REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Judėjimo "Už gamtą" atstovai, raginantys pavasarį nekirsti miškų ir apsaugoti gyvūnus, kaltina valstybės institucijas siauru ekonominių interesų paisymu ir gamtos apsaugos ignoravimu.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį vykusioje akcijoje prie Vyriausybės rūmų, kurioje dalyvavo apie porą dešimčių aktyvistų, buvo raginama neleisti kirsti miškų pavasarį.

REKLAMA

Kaip žurnalistams sakė judėjimo "Už gamtą" vadovas Algirdas Knystautas, pavasarį miško kirtimas yra "ir etiškai, ir morališkai, ir ekonomiškai nenaudingas".

"Mūsų nuomone, nekirsti miško nuo balandžio 1-osios iki birželio 1-osios dienos yra toli gražu ne kažkoks maksimalistinis, radikalus, kaip bandoma pasakyti, reikalavimas", - teigė A.Knystatutas.

Jis kaltino Aplinkos ministeriją (AM) vadovaujantis tik ekonominiais interesais. "Švelniai tariant AM užima Ūkio ministerijos poziciją, o nieko bendro su gamtos apsauga ten nesimato", - tvirtino A.Knystautas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak judėjimo vadovo, po praėjusių metų rudenį vykusios protesto akcijos AM sutiko nustatyti reikalavimą dėl kirtimo draudimo du mėnesius, tačiau šių metų kovą gamtos mylėtojų reikalavimas iš Miškų kirtimo taisyklių buvo išbrauktas.

Judėjimo "Už gamtą" steigėjas teatro režisierius Gintaras Varnas miškų kirtimą apibūdino kaip vandalizmą.

"Deja, Lietuvoje svarbiau yra pinigai", - konstatavo menininkas.

AM Miškų departamento direktorius Valdas Vaičiūnas BNS sakė, kad visuomeninio judėjimo reikalavimas yra neefektyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tokių draudimų nėra nė vienoje Europos Sąjungos valstybėje. Draudimas neduotų apčiuopiamo efekto aplinkosaugos požiūriu ar poveikio gyvajai gamtai požiūriu, bet paralyžiuotų medienos pramonę ir dešimtys tūkstančių darbuotojų liktų be darbo", - sakė Miškų departamento direktorius.

Pasak pašnekovo, siūlomi kompromisiniai sprendimai, pagal kuriuos balandžio - birželio mėnesiais būtų draudžiami miškų retinimai, šviesinimai. Nustatytu laikotarpiu, anot V.Vaičiūno, pramonės tikslais būtų galima kirsti tik viename dešimtadalyje Lietuvos miškų ploto.

REKLAMA

Peticija "Prieš miškų kirtimą vasarą ir paukščių naikinimą", kurią, pasak akcijos rengėjų, pasirašė daugiau nei 10 tūkst. žmonių, buvo įteikta premjero Andriaus Kubiliaus atstovui spaudai Ridui Jasiulioniui.

Peticijoje reikalaujama drausti kirsti miškus nuo balandžio 1-osios iki birželio 1- osios, sudaryti darbo grupę, kuri rengtų miško kirtimo ekologinės ekspertizės teisinius ir ekonominius pagrindus, bei įtvirtinti, kad privačiuose miškuose gyvenantys paukščiai ir gyvūnai būtų pripažinti valstybės nuosavybe.

Šarūnas Mažeika/BFL nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų