REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje priimta žmogaus teisių gynimo programa

Savo pirmajame Žmogaus teisių gynimo veiksmų plane Kinija savo piliečiams žada geresnę teisinę apsaugą, didesnius atlyginimus ir daugiau galimybių skųstis dėl žmogaus teisių pažeidimų. Tokiu būdu šalies valdančioji Komunistų partija kuria žmogaus teisių gynėjos įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį paviešintas veiksmų planas žymi dar vieną žingsnį valdžios pastangose atremti vidaus bei užsienio kritikų teiginius, jog šalyje paminamos žmogaus teisės. Kinija dažnai kaltinama žodžio laisvės ribojimu ir disidentų įkalinimu. 2009 metais Kinijoje minimos 20-osios metinės, kai šalies kariai žiauriai numalšino demokratinius protestus Pekine. Kinijos valdžia atmeta kritiką ir teigia, kad veiksmų plane didžiausias dėmesys skiriamas gyvenimo kokybei gerinti, nes šimtai milijonų šalies žmonių gyvena žemiau skurdo ribos.

REKLAMA

"Kinijos laukia didžiuliai iššūkiai ir ilgas kelias siekiant pagerinti žmogaus teisių situaciją", - teigiama veiksmų plane, kurį paviešino "Xinhua" naujienų agentūra.

Manoma, kad šis veiksmų planas gali tik labai nežymiai pakeisti situaciją, nes Kinijos teismuose ir žiniasklaidoje dominuoja valdančioji Komunistų partija.

"Tai simbolinis veiksmas. Tikrasis poveikis bus vargiai juntamas", - teigia Kinijos žmogaus teisių aktyvistas Tengas Biao (Teng Biao).

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente sakoma, kad šalies valdžia sieks lygių teisių sveikatos priežiūros sferoje. Tai labai svarbu, nes jaučiama didžiulė atskirtis tarp mieste gyvenančių pasiturinčių kinų ir kaimo vietovėse skurstančių piliečių. Vyriausybė žada pagerinti gyvenimo sąlygas vargstantiesiems, pensinio amžiaus ir negalią turintiems žmonėms. Teigiama, kad 18 mln. žmonių bus sukurtos naujos darbo vietos. Taip pat minima, kad šalies teismai užtikrins objektyvų ir skaidrų bylų nagrinėjimą.

Žmogaus teisių gynimo veiksmų plane numatoma, kad skundus dėl teisių pažeidimų šalies gyventojai galės teikti telefonu, internetu ir tiesiogiai kreipdamiesi į pareigūnus.

Kritikai pažymi, kad plane nė vienu žodžiu neužsimenama apie šalies politikos liberalizavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų