REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentūra mini įkūrimo 90-ąsias metines.

Ta proga prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį dalyvaus Prezidento institucijos įkūrimo 90-mečio minėjime ir parodos "Pirmasis iš piliečių: Lietuvos Respublikos Prezidento institucijai 90 metų" atidaryme istorinėje Prezidentūroje Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent Kaune, tuometinėje laikinojoje sostinėje, 1919 metais balandžio 4 dieną Valstybės Taryba įsteigė Prezidento instituciją ir išrinko Antaną Smetoną pirmuoju Lietuvos prezidentu.

REKLAMA

Prezidentas ir jo kanceliarija į dabartinį istorinės Prezidentūros Kaune pastatą (buvusius gubernatoriaus rūmus) įsikėlė 1919 metų rugsėjo 1 dieną.

1920 metais birželio 10 dieną paskelbta laikinoji Konstitucija, kurioje įtvirtinta nuostata, jog prezidentą renka Seimas.

1922 metais Seimas prezidentu išrinko Aleksandrą Stulginskį, 1926 metais Kazį Grinių, tų pačių metų gruodį jis buvo priverstas atsistatydinti ir prezidentu antrą kartą tapo A.Smetona.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje įsivyravo autoritarinis valdymas. A.Smetona, remdamasis Tautininkų sąjunga ir iš jos gavęs Tautos vado titulą, išlaikė valdžią 14 metų.

1940 metais, Lietuvą okupavus Sovietų Sąjungai, Prezidento institucija buvo panaikinta.

Po Nepriklausomybės atkūrimo, 1992 metų spalio 25 dieną, kartu su Seimo rinkimų pirmuoju turu, įvyko ir konstitucinis referendumas. Buvo priimta Konstitucija, kuri atkūrė ir įteisino valstybės vadovo - Prezidento instituciją.

1993 metais prezidentu per visuotinius rinkimus išrinktas Algirdas Brazauskas, 1998 metais jį pakeitė Valdas Adamkus, 2003 metais - Rolandas Paksas. Per pirmąjį Europos apkaltos procesą R.Paksas atstatydintas iš pareigų, surengus pirmalaikius rinkimus valstybės vadovu vėl tapo V.Adamkus.

Pagal Lietuvos Konstituciją prezidentas yra valstybės vadovas, renkamas penkerių metų kadencijai. Jis sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką, skiria ir atleidžia premjerą, ministrus, kai kuriuos teisėjus ir pareigūnus. Jis taip pat yra vyriausiasis ginkluotojų pajėgų vadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų