REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karpydama biudžeto išlaidas, Vyriausybė siūlo 12 proc. mažinti algas daugiausiai uždirbantiems valstybės tarnautojams, tarp jų - teisėjams bei politikams.

REKLAMA
REKLAMA

"Dabar imant nuo 20-os kategorijos ir aukščiau tarnautojai - jų darbo užmokestis sumažėtų apie 12 proc., tas pats pasakytina apie valstybės politikus, teisėjus ir kitas daugiau uždirbančias visuomenės grupes. (...) Tačiau tai nepalies mažesnį darbo užmokestį gaunančių valstybės tarnautojų", - per Vyriausybės pasitarimo pertrauką žurnalistams sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius tikino, kad tokiu procentu sumenktų ir jo alga.

"Šiuo laikotarpiu daugiau uždirbantys, ir ypač valstybės aukštesnės kategorijos pareigūnai, turi parodyti solidarumą. (...) Ministrui pirmininkui, sakykim, atlyginimas sumažės santykinai daugiau negu šiek tiek žemiau esantiems pareigūnams - 12 proc. Nežinau, kaip žmona į tai pažiūrės, bet tikiuosi, kad įtikinsiu, gal batų neatims", - šmaikštavo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak finansų ministro, karpant valstybės biudžeto išlaidas, Vyriausybė taip pat ragina 10 proc. mažinti kai kurių kitų valstybės institucijų darbo užmokesčio fondus.

"Statutiniai pareigūnai atsimeta, taip pat atsimeta socialiniai darbuotojai, gydytojai, kultūros darbuotojai - biudžetinių įstaigų darbuotojai, ir lieka tie 10 proc. viešojo administravimo institucijose", - kalbėjo A.Šemeta.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys aiškino, kad mažinant Sveikatos draudimo fondo biudžetą, gali sumenkti dalies gydytojų algos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras savo ruožtu pridūrė, kad mažinant darbo užmokesčio fondus, institucijos turi pačios "rasti būdų, kaip nemažinant atlyginimų su šiais fondais išsiversti" - išleisti darbuotojus nemokamų atostogų, atleisti dalį tarnautojų ar spręsti šį klausimą kitaip.

A.Kubiliaus teigimu, praėjusią savaitę dėl mažinamų lėšų protestavusių statutinių pareigūnų darbo užmokesčio fondai nemažinami.

"Svarstant šį pataisų valstybės biudžete paketą, darbo užmokesčio fondai yra mažinami visose ministerijose, kitose įstaigose, išskyrus darbo užmokesčio fondus statutiniams pareigūnams ir mokytojams. Šiuo atžvilgiu nestatutiniai pareigūnai galėtų protestuoti pasivaikščiodami, (...) nes jiems antrą sykį darbo užmokesčio fondai mažinami ženkliais dydžiais. Tuo metu statutiniams pareigūnams ir sausio mėnesį nebuvo mažinama, ir dabar nemažinama", - aiškino A.Kubilius.

Vyriausybės pasitarime pirmadienį sutarta valdžios sektoriaus išlaidas, įskaitant "Sodros" ir privalomojo sveikatos draudimo biudžetus, dabar sumažinti 3,3 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų