REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio transliuotojo žurnalistai vakar susidūrė su savotiška cenzūros forma. Prezidento patarėja Aušra Rauličkytė ėmėsi nurodinėti, ką kviesti į laidas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) žurnalistas Tomas Dapkus, ruošdamasis vakarykštei tiesioginei laidai "Akiračiai", kuri transliuojama tiek per radiją, tiek per televiziją, tradiciškai kviesdavosi įvairius pašnekovus. Į šią laidą kviesti europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys, prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė. Laidos autorius planavo tiesioginio eterio metu paprašyti Teisėjų tarybos pirmininkės Laimos Garnelienės pareikšti savo nuomonę telefonu.

REKLAMA

Ketinta diskutuoti apie teisėjų korpuso formavimo peripetijas Lietuvoje, prezidento Valdo Adamkaus pasirašytą dekretą. Primename, kad valstybės vadovas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), taip darydamas spaudimą Seimui, kuriam Konstitucija suteikė teisę atleisti arba neatleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką. Panašaus kreipimosi (kurį surašė ta pati ranka) būta ir per VSD skandalą. Tada V.Adamkui parūpo išsiaiškinti, ar gali Seimas tirti VSD veiklą ir šviesios atminties pulkininko V.Pociūno išsiuntimo iš Lietuvos bei susidorojimo istoriją. Prezidento ir KT pastangomis faktiškai buvo apribotos Tautos atstovybės teisės.

REKLAMA
REKLAMA

Sustiprintos pajėgos

Didelei žurnalisto T.Dapkaus nuostabai į LRT prieš laidą atkeliavo tokio turinio raštas: "Ponas T.Dapkau, dėkoju už kvietimą. Siekiant, kad laidos metu būtų kuo išsamiau išnagrinėti visuomenei aktualūs klausimai dėl teisėjų skyrimo ir atleidimo, laidoje turėtų dalyvauti ir Teisėjų tarybos pirmininkė ponia Laima Garnelienė. Tai užtikrins kuo išsamesnį informacijos ir argumentų dėl teisėjų korpuso formavimo pateikimą Lietuvos visuomenei. Prašome ją pakviesti. Pagarbiai, Aušra Rauličkytė."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susisiekęs su L.Garneliene, T.Dapkus paaiškino, kad studijoje yra tik trys vietos bei tiek pat mikrofonų pašnekovams. Pokalbis su ja telefonu būtų leidęs "užtikrinti kuo išsamesnį informacijos ir argumentų dėl teisėjų korpuso formavimo pateikimą". "Aiškiai pasakiau, kad į studiją ponios L.Garnelienės nekviečiu. Tačiau ji kaip lydintysis A.Rauličkytės asmuo vis tiek atvyko. Negi išvysi žmogų", - stebėjosi laidos autorius, pripažinęs, kad tokio veržimosi prie mikrofono dar nėra pasitaikę.

Nors ir draugiškai susispaudus, tačiau studijoje sutilpo visi. Įvyko ir aštroka diskusija.



Liko nepatenkintos

REKLAMA

Po laidos kalbintos A.Rauličkytė ir L.Garnelienė buvo nusiteikusios skirtingai. "Tikrai sakiau gerbiamam Dapkui, kad telefonu nekalbėsiu. Todėl ir atėjau nekviesta į studiją. Gerai, kad neišvijo po šito akibrokšto, bet pasisakyti vis tiek neleido", - neslėpdama šypsenos, "pergale" didžiavosi L.Garnelienė. Ji teigė apie jokius A.Rauličkytės raštus nieko iš anksto nežinojusi.

Pati A.Rauličkytė savo iniciatyvas, kurias galima būtų vertinti kaip valdžios kišimąsi į nepriklausomos visuomeninės institucijos veiklą ir žodžio laisvės suvaržymą, aiškino tik noru išdėstyti ir kitą bei platesnę nuomonę. "Tačiau mums neleido argumentuoti. Tai šališka laida, kurioje vyrauja tik viena pozicija. Puikiai suprantame, kad problemų formuojant teisėjų korpusą yra, tačiau kai kurie žurnalistai nori viską matyti tik juodai", - godžiai traukdama cigaretės dūmą apgailestavo prezidento patarėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų