiškai modifikuotus organizmus būtų draudžiama, o moratoriumas įsigaliotų nuo šių metų liepos.

REKLAMA
REKLAMA

"Dar nėra pakankamai informacijos ir patikimų mokslinių įrodymų, kurie mums leistų teigti, kad genetiškai modifikuoti organizmai ir iš jų gaminamas maistas yra visiškai nepavojingas nei supančiai aplinkai, nei žmonėms. Genetiškai modifikuotų augalų vartojimas paprastam vartotojui jokios naudos neduoda, o rizika dėl neigiamo poveikio sveikatai išlieka", - rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat parlamentarai argumentuoja, jog paplitus genetiškai modifikuotiems organizmams, kurie gamtoje yra pranašesni ir atsparesni, gali netgi išnykti natūralios rūšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, anot iniciatorių, Lietuvoje būtų sužlugdytas ekologinis žemės ūkis, kuris šiuo metu sudaro apie 5 proc. visų šalies žemės ūkio naudmenų ploto. Parlamentarai pateikia pavyzdį, kad Ispanijoje dėl genetiškai modifikuotų MON810 rūšies auginamų kukurūzų paplitimo aplinkiniuose laukuose, 2004-2007 metais Aragono autonominėje dalyje ekologinių ūkių plotas sumažėjo 75 proc.

Neseniai Aplinkos ministerija irgi yra pareiškusi, kad Lietuva kaip ir anksčiau, taip ir dabar GMO atžvilgiu laikosi maksimaliai griežtos arba atsargios pozicijos, kurią dar 2004 metais yra suformavo Vyriausybė.

REKLAMA

Tačiau šių metų kovą Jungtinių Valstijų įmonė "Monsanto" pakartotinai paprašė Aplinkos ministerijos leisti eksperimentiniu būdu auginti Lietuvoje genetiškai modifikuotus kukurūzus. Atsakymą ministerija turėtų pateikti per tris mėnesius.

Anot žiniasklaidos, biotechnologijos srityje dirbantys mokslininkai pasisako už tyrimus. Pasak Aplinkos ministerijos Genetiškai modifikuotų organizmų skyriaus vedėjo Daniaus Lygio, ministerija taip pat linkusi pritarti: šalis pagaliau turi ryžtis griežtai kontroliuojamiems eksperimentams.

Prieš keletą metų toks siūlymas Lietuvoje jau buvo svarstytas - dėl to kreipėsi BASF ir "Monsanto", bet parlamentiniai Sveikatos reikalų bei Aplinkos apsaugos komitetai nepritarė genetiškai modifikuoti augalų auginimo idėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų