REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus jau planuoja paskutines oficialias keliones į užsienį. Jo atsisveikinimo maršrutas veikiausiai nusidrieks ir į draugiškų gretimų valstybių sostines.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien V.Adamkus su delegacija išvyksta valstybinio vizito į Čekiją. Tai viena paskutinių oficialių prezidento kelionių į užsienį. Liepos mėnesį darbą prezidentūroje baigsiantis V.Adamkus iki tol dar turėtų aplankyti kelias užsienio valstybes, tarp jų - kaimynes ir artimiausias sąjungininkes.

REKLAMA

Ruošiasi į Suomiją.

Politinėje V.Adamkaus darbotvarkėje artimiausiais mėnesiais numatyti ir oficialiai kol kas skelbiami 3 vizitai į užsienį. Po viešnagės Čekijoje prezidentas ruošis į Suomiją. Į šią šalį V.Adamkus turėjo vykti dar pernai spalį, tačiau tąsyk vizitas buvo netikėtai atidėtas.

Balandžio pabaigoje numatytos kelių dienų oficialios viešnagės Suomijoje metu V.Adamkus daugiausia dėmesio ketina skirti Rusijos ir Vokietijos planams tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu. Suomiai sutiko, kad vamzdynai eitų per jų teritorinius vandenis, o Lietuva ir kai kurios kitos Baltijos valstybės tam prieštarauja. Birželio mėnesį prezidentas turėtų vykti į Europos Sąjungos (ES) Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

Detalės neviešinamos

Prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Valteris Baliukonis neatskleidė, kokias užsienio valstybes V.Adamkus aplankys paskutines. Jis tepasakė, kad veikiausiai tai bus kelios gretimos šalys. "Vizitų detalės dar tikslinamos, datos galutinai nesuderintos, todėl saugumo sumetimais kol kas jokios informacijos neskelbiame", - LŽ aiškino jis.

Tačiau manoma, kad V.Adamkus prieš kadencijos pabaigą norėtų aplankyti, paspausti rankas ir už gražų bendradarbiavimą padėkoti Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui, Latvijos vadovui Valdžiui Zatlerui ir kolegai Ukrainoje Viktorui Juščenkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplankė ir tolimas šalis

Per ketverius kadencijos metus - nuo 2004 iki 2008 metų - V.Adamkus 113 kartų buvo išvykęs užsienio vizitų. Dauguma jų - 92 - buvo darbinės kelionės. Su oficialiais vizitais užsienio valstybėse prezidentas viešėjo 14, o į aukščiausio rango valstybinius vizitus išsiruošė 7 kartus.

Oficialių V.Adamkaus kelionių maršrutai nusidriekė per visą pasaulį. Prezidentas viešėjo beveik visose Europos valstybėse. Dažniausiai per šios kadencijos metus šalies vadovas vyko į Lenkiją ir į nemažai svarbiausių ES institucijų priglaudusią Belgiją. Šiose valstybėse V.Adamkus lankėsi po 13 kartų. Dažnas svečias prezidentas buvo ir Ukrainoje, kurioje viešėjo 12 kartų. Į Estiją mūsų krašto vadovas vyko 6, į Latviją ir Jungtines Amerikos Valstijas - po 5, į Gruziją - 4 kartus.

REKLAMA

V.Adamkus aplankė nemažai Azijos šalių: Kiniją, Tailandą, Singapūrą, Afganistaną, taip pat Azerbaidžaną ir Armėniją. Prezidentas buvo nuvykęs vizitų į Australiją, Naująją Zelandiją, Izraelį.

Kasmet Meksikoje Ikstapos kurorte atostogaujantis V.Adamkus pernai trumpam nutraukė savo atostogas ir su darbo vizitu nuvyko į šios šalies sostinę Meksiką. Čia jis susitiko su Meksikos prezidentu Filipe Calderonu.

Netrukus V.Adamkus turės galimybę prisiminti ir savo vizitą į Ispaniją. Gegužės 6-7 dienomis jis priims į Lietuvą valstybinio vizito atvyksiančius Ispanijos karalių Juaną Carlosą ir karalienę Sofią.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų