REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį Gedimino prospekte surengtomis eitynėmis ir mitingais prie Seimo bei Vyriausybės vidaus reikalų sistemos pareigūnai dar kartą bandė atkreipti dėmesį į, pasak jų, sumažėjusius atlyginimus ir nepakankamą tarnybų veiklos finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Vidurdienį prie Seimo susirinkę apie pora šimtų pareigūnų atsivedė ir kelias dešimtis vaikų. Jie kartu žygiavo Gedimino prospektu iki Vyriausybės, kur įvyko pagrindinis mitingas. Kol profsąjungų vadovai skelbė apie sudėtingą sistemos finansinę padėtį, vaikai piešė spalvotus plakatus bei nešiojo po aikštę akcijos organizatorių jiems įduotus balionus su priklijuotas sparnais bei užrašais „Noriu gyventi saugioje visuomenėje“.

REKLAMA

Aplink aikštę sukiojosi ir apie tris dešimtis viešąją tvarką ir kolegų protesto akciją prižiūrinčių policijos pareigūnų.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, ugniagesiai, policininkai iš Utenos, Šakių, Alytaus, Šiaulių, Tauragės, Kauno, Klaipėdos, Kretingos, Marijampolės ir kitų miestų Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos sekmadienį surengtoje akcijoje prie uniformų buvo prisiklijavę lipdukus „Aš pigus, tu nesaugus“. Šiuo pareiškimu jie į valdžios institucijas kreipėsi ir per įspėjamąjį mitingą praėjusią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė mitinge dėstė, kad skatinimai veržtis diržus jau nebeįgyvendinami - esą „nebėra skylių“. Susirinkusiems taip pat kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, šiuo metu teisiamas už riaušėmis virtusio mitingo sausio 16-ąją organizavimą, profsąjungos skyrių įvairiuose miestuose atstovai.

Įspėjamuosius piketus prie Seimo, Vyriausybės ir Finansų ministerijos Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinė profesinė sąjunga surengė praėjusią savaitę. Pareigūnai protestuoja prieš, jos teigimu, valdžios abejingumą sistemos problemoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungoms nepasitenkinimą kelia, kad valdžia nevykdo pareigūnų atstovų kovo 2 dieną Seimui ir Vyriausybei įteiktų reikalavimų.

Pareigūnai reikalauja atstatyti gruodžio pabaigoje nuo 490 iki 475 litų sumažintą valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį, taip pat Policijos departamentui, Vadovybės apsaugos departamentui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui skirti ne mažesnį finansavimą nei 2008 metais.

Taip pat reikalaujama Vidaus tarnybos statute reglamentuoti statutinių pareigūnų darbo užmokestį bei nustatyti pareigūnų darbo laiko normą - 40 valandų per savaitę.

REKLAMA

Profsąjunga taip pat norėtų tobulinti darbuotojų, vidaus reikalų sistemoje dirbančių pagal darbo sutartį, darbo apmokėjimo tvarką.

Protesto akciją šią savaitę taip pat rengė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimas ir Muitinės darbuotojų profesinė sąjunga.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas BNS šeštadienį sakė, kad ir vienų, ir kitų akcijų organizatoriai siekia panašių tikslų ir neatmetė, kad baigiamąsias akcijas pareigūnų profsąjungos galėtų rengti kartu.

REKLAMA

Masinę pareigūnų protesto akciją Vilniuje žadama surengti balandžio 25 dieną.

Vyriausybė teigia, jog statutinių tarnautojų darbo užmokesčiui šiemet skirta tik 3 proc. mažiau nei pernai, nors visoje valstybės tarnyboje darbo užmokesčio fondai šiemet mažėja 10-12 procentais. Kai kurių tarnybų, pavyzdžiui, Policijos departamento, darbo užmokesčio fondas esą net didėja. Vyriausybės duomenimis, visose statutinėse valstybės tarnybose darbo užmokestis lieka didesnis už vidutinį šalies darbo užmokestį.







Andrius Ufartas/BFL nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų