REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėvėtų drabužių pardavėjai tikina šiuo sunkmečiu dar nesulaukę savo parduotuvėse masinio pirkėjų antplūdžio, bet džiaugiasi stabilia ir vis labiau besiplečiančia prekyba.

REKLAMA
REKLAMA

Nenauji, šiek tiek padėvėti drabužiai ir iki krizės sudarė nemažą konkurenciją naujos aprangos pardavėjams. Tiesa, pastaraisiais metais iš antrų rankų pardavinėjantys šias prekes prekybininkai jau skundėsi, kad jų verslas menksta, o naujų drabužių, atvirkščiai, – plečiasi. Tačiau krizė paveikė ir vienus, ir kitus. Dabar dėvėtų drabužių pardavėjai tikina, kad, nors žmonės ir nepuola masiškai pirkti nešiotų apdarų, bet šių parduotuvių populiarumas auga. Tuo tarpu naudotos ar nežymių pažeidimų turinčios buitinės technikos pardavėjai sako, kad klientų jų parduotuvėse nepadaugėjo.

REKLAMA

Nebūtų kuo vilkėti

„Jei ne dėvėtų drabužių pardavėjai, nežinau, kuo rengtume vaikus“, – prisipažino Kėdainių rajono gyventoja Zita Garadauskienė. Ji su vyru augina du vaikus. Augančioms atžaloms nuolat tenka keisti drabužius. „Vaikiškų drabužių kainos gaunantiems minimalius atlyginimus atrodo milžiniškos – tektų išleisti šimtus litų per sezoną, o dabar išsiverčiame su keliomis dešimtimis, be to, drabužėliai tikrai puikūs ir kokybiški“, – tvirtino moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunietė Rima teigė dažnai aplankanti dėvėtų drabužių parduotuves dėl to, kad randa madingų, gerų ir kelis kartus pigesnių drabužių nei kitose parduotuvėse. „Už palaidinę čia sumoku ne daugiau kaip 10-20 litų, o kitur tektų pakloti daug daugiau net per išpardavimus“, – tvirtino ji. Moteris pridūrė, kad vienintelis varginantis dalykas – paieška. „Šiose parduotuvėse – kaip loterijoje: prasikuiti kokią valandą ir nežinai, ar rasi sau tinkamą dydį, patinkantį drabužį, ar ne“, – dalijosi pastebėjimais Rima.



Stveria pigiausius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėvėtų drabužių prekyba besiverčiančios įmonės „Sentauras“ direktorė Regina Dildienė tikino, kad bendrovės apyvarta sunkmečiu nepadidėjo. „Tiesa, apyvarta nekrito taip smarkiai kaip kitose verslo šakose, čia padėtis stabili, bet ir masinio antplūdžio nėra“, – teigė direktorė.

Dėvėtų drabužių parduotuvės „Diksa“ pardavėjos sakė pirkėjų sulaukiančios mažiau nei pernai. „Tačiau labai pagyvėjo pigių drabužių prekyba, – sakė jos. – Greičiausiai parduodame 1-2 litų vertės prekes – sijonus, šalikus, kelnes. Žmonės specialiai laukia savaitgalių, tikėdamiesi atpigintų prekių. Tuo tarpu 8-20 litų kainuojantys drabužiai kabo ilgiau“.

REKLAMA

Ateina ne tik vargšai

Dėvėtų drabužių tinklą valdančios įmonės „Pasaulio drabužiai“ direktorius Albertas Palskis teigė, kad pigiausių drabužių parduoda mažiau, bet pritraukė naujų klientų. „Prastesnės kokybės drabužių pardavimai krito gal net 40 proc. – teigė jis. – Tai rodo, kad ir anksčiau mažas pajamas gaudavę mūsų klientai dabar dar labiau taupo. Tačiau neseniai pradėjo didėti geresnės kokybės ir šiek tiek brangesnių šios rūšies drabužių apyvarta. Šių prekių kainų vidurkis – 20-35 litų“.

REKLAMA

Pasak A.Palskio, jų parduotuves atranda vidutinio sluoksnio žmonės. „Čia jie randa daug kartų pigesnių, bet žinomų firmų pasiūtų madingų gaminių, – aiškino jis. – Matyt, žmonės nori išlikti stilingi, bet aplenkia brangias parduotuves. Pas mus taip pat apsilanko nemažai žinomų, per televiziją matomų žmonių“.

Mato gerą ateitį

Lietuvos naudotos tekstilės perdirbėjų ir prekiautojų asociacijos prezidentas Egidijus Dapšys įsitikinęs, kad sunkmečiu prekyba dėvėtais drabužiais tik didės. „Atšilus orams prekyba tikrai pagyvės, – mano jis. – Žmonės vis tiek norės puoštis ir pakeisti sudėvėtus drabužius. Daug naudingiau pirkti nors ir dėvėtą, bet kokybišką, geros firmos siūtą gaminį nei prastą kinišką drabužį, kurio vienintelis privalumas tas, kad jo niekas dar nenešiojo“. E.Dapšys pastebi, kad naudotų prekių parduotuvės nuolatinius klientus turi jau daugelį metų. „Ši tendencija artimiausiu metu nesikeis, klientai tikrai išliks, todėl dėvėtų drabužių verslas liks stabilus“, – prognozuoja jis.



Reaguoja į permainas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelį įvairių prekinių ženklų parduotuvių tinklą valdanti naujų drabužių įmonė „Apranga“ pajuto krizės poveikį. Per pirmus tris šių metų mėnesius bendrovės apyvarta sudarė 65,7 mln. litų – 19,4 proc. mažesnė nei tuo pačiu periodu pernai. Vis dėlto „Aprangos“ rinkodaros direktorė Irma Marcinkienė nemano, kad dėvėtų drabužių parduotuvės kelia grėsmę. „Pastaraisiais metais dėvėtų drabužių pardavimai nuolat krito, – kalbėjo ji. – O dabar ir mes turime pigesnės, bet naujos aprangos parduotuves, vadinamąsias išparduotuves. Jos atidarytos didmiesčiuose ir sulaukia daug pirkėjų dėl nedidelių kainų“.



Technikos pirkėjų nedaugėja

REKLAMA

Naudotos arba su smulkiais išorės defektais buitinės technikos pardavėjai tikina, kad dėl krizės irgi praranda klientus. Tuo besiverčiančios įmonės savininkas Remigijus Burkys aiškino, kad rinka tarp naudotos ir naujos buitinės technikos seniai padalyta, ir pokyčių kol kas nesimato. „Kaip buvo, taip ir liko žmonių, kurie perka tik naudotą arba tik naują techniką, – teigė jis. – Dabar ir vienų, ir kitų gerokai sumažėjo. Jokių perbėgimų iš vieno ar kito sektoriaus nepastebėjome“. Pasak R.Burkio, labiausiai perkamos skalbimo mašinos, indaplovės, orkaitės. „Tačiau ir jų pardavimai šiemet krito: anksčiau per mėnesį parduodavome iki 5 skalbimo mašinų, o šiemet jau tik 1–2“, – pasiguodė verslininkas.



Skurstančiųjų daugėja

REKLAMA

Martynas Žaltauskas, Nacionalinio skurdo mažinimo tinklo valdybos narys:

Pastebime, kad daugėja žmonių, kuriems reikia labdaros. Štai „Maisto banke“ per akcijas suaukotus ilgai negendančius produktus pastaraisiais metais dalydavome apie pusmetį, o dabar šių atsargų neliko per mėnesį. Daugėja prašančiųjų nemokamų drabužių. To jau ilgai nebuvo. Todėl bijau, kad ir dėvėtų drabužių prekyba jau nebegelbsti skurstančiųjų, nes ir ten jiems prekės tampa neįperkamos.



Dėvėtos prekės populiarės

Julita Varanauskienė, SEB banko šeimos finansų ekspertė:

Manau, kad prekyba dėvėtais daiktais aktyvės ne tik parduotuvėse, bet ir per skelbimus. Tai naudinga ir ieškantiems prekių, ir tiems, kurie jų nori atsikratyti. Be abejo, tai padeda sutaupyti ir šeimos biudžeto pinigų. Nieko nuostabaus, kad dėvėtų drabužių pardavėjai kol kas nelabai pastebi apyvartos didėjimo. Čia žmonės irgi jau nepasiduoda ypatingo pigumo iliuzijai ir nestveria penkių sijonų vien dėl to, kad jie pigūs. Krizės metu pagalvojame, kad gal užteks ir vieno, tegul ir labai pigaus drabužio.



Saulius Tvirbutas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų