REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas palaikė prezidento Valdo Adamkaus veto Kainų įstatymo pataisų ir atsisakė ketinimų iki 15-20 proc. apriboti mažmeninės prekybos antkainius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą Seimas priėmė antradienį apsvarstęs šalies vadovo veto kovą Seimo priimtoms pataisoms: už tai, kad jos būtų laikomos nepriimtomis, balsavo 63 Seimo nariai, prieš - 16, o susilaikė 14 parlamentarų.

REKLAMA

Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė prognozavo, kad vartotojams pataisos nebūtų naudingos, nes prekybininkai rastų būdų, kaip pakelti kainas. Pasak jos, apribojus antkainius, kentėtų mažos parduotuvėlės.

"Tvarkietis" Egidijus Klumbys piktinosi, kad Seime nuolat kalbama, jog reikia riboti prekybininkų antkainius, o kai ateina laikas daryti konkrečius sprendimus, nieko nedaroma.

"Baikime kalbėti apie laisvą rinką toje sferoje, kur dalyvauja trys ar keturi žaidėjai, kurie gali susitarti", - kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

"Tvarkietis" Julius Veselka aiškino, kad prekybos tinklai "išvešėjo", nes juos pasirinko pirkėjas, o dėl to smulkūs prekybininkai sužlugo.

Jis siūlė smulkiems gamintojams vienytis, statytis parduotuves ir savo produkcija ten prekiauti užsidedant mažesnius antkainius.

Vetuodamas pataisas V.Adamkus yra pabrėžęs, kad tokio įstatymo taikymas pažeistų vartotojų interesus, nes rinkos kainų reguliavimas riboja konkurenciją, trukdo rinkos mechanizmams funkcionuoti prekybos maisto produktais rinkoje bei sukuria prielaidas kilti prekių kainoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Adamkaus, toks maisto produktų kainų reguliavimas sumenkintų Lietuvos, kaip rinkos ekonomikos valstybės, autoritetą bei neskatintų užsienio investuotojų toliau investuoti Lietuvoje.

Šalies vadovo nuomone, nustačius konkrečius prekybinių antkainių dydžius mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje, maisto produktais prekiaujančios bendrovės nebūtų skatinamos konkuruoti tarpusavyje dėl kainos, o tai lemtų didesnę kainą vartotojui, sudarytų prielaidų tam tikrų prekių deficitui atsirasti bei kitų prekių grupių, kurioms netaikomas antkainių dydžių reguliavimas, kainoms augti.

REKLAMA

Kainų įstatymo pataisomis, kurias Seimas priėmė kovo 17-ąją, prekybos įmonėms buvo nustatytas maksimalus antkainio dydis ir uždrausta joms imti bet kokias kitas rinkliavas iš gamintojų ar tiekėjų už parduodamus maisto produktus.

Pataisos numatė, kad įmonės, prekiaujančios maisto produktais, negali imti jokio kito mokesčio už vidaus rinkoje realizuojamus maisto produktus, išskyrus prekybinį, kuris didmeninėje prekyboje negali būti didesnis nei 15 proc. produkto įsigijimo kainos, mažmeninėje prekyboje - viršyti 20 proc. produkto įsigijimo kainos. Už šio reikalavimo nevykdymą siūlyta numatyti prekybininkams 5 proc. įmonės mėnesio apyvartos dydžio baudą.

Kainų įstatymo pataisas neigiamai įvertino ir šalies prekybininkai, ir dalis pačių Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų