REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentaras Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis ragina prezidentą Valdą Adamkų atsiimti savo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, kuriuo prašoma išaiškinti, ar Seimo nariai gali balsuoti prieš teisėjų atleidimą pasibaigus kadencijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai daug intrigų verda apie prezidentą ir teisėjų skyrimus. Juo naudojasi siekdami pasiskirti savo žmones, kol jis yra (šalies vadovo poste - BNS), nes pagreitino kai kurias procedūras, kad jis spėtų paskirti paskutinę dieną, kad V. Adamkus ką nors naudinga dar spėtų padaryti „teisėjų partijai“. Beveik akivaizdu, kad ne jis pats tai sugalvojo ir ne jam pačiam taip baisiai rūpi atleisti Vytautą Greičių (iš Aukščiausiojo teismo pirmininko pareigų - BNS)“, - BNS penktadienį sakė V. Landsbergis.

REKLAMA

Anot jo, prezidento patarėjų lūpomis Seime jau anksčiau buvę išsakyti teiginiai, esą Seimo balsavimas dėl AT pirmininko atleidimo tėra formalus, nes kadencijai pasibaigus jis turi būti atleistas, atskleidžia siekius šokdinti parlamentą.

„Dabar kreipimasis į Konstitucinį Teismą - prasideda tokie požiūriai, kad Seimas yra tik rankų pakėlimui. Tai mes labai artėjame prie rusiško modelio ir todėl būtų geriau kad V.Adamkus nesusiteptų paskutiniuoju laikotarpiu prieš užbaigdamas kadenciją. O tiems, kurie labai norėtų, kad jis blogai atrodytų, kaip šokdinamas - jiems svarbu savo interesus susitvarkyti. Tai šiek tiek liūdina“, - kalbėjo V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui delsiant prezidento V. Adamkaus teikimu atleisti kadenciją baigusį Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininką Vytautą Greičių pasibaigus kadencijai, šis kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo kreipiasi į KT prašydamas išaiškinti Konstitucinio Teismo 2006 metų gegužės 9 dienos nutarimo nuostatas dėl LAT pirmininko ir skyrių pirmininkų atleidimo, pasibaigus jų įgaliojimų laikui, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Kaip BNS patvirtino KT atstovė spaudai Ramunė Sakalauskaitė, prašymai dėl išaiškinimo, remiantis susiklosčiusia praktika, nagrinėjami ne eilės tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas prašo KT išaiškinti, ar 2006 metų gegužės 9 dienos nutarimo motyvuojamosios nuostatos turėtų būti suprantamos taip, jog Seimo nario laisvas mandatas reiškia ir tai, kad Seimo narys gali balsuoti taip, kad Seimo atleidžiami teismų pirmininkų ir teismo skyriaus pirmininkų pareigas einantys teisėjai - LAT pirmininkas ir skyrių pirmininkai - pasibaigus jų įgaliojimų laikui nebūtų atleidžiami iš pareigų, nors ir pripažįstama faktinė aplinkybė, kad jų

paskyrimo į šias pareigas terminas, t.y. įgaliojimų laikas, yra pasibaigęs.

REKLAMA

„Jei neginčijama faktinė aplinkybė, kad nurodytų pareigūnų paskyrimo į šias pareigas terminas yra pasibaigęs, ar esama kokių nors konstituciškai pateisinamų aplinkybių, kurioms esant Seimo nario balsavimas prieš minėtų pareigūnų atleidimą iš pareigų, pasibaigus jų įgaliojimų laikui, būtų suderinamas su iš Seimo nario priesaikos jam kylančia pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas taip, kaip jį įpareigoja Konstitucija“, - kelia klausimą valstybės vadovas.

REKLAMA

Prezidentas dekrete teigia, kad Seimo nariai, gavę prezidento teikimą dėl LAT pirmininko ir skyriaus pirmininkų atleidimo, privalo įsitikinti, kad šių pareigūnų paskyrimo į pareigas terminas yra tikrai pasibaigęs, ir pripažinus, kad ši faktinė aplinkybė yra tikrai įvykusi, - juos atleisti.

Tačiau nuo 2008 metų liepos mėnesio Seime besitęsiantis LAT pirmininko atleidimo procesas atskleidžia, kad esama abejonių dėl tokios konstitucinės doktrinos sampratos, rašoma pranešime.

Tuo tarpu valdantieji užsimena, kad LAT pirmininko klausimas gali būti sprendžiamas jau su naujuoju prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas po pateikimo yra pritaręs nutarimui, kuriuo iš LAT pirmininko pareigų atleidžiamas dar praėjusią vasarą kadenciją baigęs V. Greičius. Tačiau svarstymo stadijai nutarimo projektas į parlamento salę negrįžta.

Kaip BNS šią savaitę sakė valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma, tikėtina, jog prie LAT pirmininko klausimo bus grįžta jau po prezidento rinkimų.

Praėjusios kadencijos Seimas jau du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V. Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

Seime ketvirtadienį prisiekus LAT teisėju paskirtam Egidijui Baranauskui, bus sukomplektuotas visas LAT teisėjų korpusas. Pagal Konstituciją tik paskyrus visus LAT teisėjus galima skirti jo pirmininką.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų