REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenės informavimo priemonės pranešė apie vieno iš valdančiosios koalicijos partnerio – Artūro Zuoko „genialų“ „Sodros“ biudžeto subalansavimo planą. Tai yra – siūlymą perpus sumažinti motinystės (tėvystės) atostogas ir antraisiais vaiko auginimo metais šeimai mokėti 200-300 litų, kurie galėtų būti panaudoti „užmokesčiui už vaiko priežiūrą“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirma mintis susipažinus su šiuo siūlymu buvo ta, kad greičiausiai valdantieji paslapčia perrašė Konstituciją ir dabar tiesiog verčia ją kūnu. Suskubau pasitikslinti ir pasidarė ramiau – viskas likę taip, kaip 1992 m. nusprendė Tauta. Vardan aiškumo verta pacituoti Konstitucijos 38 straipsnį (pirmą ir antrą dalis): šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Kaip minėjau, aktuali Konstitucijos redakcija. Matyt šias nuostatas A. Zuokas praleido. Tačiau Konstitucija vientisas aktas, kurį reikia skaityti (ir, žinoma, suprasti) visą. Tad cituoju toliau: valstybė globoja šeimas, auginančias ir auklėjančias vaikus namuose, įstatymo nustatyta tvarka teikia joms paramą. Dirbančioms motinoms įstatymas numato mokamas atostogas iki gimdymo ir po jo, palankias darbo sąlygas ir kitas lengvatas (Konstitucijos 39 straipsnio pirma ir antra dalys).

REKLAMA

Kaip ir dauguma, neabejoju, kad šios nuostatos reiškia, jog prieš 17 metų Tauta, pabrėždama konstitucinę šeimos, motinystės (tėvystės) ir vaikystės reikšmę, konstituciškai įpareigojo visas valstybės valdžias saugoti ir globoti šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, teikti paramą vaikus auginančioms šeimoms. Tačiau Tauta matyt nesitikėjo, kad kai kurie sotūs politikai (A. Zuokas šį siūlymą pateikė po koalicijos pusryčių) realų valstybės rūpestį šeimomis ir vaikais nesibodėdami vadins populizmu, galinčiu pražudyti „Sodrą“.

REKLAMA
REKLAMA

Sunku kalbėti apie „gerus darbus“ darančių politikų moralę, tačiau norisi paklausti valdančiosios daugumos – ar moralu bei teisinga siekti buhalteriškai subalansuoti biudžetą pačių silpniausių visuomenės narių – mamų ir vaikų sąskaita? Ar bijomasi tik tų, kurie geba paleist akmenį į Seimo ir Vyriausybės langus? Ar adekvačiai suvokia realybę politikas, siūlantis 200-300 litų per mėnesį „užmokesčiui už vaiko priežiūrą“?

Aukščiausiojo Teismo jau įvertintas už „gerus darbus“ A. Zuokas taip pat siūlo „sukurti gerą vaikų darželių ir vaikų priežiūros sistemą“, tačiau nutyli apie tai, kiek jam būnant Vilniaus miesto meru pavyko išlieti pamatų gerai vaikų darželių ir vaikų priežiūros sistemai. Tikiu, jog rinkėjai taip pat įvertins šio politiko „gerus darbus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tvirtinimu, sprendimas pailginti motinystės (tėvystės) atostogas atnešė lauktų rezultatų – pernai gimė maždaug 3 tūkst. kūdikių daugiau nei užpernai. Ar tai nėra pakankamas įrodymas, kad tokie rezultatai tik statistinius 3 milijonus gyventojų turinčiai valstybei ir vis labiau senėjančiai Europai teikia viltį, kad bus kam rūpintis mūsų valstybės ateitimi, tėvų ir senelių oria senatve?

Tačiau nerimą kelia svarbiausias klausimas - ar valdančioji dauguma in corpore pritaria A. Zuoko patyčioms iš motinystės (tėvystės) ir vaikystės? Norisi tikėti, kad šį kartą nugalės aukščiausioji teisė ir sveikas protas, o ne bejausmės ir bedvasės buhalterinės lygtys.

Ona Valiukevičiūtė yra partijos Tvarka ir teisingumas narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų