REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šanchajuje klasikinis Karlo Markso veikalas bus prikeltas naujam gyvenimui - čia kuriama jo muzikinė interpretacija su šokiais, dainomis ir gyvai atliekama muzika, rašo „Financial Times Deutschland“.

REKLAMA
REKLAMA

Karlo Markso veikalas, matyt, nėra ta literatūra, kuri būtų skaitoma laisvalaikiu. Tris 2000 puslapių apimties „Kapitalo“ tomus galėtų įveikti tik itin kantrus skaitytojas.

REKLAMA

Tačiau Tolimųjų Rytų menininkas rado būdą, kaip pristatyti šį kūrinį plačiajai publikai: Šanchajaus dramos meno centre režisierius He Nian kuria muzikinę marksizmo ideologijos versiją.

Aktoriai, gyvai atliekama muzika, šokiai, dainos ir multimedijos elementai kapitalizmo kritikos veikalą prikels naujam gyvenimui. He Nian miuziklo premjerą planuoja 2010 metų vasarą.

He teigia neradęs geresnės vietos savo kūrinio pastatymui nei Šanchajus – miestas, turintis pinigų medžiotojų ir ekonomikos metropolio reputaciją. „Jaunus, karjeros siekiančius biuro darbuotojus ekonomikos krizė palietė labiausiai. Manau, kad norinčių pamatyti „Kapitalą“ čia netruks“, - sako kinas.

REKLAMA
REKLAMA

Kad geresnės vietos ir laiko miuziklui pagal Markso veikalą būti negali įsitikinęs ir teatro vadovas Yang Shaolin: „Žmonės vis labiau susiduria su ekonominės krizės pasekmėmis, todėl kapitalizmą ir laisvąją rinką kritikuojantis kūrinys juos turėtų sudominti“.

„Kapitalo“ muzikinė adaptacija savalaikė ir dėl kitos priežasties. Prieš keletą metų tokio pobūdžio eksperimentinio spektaklio pastatymas Kinijoje būtų sunkiai įsivaizduojamas. „Dabar apribojimų menui nebeliko, atsirado naujų galimybių kūrybai“, - sako Yang.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal scenarijų miuziklo veiksmas vyksta firmoje, kurios darbuotojai nuolat išnaudojami. Kai kurie tam nesipriešina (tačiau dėl to nukenčia jų savivertė), kiti sukyla prieš valdžią, o treti bando problemas spręsti derybomis.

Kad Markso mokymo sceninė versija būtų kuo tikslesnė, miuziklo režisierius konsultavosi su Fudano universiteto ekonomikos profesoriumi Zhang Jun. Mokslininkas įvertino miuziklą kaip „paprastiems žmonėms lengvai suprantamą ekonomikos teorijos adaptaciją“. O miuziklo režisierius savo ruožtu teigia, kad naujasis „Kapitalas“ bus modernus, intriguojantis ir pamokantis pramoginis spektaklis.

REKLAMA

Beje, globalaus finansų krizės laikais ir spausdintinė Karlo Markso „Kapitalo“ versija tapo itin populiari. 2008 metų gruodžio mėnesį Japonijoje buvo išleistas komiksas šio kūrinio motyvais, kurio visi egzemplioriai buvo išparduoti akimirksniu.

Tuo tarpu Berlyno „Karl Dietz Verlag“ leidykla paskelbė, kad praėjusių metų spalį knygynuose nebeliko nei vieno „Kapitalo“ egzemplioriaus. Kai kūrinys gruodžio mėnesį vėl pasirodė prekyboje, per mėnesį buvo parduota 1040 egzempliorių – t.y. tris kartus daugiau nei per visus 2005 metus.



Karlas Marksas. (Scanpix nuotr.)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų