REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birštonas tapo dar grynesnis

Tarptautinis festivalis Birštono Gryn parkas kurorte paliko žalią pėdsaką

Pirmąjį balandžio savaitgalį Birštone vykęs VšĮ „Dvimiesčio kulka“ organizuotas tarptautinis kultūros ir ekologijos festivalis BIRŠTONO GRYN PARKAS ne tik trumpam subūrė žmonės į meno ir ekologijos šventę, bet ir paliko Birštone savo pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA

Čia visą kurortinį sezoną vyks akcija „Gamta veikia be baterijų“, tebeveikia J. Vienožinskio menų centro medžio skulptūrų paroda, o dviračių takas ilgainiui taps medžiais sužaliavusia alėja.

REKLAMA

Siekdami apsaugoti unikalią Birštono gamtą nuo teršimo sunkiaisiais metalais, festivalio BIRŠTONO GRYN PARKAS organizatoriai kartu su bendrove „Žalvaris“ ir Aplinkos ministerija surengė akciją „Gamta veikia be baterijų“. Į kurortą atvykę miesto svečiai ir vietiniai gyventojai nuo šiol turi galimybę panaudotus galvaninius elementus (baterijas) ir nedidelius nebeveikiančius akumuliatorius mesti į specialiai tam skirtus konteinerius. Konteineriai savo turinio laukia Birštono turizmo informacijos centre, Birštono savivaldybėje, Nemuno kilpų regioninio parko direkcijoje, Birštono kultūros centre, Birštono gimnazijoje, „Tulpės“ sanatorijos gydyklose. Specialūs plakatai, žymintys konteinerių buvimo vietą, padės gamtos mylėtojams lengviau juos rasti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia bendrovės „Žalvaris“ specialistai, rinkti ir perdirbti baterijas yra būtina, nes irdamos jos išskiria į aplinką sunkiuosius metalus. Pastarieji ne tik žaloja gamtą, bet ir patenka į vandenį, kurį mes patys geriame. Medikai perspėja, kad netgi nedideliais kiekiais į organizmą patenkantys sunkieji metalai sąlygoja sunkiai gydomas ligas, sukeliančias negrąžinamų pakitimų. Pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus yra sudėtinga, todėl jų poveikis dažniausiai yra stiprus ir ilgalaikis. Dėl šių priežasčių pastaruoju metu imta intensyviai diegti atliekų rūšiavimo sistemas – akciją „Gamta veikia be baterijų“ finansuoja Aplinkos ministerija, remianti ir kitas bendrovės „Žalvaris“ organizuojamas baterijų surinkimo kampanijas. Konteinerius baterijoms mesti jau kuris laikas žino „Iki“ parduotuvių klientai, daugelio vaikų lopšelių-darželių visoje Lietuvoje lankytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinti šūkį „Sveika siela sveikame kūne“ turi galimybę „Tulpės“ sanatorijos gydyklų klientai. Čia veikia jauki medžio skulptūrų ekspozicija, kurią parengė Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto dėstytojai. Kursiniai ir diplominiai buvusių fakulteto studentų darbai poilsiauti ar gydytis atvykusius žmones nuteikia tikrai gaivinančiai. Studentišku humoru pripildytos medinės pagalvėlės, iš metalo gniaužtų tarsi iš artritinių skausmų besivaduojantys medžio rutuliai, spalvingu gyvybiškumu spinduliuojanti oda aptraukta dėžučių smulkmenoms kompozicija, minties lengvumas moters torse, vaikiškumą sužadinantys mediniai arkliukai, kunigaikščių legendas primenantis vilkas. Visa tai galima apžiūrėti, pačiupinėti, net įsigyti. Ši paroda-pardavimas „Tulpės“ gydyklų fojė ir Birštono viešojoje bibliotekoje veiks iki antrosios balandžio pusės.

REKLAMA

Festivalio BIRŠTONO GRYN PARKAS organizatoriai, bendradarbiaudami su akcija „Darom‘09“ ir Birštono miesto tvarkymo tarnyba greta dviračių tako, einančio lygiagrečiai Marijampolės–Vilniaus plento, pasodino 40 liepų ir 40 klevų. Medelius sodinti padėjo dviračių ir pėsčiųjų žygio dalyviai, kuriuos į pažintį su Žvėrinčiaus miško lobynais supažindinti padėjo Birštono turizmo informacijos centro, Nemuno kilpų regioninio parko ir Birštono Sporto centro darbuotojai. Ilgainiui, medeliams suaugus, dviračių ir pėsčiųjų takas, kuriuo grįžtama iš Žverinčiaus miško ir Velniabliūdžio pelkės, taps tikra medžių alėja.

REKLAMA

BIRŠTONO GRYN PARKO festivalio organizatoriai buvo užsibrėžę tikslą sudaryti programą taip, kad atkreiptų net ir meninių renginių publikos dėmesį į unikalią Birštono gamtą ir į tai, jog ekologiškas elgesys visų pirma priklauso nuo žmogaus kultūros. Meninėje programoje festivalio svečiai turėjo progos išvysti jautrius, subtilius kūrinius – tarptautinį Kęstučio Vaiginio džazo projektą, europinę danų choreografo Palle Granhoj ir šokėjos, vokalistės bei multiinstrumentalistės Anne Eisensee premjerą „(... tai didžiulė paslaptis...)“, lenkų S. Jaraczo teatro spektaklį „Nižynskis“, Psilikono teatro ir perkusisto Tomo Dobrovolskio premjerą „Širdies riksmas“, aktoriaus ir režisieriaus Beno Šarkos performansą „Kiaurai“, austrų Karin Schafer Figuren Theater marionečių spektaklį „Du kartus gyveno...“. Ekologinėje programoje greta baterijų rinkimo akcijos, medelių sodinimo talkos ir žygio Žverinčiaus miško takais, vyko mugė, ekologiškos senų daiktų, popieriaus perdirbimo, aitvarų gamybos dirbtuvėlės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemesti šiukšlių į žolyną, o baterijų į buitinių atliekų konteinerį, kurortuose gaivinti ne tik savo kūną, bet ir sielą, kuri šiais laikais pavargsta daug labiau, vietoje triukšmingo ir išmetamąsias dujas spjaudančio automobilio rinktis dviratį ir kartu su aplinkiniais mėgautis gryno oro gaiva. Tokie mūsų įpročiai kuria kitokią gyvenimo kokybę, sveiką kultūrinį kraštovaizdį, kuriame mes patys ir mūsų vaikai jaučiamės saugiau ir laisviau.

Šiemet BIRŠTONO GRYN PARKĄ surengti padėjo 8 valdžios, savivaldos, kultūros ir švietimo institucijos, daugiau kaip 20 privačių, viešųjų įstaigų ar neformalių organizacijų. Festivalyje dalyvavo apie 1500 žmonių iš įvairių Lietuvos regionų – Alytaus, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Plungės ir kt. Festivalio rengėjai tikisi, kad šis tarptautinis festivalis Birštone taps tradiciniu, o palaikomas valdžios institucijų ir privačių kompanijų, išsivystys į didžiulę kultūros ir ekologijos šventę, pritraukiančią ne tik lietuvišką, bet ir tarptautinę publiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų