REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai dviem anykštiečiams – 39 metų ūkininkui G. P. ir 22 metų individualios įmonės meistrui E.K. dėl padarytos didelės žalos gamtai paskyrė 25 MGL (3250 litų) baudas. Nuteistieji už gamtai padarytą žalą privalės Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentui sumokėti šešis tūkstančius penkis šimtus aštuonis litus, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Anykščių rajono apylinkės teismas nustatė, kad pernai liepos 26-osios naktį Antaplaštakio ir Šlavėnų kaimų gyventojai G.P. ir E.K., būdami apsvaigę nuo alkoholio ir veikdami kartu, neteisėtai naudojo žvejybai elektros prietaisus – akumuliatorių, savos gamybos generatorių, laidą, prožektorių, samtį (graibštą).

REKLAMA

Draudžiamu būdu žvejodami Anykščių rajono Kurklių seniūnijos Antaplaštakio kaimo Karališkių ežere, neteisėtai naikino laukinės gyvūnijos išteklius ir padarė didelę žalą gyvūnijai.

„Nusikaltimų aplinkai tyrimas yra prioritetinė prokuratūros veiklos sritis, todėl prokurorai, nustatydami gamtai padarytą žalą, bendradarbiauja su aplinkosaugininkais ir remiasi jų specialistų išvadomis. Žvejojant draudžiamais būdais, t. y. naudojant elektros prietaisus ir kitus įrankius bei priemones gyvūnijai padaroma didelė žala, kurios negalima vertinti vien neteisėtai sugautų žuvų kiekiu. Toks požiūris būtų pernelyg siauras ir neteisingas, nes taikant masinio naikinimo būdą – ilgą laiką žvejojant su elektros srovės prietaisais sutrikdomi vandens gyvūnijos natūralūs biologiniai procesai, apie kuriuos mus painformavo gamtosaugos specialistai. Žūsta ne tik tos žuvys, kurias paima brakonieriai, bet ir mažos žuvytės, vėžiagyviai ir mikroorganizmai – žūva visa, kas gyva,“ – teigia Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą rajono apylinkės teisme palaikiusi Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Čepienė teigia, kad visiems, kurie žvejoja uždraustu laiku, uždraustose vietose ar draudžiamais būdais, naudoja elektros žvejybos prietaisus, kitus įrankius, priemones, reiktų prisiminti, kad įstatymo pažeidėjams teks atsakyti baudžiamąja tvarka. Naudodami tokias neteisėtas priemones brakonieriai naikina laukinės gyvūnijos išteklius, padaro didelės žalos gyvūnijai ir gamtai.

Valstybės kaltintojai pritarė Aplinkos apsaugos rajono agentūros viršininkas Arnoldas Kazakevičius, kartu su neetatiniu inspektoriumi Gintautu Dudėnu padėjęs sulaikyti draudžiamus elektros prietaisus žvejybai naudojusius pažeidėjus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento atstovas Almantas Vaičiūnas, palaikęs prokuroro pareikštą civilinį ieškinį, pritarė, kad iki teismo posėdžio neatlyginta žala būtų solidariai priteista iš kaltinamųjų. Pasak departamento atstovo A.Vaičiūno, žala paskaičiuota teisingai, padaryta didelė žala gyvūnijai, nes žvejybai naudojami elektros prietaisai sužaloja ir tas žuvis, kurios po elektros smūgio išgyvena, jos tampa nevaisingos ir negali neršti.

Teismas nustatė, kad kaltinamieji neteisėtu žvejybos būdu sugavo šešias lydekas, du ešerius ir du plakius. Neteisėto laimikio vertė – 1508 litų. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo nuostatose nurodyta, kad už vandens bestuburiams gyvūnams padarytą žalą, kai neteisėtai žvejybai arba gyvūnų naikinimui panaudojamos nuodingosios ir sprogstamosios medžiagos, elektros srovė ar ultragarsas, papildomai nustatomas penkių tūkstančių litų ieškinys. Ši suma trauktina į ieškinio sumą žalai atlyginti.

REKLAMA

Nuteistieji brakonieriai įpareigoti jiems paskirtas 3250 litų baudas per keturis mėnesius sumokėti į valstybės biudžetą.

Nutarta konfiskuoti nusikaltimui daryti naudotus įrankius – samtį, lempa, laidus, elektros prietaisą, akumuliatorių, kibirą. Taip pat nutarta konfiskuoti žvejybai draudžiamu būdu naudotą valtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų