REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas sekmadienį gyrė JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) siekį išvaduoti pasaulį nuo branduolinių ginklų ir sakė, jog tai yra klausimas, kuriam ilgai trūko ryžtingo vadovavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Po 30 minučių trukusio susitikimo Prahoje su JAV lyderiu Čekijos visuomenėje ir užsienyje gerbiamas V.Havelas sakė, kad B.Obamos ketinimai yra "absoliučiai nuoširdūs".

REKLAMA

"Derybos (dėl nusiginklavimo) slinko 30 metų, bet niekas niekada nebuvo taip kategoriškai pasakęs, kad pasaulis privalo tai nutraukti", - žurnalistams sakė V.Havelas, kuris kalbėjo Europos Sąjungos (ES) ir JAV viršūnių susitikimo, kuriam vadovavo šiuo metu Bendrijai pirmininkaujanti Čekija, užkulisiuose.

B.Obama savo kalboje, kurią sekmadienio rytą pasakė Prahos senamiestyje, pažadėjo vadovauti žygiui už pasaulį be branduolinių ginklų, pasmerkė "fatalizmą" ginkluotės plitimo klausimu ir paprašė tuoj pat nutraukti branduolinius bandymus.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš jo vizitą čekų spauda rašė, kad jis nori daug labiau nori susitikti su V.Havelu, o ne su dabartiniu prezidentu Vaclavu Klausu ir premjeru Mireku Topolaneku, kuris po praėjusį mėnesį parlamente pralaimėto balsavimo dėl pasitikėjimo turi atsistatydinti ir kuris praėjusį mėnesį sukėlė sąmyšį pareikšdamas, kad JAV ekonomikos gelbėjimo planai yra "kelias į pragarą".

Nors JAV tiems M.Topolaneko komentarams neteikė didelės reikšmės ir pavadino juos "skirtais vidaus vartojimui", V.Havelas perspėjo B.Obamą dėl didėjančių lūkesčių JAV ir visame pasaulyje pavojaus jo prezidentavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

72 metų V.Havelas - dramaturgas, disidentas ir aksominės revoliucijos, kuri Čekoslovakijoje padarė galą 40 metų trukusiam komunistų valdymui, didvyris - penkerius metus sėdėjo komunistų valdžios kalėjimuose, o 1989 metų gruodį tapo prezidentu.

Kai Čekoslovakija 1993 metais skilo į dvi valstybes, jis tapo Čekijos prezidentu ir dirbo šiame poste 10 metų.

V.Havelas taip pat sakė, jog per susitikimą su B.Obama perspėjo JAV lyderį, kad žmonės gali su juo sieti pernelyg dideles viltis ir kad tai galiausiai gali atsigręžti prieš jį.

REKLAMA

"Yra pavojus, jog žmonės galiausiai gali imti manyti, kad jis juos išdavė, kad jis pernelyg sukurstė jų viltis", - sakė V.Havelas ir pridūrė, jog kalba iš savo patirties.

Vis dėlto V.Havelas pažymėjo, kad pasaulinės branduolinių ginklų atsargos yra tas klausimas, kuriam jau seniai trūko ryžtingo vadovavimo.

Prieš susitikimo pradžią B.Obama sakė, jog seniai žavisi V.Havelu: "Pono Havelo kūrybos gerbėjas buvau dar prieš tai, kai jis galiausiai ėmė vadovauti ar padėti vadovauti šios nepaprastos šalies išvadavimui, todėl man galimybė praleisti kažkiek laiko su juo ir pasisemti iš jo įkvėpimo yra toks dalykas, kurį labai vertinu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų