REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kanapės tampa vis pavojingesnės. Be to, jos įvardijamos kaip vienas iš labiausiai palaipsniui psichiką žalojančių narkotinių medžiagų, teigiama ketvirtadienį Narkotikų kontrolės departamento (NKD) išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) ekspertų duomenimis, dirbtiniu būdu išvedamos specialios svaiginimuisi skirtos kanapių veislės, kuriose aktyviosios medžiagos THC (tetra-hidrokanabinolio) gali būti net iki 20 proc.

REKLAMA

Vidutiniškai svaiginimuisi skirtuose kanapių produktuose yra 2-8 proc. šios medžiagos. Pramonės tikslams skirtose kanapėse šios medžiagos kiekis neviršija 0,2 proc.

Seimas po pateikimo kovo pabaigoje yra pritaręs siūlymui iš draudžiamų augalų sąrašo išbraukti sėjamųjų kanapių (Canabis sativa L.) veisles. Projektą pateikęs žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius teigė, kad šių pramoninių kanapių legalizavimas leistų žemės ūkiui auginti "dar vieną pramoninį augalą, kuris ūkiui atneštų naudą".

REKLAMA
REKLAMA

Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius balandžio pradžioje laiške Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui ir K.Starkevičiui yra išsakęs prašymą nelegalizuoti sėjamųjų kanapių.

"Kanapių stiprumas, paplitimas ir auginimas nuolat keičiasi. THC kiekis didinamas ir taip stiprinamas kanapių poveikis, o kartu - ir jų keliamas pavojus. Akivaizdu, kad marihuaną ar hašišą vadinant "lengvaisiais narkotikais" žmonės yra klaidinami - net bandymą svaigintis kanapėmis lydi psichiniai sutrikimai", - pranešime spaudai cituojama Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešime rašoma, jog mokslininkai, tyrinėdami THC poveikį žmogaus organizmui, nustatė, kad ši medžiaga labiausiai veikia psichiką. Tyrimai parodė, kad po kanapių vartojimo THC neigiamai veikia žmogaus gebėjimus iki 24 valandų.

Piktnaudžiavimas kanapėmis, teigia NKD, sukelia mąstymo sutrikimus, iškreipia emocijas, suvokimą ir pojūčius, sutrikdo atmintį, dėmesio koncentraciją ir koordinaciją, gali prasidėti haliucinacijos ir iliuzijos, atsirasti agresija. Mokslininkai teigia, kad asmenims bent kartą gyvenime vartojusiems kanapių, priklausomybės išsivystymo rizika siekia 10 proc.

REKLAMA

Pranešime rašoma, kad kanapės ypač žalingos paaugliams, kurie net ir atsitiktinai parūkę kanapių gali tapti sutrikusio psichinio ir fizinio vystymosi aukomis. Taip pat - nėščioms moterims, nes veiklioji medžiaga THC per motinos kraują pasiekia vaisių. Galiausiai - asmenims, turintiems polinkių į psichikos sutrikimus, nes kanapių vartojimas gali suaktyvinti ir paankstinti psichinių ligų atsiradimą arba sutrikdyti jų gydymą.

Lietuvoje 2008 metais atlikti tyrimai rodo, kad nors kartą gyvenime kanapes yra vartojusių beveik 12 proc. gyventojų (2004 m. buvo 7,6 proc.). Lyginant su 2004 metų duomenimis, žymiausias kanapių vartojimo paplitimo augimas yra tarp 15-24 m. amžiaus žmonių - 2008 m. nurodė 23,8 proc. nors kartą gyvenime bandę kanapių, 2004 m. buvo 15,7 proc.

REKLAMA

ENNSC skelbia, kad Europoje iš besikreipiančių gydytis dėl narkotikų 21 proc. kreipiasi dėl kanapių vartojimo. Šiuo aspektu kanapės užima antrą vietą po heroino.

ENNSC duomenimis, 21,8 proc. visų europiečių - daugiau nei 70 mln. 15-64 m. asmenų - bent kartą gyvenime yra bandę kanapių. Per paskutinius metus - vidutiniškai 6,8 proc., per paskutines 30 dienų - 3,8 proc. 15-64 m. amžiaus europiečių yra vartoję šias medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų