REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pertvarkius Vyriausybės kanceliariją į naują Ministro pirmininko tarnybą, per metus būtų sutaupyti 4 mln litų, žurnalistams po ministrų kabineto pasitarimo sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė pirmadienį vykusio pasitarimo metu aptarė Vyriausybės kanceliarijos veiklos ir struktūros audito išvadas, užsakytas abejonių sukėlusiu būdu iš audito bendrovės „KPMG Baltics“. Bendrovė pateikė savo rekomendacijų ataskaitą dėl Vyriausybės kanceliarijos veiklos ir funkcijų audito bei pasiūlymų veiklai organizuoti.

REKLAMA

„Vyriausybės kanceliarija turi iš esmės keisti savo veiklos pobūdį ir žymiai daugiau dėmesio skirti strateginiams darbams - strateginei analizei ir strateginių reformų įgyvendinimui“, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jo teigimu, ketinama kanceliariją pertvarkyti į dviejų dalių struktūrą, iš kurių viena atliktų kanceliarinį darbą, kurį visa kanceliarija atlieka dabar - posėdžių aptarnavimo funkciją, o kita - „pažangos biuras“ - užsiimtų strateginiais klausimais. Į jo sudėtį įeitų keturi departamentai - Strateginio planavimo, Reformų, ES politikos koordinavimo politikos ir visuomenės informavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdant pertvarką, būtų naikinami šakiniai kanceliarijos padaliniai. Taip esą būtų išgryninta ministerijų atsakomybė, išvengta funkcijų dubliavimosi tarp šių padalinių ir ministerijų. Kartu būtų sustiprintas ministro pirmininko kabinetas - esą galėtų labiau koncentruotis į strateginius klausimus, kuriems iki šiol dėmesio skiriama per mažai.

Vykdant reformą, taip pat tektų sumažinti kanceliarijos darbuotojų skaičių.

„Galbūt bus mažinamas personalas, pažiūrėsime, kai prasidės reorganizavimas. Ministrai man davė pavedimą pradėti pertvarką - sudarysime vidinę komisiją, darbo grupę, kuri ir pradės dėlioti, kaip turėtų atrodyti naujoji Ministro pirmininko tarnyba“, - žurnalistams sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu kanceliarijoje dirba 244 darbuotojai, vasaros pabaigoje, anot D.Matulionio, etatų skaičius šakiniuose skyriuose galėtų sumažėti 40-50: dalis iš jų būtų įdarbinti naujose kanceliarijos struktūrose, dalis - atleisti. Ką atleisti, nustatys speciali komisija, kuri darbą turėtų pradėti antradienį.

Premjeras A.Kubilius savo ruožtu žurnalistams sakė, kad kai kurie kanceliarijos tarnautojai galėtų būti įdarbinti ministerijose.

„Čia dirba labai vertingi darbuotojai, ir jei pasirodytų, kad jų reikia šiek tiek mažiau, manau, kad jie būtų įdarbinti kitose ministerijose kaip vertingi darbuotojai“, - sakė jis.

REKLAMA

Pasak D.Matulionio, taip pat ketinama keisti dabartinės kanceliarijos vadovybės sudarymo principus.

„Naujasis vadovas turėtų būti ne valstybės tarnautojas, bet ministro pirmininko asmeninio politinio pasitikėjimo pareigūnas, kaip ir Vyriausybės pažangos biuro vadovas turėtų būti politinio asmeninio pasitikėjimo - kad keistųsi keičiantis vyriausybėms“, - kalbėjo kancleris, pridūręs, kad tai nereikš, jog jam teks palikti kanceliarijos vadovo postą.

„Galbūt pasirinks mane“, - išreiškė viltį D.Matulionis.

Pasak jo, atliekant pertvarką, ketinama atsižvelgti ne į visus „KPMG Baltics“ siūlymus.

„Ekspertai siūlo visą ES koordinavimą perduoti naujajam ministro pirmininko tarnybos aparatui. Mūsų nuomone, kasdieninius ES klausimus turėtų koordinuoti Užsienio reikalų ministerija, o strateginiais klausimais turėtų rūpintis Ministro pirmininko tarnyba. (...) Ministro pirmininko tarnyboje turėtų likti 6-7 žmonės, kurie užsiims strateginių klausimų formulavimu, rengimu“, - kalbėjo kancleris.

REKLAMA

Vyriausybės pasitarime dalyvavę bendrovės „KPMG Baltics“ atstovai nebuvo linkę komentuoti savo rekomendacijų ataskaitoje nurodomų pasiūlymų dėl kanceliarijos veiklos organizavimo, taip pat ir dėl to, ar siūloma atleisti dalį darbuotojų.

„Mes dirbame pagal konfidencialumo principą ir nekomentuojame nei mūsų ataskaitos, nei mūsų sutartinių įsipareigojimų“, - žurnalistams sakė bendrovės atstovas Domantas Dabulis.

Paklaustas, ar daug pažeidimų aptikta atliekant Vyriausybės kanceliarijos auditą, „KPMG Baltics“ vadovas Dainius Pupkevičius atsakė „mes ne policininkai, pažeidimų neieškojome“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auditas atliktas pagal Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio ir „KPMG Baltics“ vadovo Dainiaus Pupkevičiaus pasirašytą 140 tūkst. litų labdaros sutartį, pagal kurią paslaugos Vyriausybės kanceliarijai suteiktos neatlygintinai.

Vis dėlto „KPMG Baltics“ iš sutarties turės finansinės naudos. Pagal įstatymus, jai, kaip labdaros teikėjai, leidžiama padidinti neapmokestinamąjį pelną, todėl iš valstybės biudžeto bendrovė turės teisę susigrąžinti apie 13 tūkst. litų.

Premjeras Andrius Kubilius dėl tokio paslaugų įsigijmo būdo problemų teigė nematantis.

Apie tai, jog, siekiant mažinti valdymo išlaidas, joje bus pradėta pertvarka, Vyriausybės kanceliarija paskelbė vasario pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų